Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Le kell-e fordítani az SZMSZ-t a külföldi tulajdonos részére?

2020. szeptember 12.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés:
SZMSZ módosításakor külföldi tulajdonos részére kötelező-e lefordíttatni az SZMSZ módosítását saját nyelvére, s megküldeni részére?

Válasz:
A törvény nem rendelkezik a külföldiekkel való kapcsolattartásról, de azt előírja, hogy a közgyűlési anyagokat minden tulajdonosnak meg kell küldeni.

Célszerű a külföldi tulajdonossal - vagy megbízottjával - megállapodni, hogy ő elfogadja-e a magyar nyelven készített anyagot vagy sem. Ha nem fogadja el, akkor le kell fordíttatni, de annak költségét az érintett tulajdonosra rá kell terhelni és be is kell szedni. A többi tulajdonost ugyanis nem lehet azzal terhelni, hogy a külföldi tulajdonos miatti költségeket ők is viseljék.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások