background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Durván elszálltak az árak az építőiparban: a társasházi károk helyrehozása is a többszörösébe kerülhet2021. október 19.
 
Generali_logo.pngHónapok óta lázban tartja a hazai ingatlanpiacot az építőanyagok árának drasztikus növekedése, egyes esetekben akár meg is duplázódhatnak a kivitelezés költségei a piaci tendenciák következtében. 
 
Habár sokan azt gondolják, hogy ez csupán az építkezők és a lakásfelújítók problémája, valójában bárkit érhet kellemetlen meglepetés: egyre gyakrabban fordul elő, hogy a társasházakban keletkezett károk csak egy részét tudja téríteni a biztosító, hiszen a szerződésben meghatározott biztosítási összeg nem követte az áremelkedést - hívja fel a figyelmet a Generali Biztosító. Alulbiztosítottság, értékkövetés, kárinfláció fogalmakkal érdemes a lakóközösségeknek is megismerkedniük, ha nem szeretnének mélyebben a zsebükbe nyúlni baj esetén.

Míg hazánkban az ingatlanok közel háromnegyedét védik a tulajdonosaik valamilyen biztosítással, a tudatosság általában csak a szerződés megkötéséig tart, és elmarad a szolgáltatások rendszeres felülvizsgálata és aktualizálása. A probléma gyakran sokáig rejtve marad, csak egy váratlan csőtörés, tűzeset vagy rongálás után szembesül a lakóközösség azzal, hogy drága mulatság lesz a károk helyrehozása, hiszen közben jelentősen emelkedtek az építőipari alapanyagok, valamint összességében a lakóingatlanok ára is. A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a megoldás nem a biztosítási csomagok váltogatásában rejlik: inkább a meglévő biztosítási szerződés folyamatos gondozása, a biztosítási összegek éves szintű módosítása, valamint az újabb és újabb szükséges kockázatok - például vandalizmus és állatkár - bevonása jelenti.

Tudatossággal és értékkövetéssel biztonságban lehet a társasházi kassza

Generali-kep1.jpg
Már a biztosítás megkötésénél érdemes résen lenni és tisztázni, hogy az adott szolgáltató érvényesíthet-e alulbiztosítottságot - azaz amikor a vagyontárgy tényleges értéke meghaladja a szerződésben rögzített biztosítási összeget - egy esetleges káreseményt követően. Kulcsfontosságú a megfelelő biztosítási összeg meghatározása is, melynek fedeznie kell az esetleges újraépítés költségeit, illetve ingóságok esetén az újravásárlás értékét. De mi történik, ha nagymértékben megszaladnak a piaci árak? A Generali évente felülvizsgálja a biztosítási összeget és díjat a KSH által rendszeresen publikált gyorstájékoztatók (építőipar termelőiár-index, fogyasztói árindex) és a kárinfláció (átlagkárok növekedése) alapján. Az így kapott indexszám és az előző időszak biztosítási összegének szorzatából adódik az értékkövetéssel módosított új összeg, melynek köszönhetően könnyen kiküszöbölhetők az ármozgásokból következő kockázatok. Erről a szolgáltató értesíti is ügyfeleit, tehát lehetőség van a módosítás visszautasítására, azonban ennek később komoly, negatív következményei lehetnek.

Generali: megoldások meglévő ügyfeleknek és új szerződőknek

Generali-kep2.jpgFontos hangsúlyozni, hogy a megfelelő díjképzés a biztosító és az ügyfél közös érdeke, hiszen mindkét oldalról érdemes elkerülni a bizalomvesztéssel és anyagi károkkal járó vitás helyzeteket. A Generali Biztosító a már megkötött szerződéseknél az - értékkövetés mellett - 100%-os kár esetén lehetőséget biztosít a káridőponti újraépítési érték térítésére, amennyiben a biztosítási összeg túl alacsony lenne. 20%-os pótdíj ellenében mentesíti a lakóközösséget az alulbiztosítottság következményeitől, ráadásul a módosításokhoz nem szükséges új ajánlatot kérni, egyszerűen csak aktualizálni a meglévő megállapodást. Az új ügyfelek 2021. október 31-ig kéthavi díjkedvezménnyel köthetik meg Házőrző többlakásos épületbiztosításukat, a díjakat és a biztosítási összegeket pedig már a piaci egységárakhoz közelítve állapíthatják meg a felek. A szolgáltatás tartalmazza a közös képviselők felelősségbiztosítását is. Ezt a felelősségbiztosítást azoknak a lakóközösségeknek, ahol a közös képviselő csak egy házat kezel, díjmentesen kínálja a biztosító, az online társasházi szerződéskezelő rendszerrel pedig egyszerűbb az ügyintézés, mint valaha.


További híreink
 
A társasház lakóinak is joguk van az ingyen energiához!
Megvalósultak a fejlesztési célok
2021. november 29.
pv_napenergia_logo.pngEgy évvel ezelőtt jelent meg a THT szaklapban az a cikk, amelyben ismertettük - egy magyar technológiai innovációnak köszönhetően - a hazai társasházi lakásoknak is elérhető, a társasházra szerelt napelemes rendszer által termelt villamos energia elérésének lehetőségét.
Kettős könyvvitel esetén pénzforgalmi szemléletű beszámolót is kell készítenie a társasháznak? 2021. november 29.
Konyveles.pngA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Mit lehet kezdeni azzal az albérlővel, aki úgy viselkedik, cselekszik, kommunikál, mintha tulajdonos lenne? 2021. november 26.
Alberlo.jpgA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.  
http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
THT életműdíj - Andor Béláné 2021. november 25.
Andor_Belane.pngA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Megjelent a THT novemberi száma 2021. november 22.
thtnov.pngMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2021. novemberi száma, mely a napokban lesz a postaládákban azoknál, akik a print előfizetéssel rendelkeznek. Ők és akik online, vagy eHÁZ-as verzióban fizettek elő, már azonnal olvashatják a szaklapot.
Dönthet-e a közös képviselő egy személyben a közgyűlés napirendi pontjairól? 2021. november 23.
kossuth_radio.pngA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovatához beérkezett hallgatói sms-ek legutóbb a komplett adást kitöltötték, így az nem is a szokásos felvezető riporttal indult. A kérdésekre a műsor társasházi szakértője dr. Bék Ágnes válaszolt.
Társasházi felújítási pályázatot írt ki a Hegyvidéki Önkormányzat 2021. november 22.
hegyvidek_onkormanyzat_kep_3.jpg
A hegyvidéki önkormányzat pályázatot írt ki a XII. kerületi társasházak (épületek) felújításának, helyreállítási munkáinak támogatására az alábbi részterületekre: társasház homlokzatának felújítása, egyéb felújítás, "vis major" esetekre.
THT életműdíj - dr. Bék Ágnes 2021. november 19.
bekagnestht.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Európai ingatlanpiaci körkép - Lakhatási egyenlőtlenségek és állami beavatkozások a Covid-19 után 2021. november 18.
Ingatlanpiaci_korkep.jfifEurópában a COVID19-et követően a recesszió tüneteit tapasztalhatjuk; bizonyos iparágakban munkahelyek milliói szűntek meg, sokan vannak, akik jövedelem és megélhetés nélkül maradtak az elmúlt hónapokban, akiknek van okuk aggódni a jövőjük miatt. Az ingatlanpiacon ezzel szemben más tendenciák érhetők tetten: az Eurostat adatai szerint - az Európai Unió tagországaiban mért lakásárindex alapján - 2021 első negyedévében 6,1%-kal emelkedett az ingatlanok ára az előző év azonos időszakához képest. Az ingatlanárak fellendülése ugyanakkor tovább növelte a szakadékot azok között, akik rendelkeznek ingatlantulajdonnal, és akik nem.
A Felújítási Hullám segíthet a lepusztult épületeken és motiválatlan tulajdonosokon 2021. november 16.
Lepusztult_tarsashaz.jpgLépten nyomon az energiahatékony társasházi felújítások fontosságáról, a megújuló energiaforrások térnyeréséről, az ökológiai lábnyomunkról, meg hasonló világmegváltó dolgokról hallunk, miközben a rögvalóság az, hogy a társasházak több, mint felében az elmúlt öt évben semmilyen felújítás nem történt.
Indul a „Tiszta utca, rendes ház” program a Terézvárosban 2021. november 16.
Terezvaros.pngAz önkormányzat kiemelt feladatának tartja a kerület tisztán tartását. Most a lakóközösségeket is ösztönözni szeretnénk arra, hogy a jogszabályokban előírt, kötelező takarítási feladataikon túl vállaljanak és tegyenek többet azért, hogy közvetlen környezetük tiszta legyen.
A lakástulajdonosok többségét nem érdeklik a társasház ügyei. Jó ez így? 2021. november 15.
Kerdoiv.jpgA társasházi közgyűléseken - ahol a társasházzal kapcsolatos ügyek felől döntenek - sok esetben csak a tulajdonosok maximum 20-30 százaléka jelenik meg, a közös képviselőt mintegy gyorsszolgálatot használják, mindeközben pedig soha nem látott méreteket ölt a panaszkodás és a házkezeléshez való rosszindulatú hozzáállás. A pandémiás időszak kiemelten rosszat tett a társasházkezelők és a tulajdonosok közötti viszonynak, a bezártság sok olyan feszültséget teremtett, melyek nehezen oldhatók fel a társasházakban.
Szétfagyott járólapok, málló vakolat, zuhanó betondarabok - És jellembéli hibák 2021. november 12.
Erkelyjavitas.jpgKét és fél év után sikerült kivitelezőt találni egy nyolclakásos épület teraszainak felújítására. Kis munkákra még mindig alig lehet vállalkozót találni. Meg nagyra is. A szakemberek továbbra
is fennálló hiányánál csak a tulajdonosok tudnak jobban megakadályozni egy effajta munkát.
Pályázat: akár 2 millió Ft társasházaknak udvarzöldítésre 2021. november 11.
​​​udvar.jpgA Fővárosi Önkormányzat ÉGIG ÉRŐ FŰ címmel udvarzöldítési pályázatot hirdet társasházak, lakásszövetkezetek számára a belső udvarok zöldítésére. A rendelkezésre álló támogatási keretösszeg: bruttó 30 000 000 Ft, amelyből 800.000- akár 2.000.000 Ft vissza nem térítendő pénzbeli támogatást is elnyerhetnek a pályázók.
Kertbaráti üdvözlet - Az ősz és a talaj a társasházi kertekben 2021. november 11.
Tarsashazi_kert.jpgA társasházi kertgondozással kapcsolatosan is gyakran esik szó növényválasztásról, ültetésről és a zöld kedvencek ápolásáról, ugyanakkor ritkábban előkerülő téma a talaj megfelelő kezelése, karbantartása és felfrissítése. Pedig ezek a teendők éppen mostanában, ősszel aktuálisak, és rendkívüli fontosak, hiszen a megfelelő minőségű és állagú termőközeg hiányában elképzelhetetlen a siker - legyen szó akár az utcafronti növényekről, a belső udvar virágairól, vagy a magaságyásokban termő zöldségekről.
Társasházi lakásvásárlás a szomszédok önéletrajzának ismeretében? – Van ahol lehetséges 2021. november 8.
Oneletrajz.jpgAmikor egy társasházba költözik az ember, akkor nem csak a lakást választja ki, hanem a környéket is és ezzel egyben a társasházi közösséget is. Még, ha ez jellemzően nem is igazi választás, hiszen nem tudjuk kik a tulajdonostársak. Magáról a társasházról is keveset tudunk pedig az épület állapota jó eséllyel azt a hozzáállást és szemléletet tükrözi, ahogy a társasház közössége egymással és a házzal szemben viselkedik.
Hogyan változnak a társasházak jogi ügyletei, perben való részvételük, ha jogi személyiséggé váltak? Csődbe mehet-e egy társasház? Elzálogosítható-e egy társasház a külön tulajdonok elzálogosítása nélkül? 2021. november 8.
Dr.KissBalazsKaroly.jpgDr. Kiss Balázs Károly ügyvéd, társasházi szakértő, a XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen tartott előadásában arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy milyen hatással van a társasházak jogi ügyleteire és a perben való részvételére, ha azok jogi személyiséggé válnak.
Pályázati felhívás társasházak, lakásszövetkezetek részére takarítógépek beszerzésének támogatására 2021. november 8.
XIII_ker_kozszolgaltato.pngA XIII. Kerületi Önkormányzat „Takarítógépek beszerzésének támogatása járdatakarítási feladatok ellátására" címen pályázatot ír ki, amelynek célja a társasházak, lakásszövetkezetek segítése takarítási kötelezettségük ellátásban. A társasházak az önkormányzati támogatással könnyebben és hatékonyabban tudják elvégezni a jogszabályi kötelezettségük szerinti járdatakarítási feladatot, ezáltal eredményesebben járulnak hozzá mindannyiunk közös érdekéhez, a kerület köztisztaságának javításához.
Van-e elővásárlási joguk a tulajdonosoknak a gépkocsi beállóra? 2021. november 5.
Tarsashazi_garazs.jfifTeremgarázs esetében a gépkocsi beállók értékesítésekor gyakran keresik meg a közös képviseletet a laikus érdeklődők, hogy „van-e elővásárlási joguk a tulajdonostársaknak a gépkocsi beállóra", illetve „mi a gyakorlat a házban", „hogyan szokták" az adásvételi ügyleteket lebonyolítani, megtörténik-e a tulajdonostársak értesítése az ügyletről, és ha igen, hogyan.
Rádiós mérőóra állások feldolgozása az eHÁZban! 2021. november 4.
Tavleolvasas.jpgAz eHÁZban az OKOS MÉRÉS menüpontban elérhetővé vált a MOM és az MT Méréstechnika rádiós mérőóra állások importálásának és megjelenítésének lehetősége.
(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva