background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

A társasházak a legjobb adósok2021. május 10.
 
OTPBusiness_Dancsne_Engler_Bernadett.jpgMiért stagnál a társasházi hitelezés Magyarországon? Milyen tendenciák várhatók a jövőben? A témában Dancsné Engler Bernadettet, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói főosztályának vezetőjét kérdeztük.
 
Hogyan hatottak a járvány miatt indított gazdaságélénkítő programok a társasházi hitelezésre?

A gazdaságélénkítő konstrukciók elsősorban a járvány, illetve a gazdasági válság hatására bajba került kis- és közepes vállalkozások megsegítését célozták, így számottevő hatást nem jelentettek ezek a konstrukciók a társasházi hitelezésre. Azt azonban látjuk, hogy idén egyre több társasház keresi annak lehetőségét, hogy miként pótolhatná a kifutó lakástakarék-pénztári szerződését, tehát a megtakarítási-konstrukciók iránti igény felerősödése látható.

Hány forint jelenleg a teljes társasházi hitelállomány Magyarországon az OTP Bank becslése szerint és ebből mennyi az OTP-s?

A magyarországi társasházak piaca nagyon heterogén, ám az általánosan elmondható, hogy a lakóközösségek leginkább a nagyobb beruházások esetében fordulnak hitelért a bankokhoz, de nem volna könnyű megalapozott következtetéseket levonni ezekből az adatokból. Amit mi látunk, hogy a lakóközösségek piacán nagyjából 40 százalékos az OTP Bank részesedése a számlavezetést tekintve, ám hitelt legfeljebb ötödük igényelt. A járvány hatására sok közgyűlés azonban elmaradt az elmúlt évben, így elképzelhető, hogy a járvány elleni intézkedések fokozatos lazításával, mikor ismét megtarthatók a közgyűlések, növekedni fog az igénylések száma.

Mennyire megbízható adósok a társasházak? Ebben a szegmensben is előfordulnak bedőlések?

A társasházakat hagyományosan a megbízhatóság, valamint az óvatos gazdálkodás jellemzi. A hitelfelvételt a lakóközösségek minden esetben jól átgondolják, és közösen egy lakógyűlés keretében hozzák meg döntésüket. Ez azért is fontos, mert ilyenkor közösen beszélhetik végig a lakók, hogy életkörülményeik javítása, vagy akár az állagmegóvás, amihez a forrásra szükség van, milyen felelősséggel és teherrel jár mindnyájuk számára. Alapvetően a kisebb beruházásokat a lakóközösségek saját maguk finanszírozzák, inkább az olyan értéknövelő beruházásokért fordulnak a bankokhoz, amelyek a rezsiköltségekből később nagy eséllyel meg is térülnek.

Van-e dedikált társasházi hitelterméke az OTP Banknak és mik ennek a feltételei?

Az OTP Bank évtizedek óta kiemelt figyelmet fordít a társasházak finanszírozására, ennek megfelelően akár számlavezetésben, akár állagmegóvási és fejlesztési beruházásokban a lakóközösségekhez igazított megoldásokat alakítottunk ki. Társasházi tanácsadóink a közös képviselőknek, vagy akár a lakóknak is segíthetnek, hogy pontosan megismerhessék lehetőségeiket. Ezek között megtalálhatóak olyan számla és hiteltermékek is, amelyek akár speciális igényeket is kiszolgálhatnak. Emellett folyamatosan fejlesztjük digitális megoldásainkat is, hogy ügyfeleink minél kényelmesebben és gyorsabban intézhessék pénzügyeiket.

Mennyi idő az OTP-nél egy társasházi hitel minősítése?

Ahogy már érintettük az imént, egy társasház életében a hitelfelvétel bonyolultabb valamivel, mint egy család esetében, a lakóknak közösen kell dönteniük róla, ehhez egyeztetésekre is szükség van, talán nem is csak egy körben. Mindezért úgy alakítottuk ki folyamatainkat, hogy ha már a döntés megszületett, és a szerződést megkötöttük, a lakók minél hamarabb lehívhassák a kért forrást. Ha tehát minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll kitöltve és aláírva, valamint az igény a hitelbírálati szempontoknak is megfelel, akkor a legtöbb kölcsön néhány héten belül folyósítható.

Gondolkodik-e az OTP a lakástakarékpénztár megszűnését követően kedvező, dedikált társasházi megtakarítási programban?

Ügyfeleinktől mi is sok kérdést kapunk, hogy kifutó lakástakarék-pénztári számlájuk után milyen hasonló lehetőséget vehetnek igénybe. Mi erre legtöbbször a megtakarítási számlánkat szoktuk javasolni, amely rugalmasan kezelhető, futamideje határozatlan és nem igényli minimum-összeg elhelyezését. Ha pedig a lakóközösség akár le is kötné összegyűlt megtakarítását, akkor akár magasabb hozam is elérhető, mint a lekötés nélküli konstrukciókkal.

Milyen innovatív megoldásokat kínál a társasházak részére az OTP Bank?

A közös képviselők az OTP Bank internet- és mobilalkalmazásával bármikor, bárhonnan pontosan követhetik az esetleges változásokat a lakóközösség számláján. Így a lakók egyedi befizetéseiről, illetve akár a közös közüzemi számlák kifizetéséről is azonnal értesülhetnek. Emellett fontos megemlíteni az immár több mint 10 éve futó Társasházi Pályázatunkat, amelyre online adhatják be jelentkezésüket a közös képviselők, illetve akár a lakók maguk is. Ennek keretében a lakóközösségek vissza nem térítendő forrásra pályázhatnak például az életminőségük javítását célzó, vagy fenntarthatósági fejlesztésekkel. Idén május végén zárul a pályázatunk, a lakóközösségek két kategóriában, akár 1,2 millió forintot is nyerhetnek elképzeléseikhez.
Természetesen, ha a pályázaton elnyert pénz, illetve saját megtakarításuk nem volna elegendő a tervezett fejlesztéshez, speciális, az igényeikhez illeszkedő kölcsönnel is tudjuk segíteni a beruházások finanszírozását.

Az Elektrás OC31-es megoldáson kívül tervezi-e az OTP, hogy a csekkes közös költség befizetések befizetőinek nevét a postával együttműködve akár azonnal láthatóvá teszi az OTP direktben is?

Köszönöm a felvetést, e szolgáltatásainkat is folyamatosan fejlesztjük ügyfeleink kényelme és gyors ügyintézése érdekében. Amit említett, a digitálisan befizetett csekkekről szóló visszajelzés, amelynek most még valóban van egy nagyon leegyszerűsített formája, ám az Elektrában már elérhető, hogy az ügyfelek a bizonylatképpel együtt láthassák a befizetésről szóló visszaigazolást. A fejlesztéseket természetesen folytatjuk, hogy a jelenleginél is kényelmesebb megoldást nyújthassunk társasházi ügyfeleinknek.


További híreink
 
Durván elszálltak az árak az építőiparban: a társasházi károk helyrehozása is a többszörösébe kerülhet 2021. október 19.
Generali_logo.pngHónapok óta lázban tartja a hazai ingatlanpiacot az építőanyagok árának drasztikus növekedése, egyes esetekben akár meg is duplázódhatnak a kivitelezés költségei a piaci tendenciák következtében. 
A társasházi könyvelés a tízszeresére gyorsul: automatikus bankszámla szinkron az eHÁZban 2021. október 11.
bankiapi.jpgAz automatikus könyvelés újabb fokozatra kapcsolt az eHÁZban. A minden felhasználó számára külön díjazás nélkül elérhető bankszámla szinkron szolgáltatással ezentúl az internetbanki számlaforgalmat már nem kell importálni, a bankszámlaforgalom - hasonlóan a NAV szinkronhoz a számlák esetében - naponta 4 alkalommal automatikusan bekerül a rendszerbe.
Társasházak változó szabályozásáról a Napközben-ben 2021. október 5.
Cegbirosag.jfifSzeptember 23-án, a Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo volt az első rendezvény az országban, ahol a résztvevők előadásokat hallgathattak meg arról, hogy milyen módon érinti a társasházak működését az, hogy jogi személyekké válnak. A téma fontosságát jelzi, hogy a Kossuth Rádió Napközben című műsora is foglalkozott a kérdéssel.
http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Kétszázezernyi volt moratóriumos hitelt már újra törlesztenek 2021. szeptember 27.
MNB.jfifAz MNB adatai szerint 2020. decembere és idén május közt összesen 184 ezer db. lakossági hitelszerződést léptettek ki az ügyfelek a törlesztési moratóriumból, s kezdték el fizetni ismét azok havi részleteit bankjuknak (számuk azóta tovább nőtt). Ezen belül 42 ezer lakáshitel és 64 ezer személyi hitel vált ismét törlesztővé. A vállalati hitelek közül 20 ezer esetében kezdték meg ismételten a szerződő felek tartozásuk teljesítését.
Jogi személlyé válnak a társasházak! - Vegyen részt Ön is a XII. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPÓN 2021. szeptember 1.
thtkkn200.pngA társasházi törvény megszületése óta eltelt időszak legjelentősebb változását jelenti, hogy megszületett a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szóló törvény, melyben a jogalkotók rögzítették, hogy a társasházak is jogi személlyé válnak. Ez a drasztikus változás alapjaiban érinti a közös képviselők tevékenységét, ezért a XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében, dr. Bék Ágnes, a TTOE elnöke, Dr. Kiss Balázs Károly, ügyvéd, társasházi szakértő és Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő előadása is ennek az új helyzetnek a hatásait vizsgálja.
Társasház fejlesztése a Covid árnyékában 2021. szeptember 1.
OTP_eloadashoz.jfifHogyan lehet a törvényi előírásokat betartva, energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt? - erre a kérdésre kereste a választ a TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án, online konferenciája keretében. 
A szervezet azért döntött úgy - immár másodszor -, hogy online rendezi meg eseményét, mert az érdeklődők közül sokan nem tudtak volna részt venni egy személyes részvétellel meghirdetett rendezvényen.
Lakásbérlők nyilvántartása – Jó ötlet, de hol bukik el? 2021. szeptember 7.
Lakasberles.jfifA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovata, legutóbb egy hallgatói kérdés alapján foglalkozott az olyan helyzetekkel, amikor a hátrányos helyzetbe kerülő tulajdonosok, a közös képviselőtől várják a megoldást, de hiába, mert arra a törvény nem ad lehetőséget.
Milyen újdonságokkal készül az őszre az eHÁZ? 2021. augusztus 25.
ehaz-600x363.jpgA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Dén Mátyás András az eHÁZ rendszeréről tartott előadást, amely ma már a magyarországi társasházi lakások 14%-ában megtalálható.
Forrásszerzési lehetőségek a társasházakban 2021. augusztus 11.
kbk21.pngA társasházak finanszírozási lehetőségeiről tartott előadást Dr. Kiss Balázs Károly ügyvéd és társasház szakértő a TTOE 2021 július 26-án tartott online konferenciáján. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a pandémia alatti lehetőségekről, energiahatékony működésről és törvényességről szeretné a legsokoldalúbb tájékoztatást nyújtani. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Kibújhat-e valaki a többség által megszavazott célbefizetés alól? 2021. augusztus 10.
Tetofelujitas_elott.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.
Budapesten a legolcsóbb a földgáz és az áram 2021. július 13.
penz.jpgA vizsgált európai fővárosok közül továbbra is Budapesten a legalacsonyabb a földgáz lakossági ára - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) június nemzetközi árösszehasonlító elemzéséből. Az adatok szerint a villamos energia lakossági ára is nálunk a legolcsóbb az uniós fővárosok között.
Jön a Zöld lakáshitel 2,5%-os fix kamattal, 70 millióig felvehető 2021. július 7.
zold_lakas.jpgA zöld lakáshitelezés ösztönzése érdekében az MNB 2021. októberben elindítja a Zöld Otthon Programot, melynek keretében a hitelintézetek legfeljebb 2,5 százalékos, a futamidő végéig rögzített ügyleti kamat mellett hitelezhetnek a lakossági ügyfeleknek magas energiahatékonyságú új lakások, családi házak építésére, illetve vásárlására, legfeljebb 70 millió forint összegben és maximum 25 éves futamidővel.
Pályázati lehetőség társasházi kerékpártámaszok telepítésére 2021. július 7.
bicklitarolo.jpgTerézváros Önkormányzatának fontos célkitűzése a környezetkímélő, városbarát közlekedési formák, különösen a kerékpározás elterjedésének elősegítése. Ennek érdekében segítséget kíván nyújtani a kerékpárok biztonságos tárolásához a társasházi ingatlanok területén.
Pályázati lehetőség a XVI. kerületi társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek utólagos hőszigetelésének pénzügyi támogatására 2021. június 25.
hosziget.jpgA pályázat célja, hogy Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat vissza nem térítendő támogatást nyújtson a XVI. kerületi társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek, homlokzati, tető- és pincefödém, valamint homlokzati végfalak hőszigeteléséhez.
Fogadj örökbe egy zöldterületet: pályázati lehetőség óbudai társasházak részére 2021. június 25.
obudafa.jpgÓbuda-Békásmegyer Önkormányzat - a kerület Környezetvédelmi Alapjának terhére - zöldfelület örökbefogadására lehetőséget adó pályázatot hirdet 2021-ben is.
A társasházi szoftverek időt és pénzt takarítanak meg 2021. június 15.
thszoftver.pngInnovatív, időtakarékos megoldásokat, egyedi szolgáltatásokat tartalmaz valamennyi hazai társasházi, lakásszövetkezeti ügyviteli és könyvelőmegoldás, melyekből számos cég terméke bemutatkozott a THT és a TTOE első online videokonferenciáján, április 28-án.
eHÁZ: Mesterséges intelligencia a társasházi adminisztrációban 2021. június 14.
Den-Nagy_Ildiko.jpegA magyar alapítású és tulajdonú eHÁZ hazánkban elsőként automatizálta a társasházi könyvelést, az elmúlt időszakban pedig olyan diszruptív technológiákkal készül a jövőre, mint a blokklánc technológia és az arra épülő okos szerződések. A cég legújabb fejlesztéseiről Dr. Dén-Nagy Ildikó, az Info Sierra Kft. innovációs menedzsere beszélt a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének első online videokonferenciáján.
NHP: Az utolsó olcsó hitellehetőség is odaveszett a társasházak számára 2021. június 9.
hitel.jpgA lakástakarék állami támogatásának megszűnését követően most a Magyar Nemzeti Bank által 2013-ban indított, 2,5%-os fix kamatozású hitet kínáló Növekedési Hitelprogram is kifut, mely azt jelenti, hogy míg az elmúlt 8 évben ez a lehetőség 73 ezer vállalkozást, mintegy 2600 milliárd forint hitellel segített meg, addig társasházak szinte teljesen kimaradtak ebből is.
Így kell ezt csinálni: lakás és társasház felújítására 110%-os állami támogatás! 2021. május 28.
tarsashaz_felujitas.jpgMíg Magyarországon a társasházakat és az abban élőket szinte már bünteti az állam, addig Olaszországban egy, az ország újraindításáról szóló rendelet 110%-os adókedvezménnyel segíti az olaszországi lakások és társasházak felújítását.
Bankszövetség: csak a rászorulóknak legyen hitelmoratórium 2021. május 27.
hitel.jpgA hiteltörlesztési moratóriumok összesített, várható költsége meghaladja a 400 milliárd forintot, meghosszabbítását a Bankszövetség csak a rászoruló háztartások számára tudja elképzelni.
(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva