background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Tudástár Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Hogyan őrizzük meg régi fényünket? Hőszigetelés felújtásra - a hőszigetelés felújítása2022. március 23.
 
AUSTROTHERM_LOGO_HU_2017.jpgÉpületeink élettartamát 50-100 évre becsüljük. Ez, a közkeletű, téves elképzeléssel ellentétben, nem azt jelenti, hogy ezt a kort megélve összedőlnek, hanem hogy olyan mértékben válnak alkalmatlanná a funkciójuk betöltésére, hogy érdemesebb inkább bontani. De amíg ezt a kort megérik, vagy ha olyan épületről van szó, amit mindenképpen szeretnénk megőrizni, akkor a felújítás az első választás.
 
Amikor egy régi épületet szeretnénk feltámasztani, az energetikai felújítás sem kerülhető meg. És bizony, ilyenkor könnyen veszhetnek oda értékek. A homlokzati díszítés (ha volt), szinte biztos, hogy kárát látja egy hatékony, vastag hőszigetelésnek.

Austrotherm_-_15_cm_GRAFIT_REFLEX.JPG

Mert ha a kor színvonalának megfelelő hőszigetelési értéket célozzuk meg, úgy gyakran 20 cm vastag hőszigetelést kell beépítenünk. Ezért felújításnál is érdemes a hatékonyabb, GRAFIT termékeket alkalmazni, melyeknek szigetelő képessége 15-33 %-al kedvezőbb a klasszikus fehér EPS termékekhez képest. De még ekkor is 15 cm vastag szigetelésről beszélünk a homlokzaton, vagyis a díszek emögött el fognak tűnni. Ennek ellenére nem vagyunk rákényszerítve az épületfizikailag kérdéses belső oldali szigetelésre, mert meg lehet tartani az eredeti homlokzat képét egy utólagos szigetelés során is.

Austrotherm_-_A_bonyhadi_zeneiskola.jpg

Erre volt jó példa a bonyhádi zeneiskola felújítása, ahol a meglevő díszek felmérése után polisztirolhabból legyártottuk, és a 15 cm vastag GRAFIT REFLEX® hőszigetelésre rögzítettük az elemeket. Így a felújítás után az iskola külső megjelenése nem változott, de az épület már megfelel a mai energetikai elvárásainknak.

De nem csak „cirádás" homlokzatok esetében kell kihívásokkal szembe nézni. Íves homlokzatok, oszlopok szigetelése sem magától értendő, de egyedi elemekkel itt is meg lehet oldani - bár ez mostanában inkább új épületek esetében jelentkező feladat.

És van olyan részlet, ami minden felújítandó épület esetében meg kell oldani, és ez az ablak, nyílászáró környékének szigetelése. A kávák mentén nem lehet hőhídmentesen szigetelni, hiszen 15-20 cm vastag szigetelés nem fordítható be, már csak azért sem, mert az adott nyílászáró funkcióját így nem tudja teljesíteni. Ha a felújítás során - mint célszerű - a nyílászárók is cserélve lesznek, úgy azokat a falsíkra helyezve elejét tudjuk venni ennek a problémának.

A felújítás felújítása

Austrotherm_-_A_kereg_bevagasa.JPG

Nem megkerülhető az a kérdés sem, hogy mi történjen, ha már egyszer korszerűsítettünk, és a homlokzaton van egy 5 cm vastag hőszigetelés? Nyilvánvaló, hogy ez ma már kevés; hozzá kell nyúlnunk. Három lehetséges válasz van: ha a hőszigetelő rendszer ép, akkor meg kell duplázni a hőszigetelő réteget. Abban az esetben, ha a szigetelés megfelelő állapotú, de a vakolat nem (többnyire ez a réteg károsodik először), akkor csak az utóbbit kell eltávolítani: ezt hívják „lecsupaszításnak". És végül, ha már a régi szigetelés sem ép, akkor szelektív visszabontásra van szükség.

Sokan tartanak attól, hogy felújításnál a teljes hőszigetelő rendszert ki kell dobni, de szerencsére ez nincs így. A megfelelő állapotú vékony hőszigetelésre fel kell helyezni egy második hőszigetelőanyag réteget, melyet ragasztással és dübelezéssel kell rögzíteni. A régi vakolat külső rétegét azonban előzetesen meg kell vizsgálni, és annak teljesen épnek kell lennie.

Austrotherm_-_A_vakolatreteg_visszabontasa.JPG

Ha a vakolatréteg már nem tud kellően stabil felületet biztosítani a második réteg szigetelésnek, akkor a felújítás során először ezt el kell távolítani. A vékonyvakolat, háló és ragasztó alkotta külső réteget függőlegesen bevágják, majd csíkokban lehúzzák. A csíkokat 45 fokos szögben kell lefejteni, a vakolatréteget maradéktalanul el kell távolítani.


További híreink
 
Homlokzati hőszigetelő rendszerek javítása, felújítása 2022. március 7.
cemix_logo.pngA Teljes Homlokzati Hőszigetelő Rendszerek (THR) a környezettudatos, vagy egyszerűen csak spórolós építkezők mesterfogásából mára a homlokzatok nélkülözhetetlen alkotóelemeivé váltak. Az építéssel kéz a kézben jár a karbantartás igénye - így vált a javítási, felújítási munkák egyre gyakoribb, megszokott alapfelületévé a meglévő hőszigetelő rendszer.
Jogi személlyé válnak a társasházak! - Vegyen részt Ön is a XII. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPÓN 2021. szeptember 1.
thtkkn200.pngA társasházi törvény megszületése óta eltelt időszak legjelentősebb változását jelenti, hogy megszületett a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szóló törvény, melyben a jogalkotók rögzítették, hogy a társasházak is jogi személlyé válnak. Ez a drasztikus változás alapjaiban érinti a közös képviselők tevékenységét, ezért a XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében, dr. Bék Ágnes, a TTOE elnöke, Dr. Kiss Balázs Károly, ügyvéd, társasházi szakértő és Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő előadása is ennek az új helyzetnek a hatásait vizsgálja.
Pályázati lehetőség a XVI. kerületi társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek utólagos hőszigetelésének pénzügyi támogatására 2021. június 25.
hosziget.jpgA pályázat célja, hogy Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat vissza nem térítendő támogatást nyújtson a XVI. kerületi társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek, homlokzati, tető- és pincefödém, valamint homlokzati végfalak hőszigeteléséhez.
	http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Így kell ezt csinálni: lakás és társasház felújítására 110%-os állami támogatás! 2021. május 28.
tarsashaz_felujitas.jpgMíg Magyarországon a társasházakat és az abban élőket szinte már bünteti az állam, addig Olaszországban egy, az ország újraindításáról szóló rendelet 110%-os adókedvezménnyel segíti az olaszországi lakások és társasházak felújítását.
SUPAFIL 2022. április 29.
Knauf2-2.pngA Supafil® kötőanyag nélküli tiszta üveggyapot optimálisan alkalmazható régi vagy új épületek hőszigetelő képességének javítására. Ez a kivitelezési technológia a gyors kivitelezés mellett maximális kivitelezési minőséget is kínál. Tulajdonságaikat az EN 14064-1: 2010 szabványnak megfelelően vizsgálják és deklarálják. A kivitelező felelős a Supafil® anyagok előírt hőtechnikai tulajdonságainak eléréséhez szükséges, szakszerű eljárások alkalmazásáért, azaz a beépítés során a szükséges testsűrűség eléréséért.
TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE 2021 - JÚNIUS 10-ÉN INDUL A THT és a TTOE ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZATA 2021. május 19.
thtkonferencia.jpgIdén tizenkettedik alkalommal szervezi meg a Társasházi Háztartás és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a "Társasházak törvényes és energiahatékony működtetése 2021" című országos konferenciasorozatot. A rendezvényeken a pénzügyi, műszaki és jogi ismereteket bővítő előadások mellett a COVID-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetek és azok következményeinek kezelését is sorra vesszük. A résztvevők emellett a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során!" című ajándék kézikönyvvel is gazdagodhatnak.
Társasházak és lakásszövetkezeti ingatlanok felújítását támogatja a II. kerületi önkormányzat 2021. május 7.
felujitastarsashaz.jpgA Budapesti II. kerület Önkormányzat pályázatot írt társasházakra, többlakásos osztatlan közös tulajdonként értékesített lakóépületekre, valamint a lakásszövetkezetekre általános felújításra, vagy élet- és balesetveszély elhárítását szolgáló projektekre.
Banai Ádám, Magyar Nemzeti Bank: A társasházak felújítása a lakók érdeke 2021. május 6.
banai.jfifA társasházak állapota nem megfelelő, szükség van a beruházásokra, amelyek túlmutatnak az állagmegőrzésen.
Lendületben az egyik legnagyobb hazai építőanyaggyártó 2021. április 8.
cemixletra.png32 évvel ezelőtt 30 milliós törzstőkével alapították a Lasselsberger Kft.-ét, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. A vállalatcsoport régiós stratégiaváltásának megfelelően tavaly újabb névváltáson esett át a cég, amely Cemix néven folytatja tovább. Összefoglaltuk, honnan jött és „merre megy" a veszprémi székhelyű építőanyaggyártó.
Szeretetvendégséggel ünnepelték a lakók a Kolduspaloták felújítását 2021. március 29.
kolduspalota2.jpgAz elmúlt egy év nem a látványos társasházi felújításokról szólt, de a bezártság feloldása után megtartott közgyűléseken újra napirendre kerülhetnek az ilyen jellegű munkák. Ennek előszele lehet az a 3 milliárd forint keretösszegű pályázat, amelyen távhős társasházak és lakásszövetkezetek indulhatnak.
Fűtéskorszerűsítésre pályázhatnak a távhős társasházak, lakásszövetkezetek 2021. március 19.
futes.jfifAz ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. pályázati kiírást tett közzé a lakosság részére az energiahatékonyság növelését, a meglévő lakóingatlanokban lévő, a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti,- és társasházi lakások szén-dioxid-kibocsátás csökkentését eredményező, fűtéskorszerűsítésre irányuló beruházások támogatására.
Dén Mátyás András: A társasházak 5 legnagyobb problémája 2021. március 11.
denmatyas.jpgA társasházaknak 5 fő problémája van Magyarországon: a rossz általános műszaki állapot, a fragmentált, töredezett tulajdonosi szerkezet, a bankok hitelezési hajlandósága, a rossz társasházi törvény és sok helyen a professzionális társasházkezelés hiánya - hangzott el Dén Mátyás Andrástól, a Proptech Digital Investment Zrt. vezérigazgatójától a PP Konferenciaközpont, Biznisz az ingatlanban című online konferenciáján.
A rezsi 75 százalékát fűtésre költjük 2021. március 8.
hoszigeteles1.jpgA világ teljes energiafogyasztásának egyharmadát Kína és az Amerikai Egyesült Államok adja, Magyarországon viszont mindkét államénál nagyobb a lakosság energiafelhasználási aránya.
Milyen közgyűlési szavazati arány szükséges egy társasházi felújításhoz? 2021. február 22.
felujitas.jpgA hazai társasházak fele felújításra szorul, de mindig kérdés, hogy mit, mikor és hogyan hozzanak helyre a tulajdonosok, a beruházást pedig miből finanszírozzák. A Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi blokkjában egy egri épület hosszú éveken át tartó, tudatosan tervezett felújításának története körvonalazódik, amiből kiderül az is, hogy ők logikusan a festést-mázolást hagyták a sor végére, amikor már a szigeteléssel, gépészettel, tetőfelújítással és más munkákkal is végeztek.
Egyre több társasház szorul felújításra – ebben is segíthet az OTP Business 2021. február 17.
otp200.jpgAkkor is sok társasház igényelne állagmegóvási beruházásokat, ha a koronavírus járvány nem irányította volna rá a lakóközösségek figyelmét szűkebb környezetükre. Az OTP Business idén ismét összesen 15 millió forint vissza nem térítendő forrással támogatja a Társasházi Pályázatán nyertes lakóközösségeket. A társasházak és lakásszövetkezetek lakói fejlesztési, közösségépítési, biztonsági és állagmegóvási beruházásokkal is pályázhatnak.
Társasházi perek - ki mire számíthat? 2021. február 9.
bekagnestht.jpgHallottunk már kisebb-nagyobb problémákról, összetűzésekről, melyek odáig fajultak, hogy bíróság elé kellett vinni az ügyet. Megdöbbentő, milyen jellegű perek zajlanak/zajlottak az elmúlt időkben társasházak és tulajdonosok, illetve lakók között. Ilyen esetekről kérdeztük Dr. Bék Ágnest, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnökét.
TTOE-UIPI hírek - Épületek energetikai felújítása: francia és német tapasztalatok 2021. január 7.
UIPI_logo.pngKevesen tudják, hogy az EU üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 36%-áért nem az ipar, de még csak nem is a közlekedés, hanem az épületek felelősek. Ahhoz, hogy a 2050-es széndioxid-semlegességi célokat el tudja érni a közösség, elengedhetetlen az épületállomány energetikai felújítása.
Robotok dolgoznak a szekszárdi Austrotherm üzemben 2020. december 19.
Robotok_Austrotherm.jfifA cég szekszárdi gyárának 10. évfordulója alkalmából munkába állt két vezető nélküli targonca, amelyek a félkész termékek szállításában és vágósorra juttatásában segítik a munkát.
Igények és lehetőségek össszhangja: épületenergetika és vízszigetelés 2021. szeptember 29.
fatrafol1.pngHabár az épületenergetikai irányelvek szigorodása is folyamatosan újabb és újabb feladatok elé állítják az építtetőket, az anyag és energia árak növekedése, és az egyre melegebb nyarak éppen elég alapot biztosítanak számunkra, hogy átgondoljuk épületeink jövőjét, és ha lehetőség kínálkozik, a felújításokat úgy tervezzük meg, hogy azokból a lakók hosszú távon profitáljanak... és most nem csak a villany vagy fűtés számlára gondolunk, hanem igenis jól érzékelhető, életminőségbeli javulásra.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva