background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Napelem a társasházon – hogyan működik?2020. december 19.
 
Napelem_LEAD.jpgA technikai fejlődés, a környezettudatosság és spórolás a három fő szempont, amely megmozgathatja egy közös képviselő fantáziáját a napelemek felszerelésével kapcsolatban. Komoly elhatározás, papírmunka és tőke is kell egy napelemrendszer telepítéséhez.
 
Ennek ellenére egyre több társasház él a lehetőséggel, de leginkább az újépítésű épületekre jellemző az ilyen modern beruházás.

A technológia ismert, viszont az társasházi alkalmazás során több kérdés is felmerül a napelemekkel kapcsolatban. Ezekre igyekszünk válaszolni olyan közös képviselők segítségével, akik már levezényeltek ilyen projektet a saját házuk táján.

Mik a tapasztalatok?
Elsőként Kapolyi Ákost kérdeztük meg, egy csepeli társasház közös képviselőjét, hogyan is néz ki a valóságban ez az egész, mik a tapasztalatai azzal a társasházzal kapcsolatban, ahol ő közös képviselő:
„Gyakorlatilag, mivel ez egy újépítésű társasház, nem sok mindent kellett rajta kijavítani, illetve az első pillanattól kezdve gyűjtöttük az OTP lakástakarékpénztár megtakarítást, így jött az ötlet, hogy használjuk valami olyanra, ami meg is térül." - mondta el Kapolyi Ákos a tht.hu-nak

A beruházásra körülbelül 4 millió forint hitelt vettek fel, a lakók kifejezetten segítőkészek voltak, így személyes kapcsolaton keresztül sikerült megfelelő ajánlatot találni. A cél, a havi 100.000 forintos villanyszámla csökkentése volt, amit a közös helyiségekben való világítás, a liftek, kaputelefon stb. termeltek. Ezt ledes izzókra való átállással és a napelemek beüzemelésével sikerült körülbelül 70%-kal csökkenteni, ami egy kifejezetten jó arány a megtérülést illetően. Nem elhanyagolható szempont volt továbbá, hogy ne alakuljon ki túltermelés, mindenképp érdemes erre ügyelve kialakítani a rendszert a jövőbeni elszámolások megkönnyítésére való tekintettel. 

„Gyakorlatilag a legnehezebb része az ELMŰ felé történő papírmunka volt, oda-vissza mérő órákat kellett cserélni/kiépíteni, az OTP hitel jóváírásával is sokat kellett foglalkozni, az effektív kiépítési idő egyébként körülbelül három-négy nap volt." - részletezi Kapolyi Ákos

Mire tudjuk főként hasznosítani?
A napelemek alapvetően a közös részek fogyasztásának csökkentésére szolgálnak, nagyon kevés esetben jut el ez közvetlenül a lakásokba. Olyan példát láthattunk már, hogy egy-egy zöld konnektor, mely erről a rendszerről működik eljut egy lakásba, de egyáltalán nem ez a jellemző, hiszen ezeknek a mérése és nyomon követese rengeteg munkával jár, ami nem feltétlenül éri meg. Ami kellemetlenséget okozott az a galamb kérdés, hiszen mint tudjuk a társasházak szempontjából a városi környezetben elkerülhetetlen tényező a madarak élettere. A tetőre szerelt napelemek környezetében a galambok túlságosan jól érezték magukat, így az ereszt és a tetőszerkezetet egy idő után már 2-3 hetente tisztítani kellett, emiatt az egész napelemes rendszert védőhálóval kellett körbevonni annak érdekében, hogy a galambokat „elüldözzék".

Taliga Norbert közös képviselő ezzel szemben olyan tapasztalatokkal rendelkezik, melyek azt mutatják, hogy nem kifizetődő a napelemes beruházás.
„Az egyik házunkban felmerült, a tényleges utánajárás megtörtént és a számok azt mutatták, hogy nem éri meg."- nyilatkozta Norbert a tht.hu-nak

Az említett ingatlan egy hatlakásos budapesti társasház volt, ahol a tulajdonosok és a lakások száma miatt jutottak arra a konklúzióra, hogy a befektetett összeg túlságosan sok idő alatt térülne meg, illetve az ELMŰ-vel történő egyeztetés és papírmunka is eltántorította végül a lakókat. 

Gyakori gond, az olyan kamatmentes hitel, amit tipikusan addig nem fizetnek ki, amíg nincs átvéve a rendszer, viszont ezt addig nem tudja átadni a kivitelező, amíg a szolgáltató részéről nem történt meg az átadási folyamat, így sok esetben többhónapos csúszások keletkezhetnek.

Az ilyen napelemes beruházások ritkán valósulnak meg, hiszen amikor van egy felújítási elképzelés, fel kell mérni, hogy milyenek az adott lehetőségek, anyagi körülmények (mennyi megtakarítása van a társasháznak), milyen villamosenergiafogyasztása van, tetőszerkezet milyen állapotban van, milyen tájolású, milyen tűzvédelmi előírások vonatkoznak rá stb., illetve a háznak meg kell fogalmaznia, milyen célokat szeretnének megvalósítani. Ez annyit jelent, hogy a háznak fel kell állítania egy prioritási listát, aminek sajnálatos módon a legtöbbször a pince felújítása, a lift javítása és egyéb hasonló problémák vannak az tetején.

A felújított panel épületek esetében a következő beruházás gyakran a napelemes rendszer telepítése - video

Amennyiben minden a helyén van az előbb felsoroltak közül, a következő kérdés nem más, mint hogy tudunk-e olyan szerződést kötni, hogy megvásárolja a szolgáltató a megtermelt áramot, miszerint ingyenesen feltároljuk az országos hálózatra. Ez azért kiemelkedően fontos, mert nyáron sokkal többet termel a rendszer, mint télen és értelemszerűen a fogyasztás ezzel fordítottan arányos. Ha sikerül így megegyezni, akkor a nyáron felhalmozott mennyiséget vissza lehet igényelni egy éves elszámolás alapján. A hírek szerint ez a jövő évtől meg fog változni, az újonnan létesített rendszerekre ezt az ELMŰ nem tudta vállalni, ami azt jelenti, hogy az ingyenes tárolás már nem lesz ingyenes, így annyit érdemes megtermelni, amit helyben el is fogyaszt a ház, ahogy ezt már korábbi példában is láthattuk.

Egyelőre ezek a napelemes rendszerek családi házas konstrukcióban sokkal érvényesebben tudnak működni, hiszen ott rögtön fel lehet használni a mindennapi tevékenységek áramfogyasztásának csökkentésére, nem „csak" a közös területeken tudjuk hasznosítani az áramot. Minden esetre mind társasházban, mind családi házban zöldkonnektoros rendszert kell kiépíteni ahhoz, hogy tudjuk érdemben hasznosítani a napelem által termelt áramot. A valóságban ez úgy szokott kinézni, hogy van egy főkapcsoló, amely mindaddig a napelem által megtermelt áramot engedi használni, amíg az el nem fogy a hozzákapcsolt tárolóból. Amint ez megtörtént, átkapcsol hétköznapi áramfogyasztásra, így biztosítva a folyamatos áramellátást a lakásban/házban. 

Mindemellett léteznek ma már olyan társasházi megoldások, melyek képesek leosztani a lakók közt a napkollektorok által termelt áramot. Győrben például egy 105 lakásos házban már el is készült egy ilyen rendszer, ahol ez működik a gyakorlatban. Egy magyar innovációnak köszönhetően egy digitális elosztódoboz segítségével jut el minden lakásba a „zöldáram". A hét lépcsőházas épületben - a lépcsőházak villamos betáplálásának részleges összevonásával - három önálló rendszer került kialakításra. Az energiamegosztó és optimalizáló a naperőmű által megtermelt villamos energiát teszi hozzáférhetővé a felhasználó lakástulajdonosoknak, valamennyi fogyasztónak havi 50 kWh (limit) fogyasztást garantálva. Ha igény van rá, lehetőség van az eltérő fogyasztási limitek beállításra is.

Érdemes tehát mérlegelni, hogy hány lakásos a társasház, milyen szinten vannak gépiesítve a közös helyiségek, hány lift van, hány izzó, milyen elektromos rendszerek működnek és ezen tényezők alapján kiszámolni azt, hogy hány év után jön el az a pillanat, ahonnan már konkrétan csökkenti a havi kifizetett elektromos áram összegét.

Az első lépést azért minden társasháznak kötelező házi feladatként el kéne végeznie. Ez pedig az adottságok felmérése, amiből kiderül, hogy milyen tájolású az épület, mekkora szabad felületek állnak rendelkezésre a napelemek elhelyezéséhez, s attól milyen energiatermelés várható. Ezek döntik el, hogy csak ábrándozunk vagy valóban van esélyünk egy gazdaságos napelemes rendszer megvalósítására. Ennek néhány tízezer forintos költségét mindenképpen érdemes bevállalni, hogy később reális elvárásokkal vághassunk a projektbe.


További híreink
 
Banai Ádám, Magyar Nemzeti Bank: A társasházak felújítása a lakók érdeke 2021. május 6.
banai.jfifA társasházak állapota nem megfelelő, szükség van a beruházásokra, amelyek túlmutatnak az állagmegőrzésen.
Fűtéskorszerűsítésre pályázhatnak a távhős társasházak, lakásszövetkezetek 2021. március 19.
futes.jfifAz ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. pályázati kiírást tett közzé a lakosság részére az energiahatékonyság növelését, a meglévő lakóingatlanokban lévő, a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti,- és társasházi lakások szén-dioxid-kibocsátás csökkentését eredményező, fűtéskorszerűsítésre irányuló beruházások támogatására.
https://www.tht.hu/?mid=subscribe

 
Dén Mátyás András: A társasházak 5 legnagyobb problémája 2021. március 11.
denmatyas.jpgA társasházaknak 5 fő problémája van Magyarországon: a rossz általános műszaki állapot, a fragmentált, töredezett tulajdonosi szerkezet, a bankok hitelezési hajlandósága, a rossz társasházi törvény és sok helyen a professzionális társasházkezelés hiánya - hangzott el Dén Mátyás Andrástól, a Proptech Digital Investment Zrt. vezérigazgatójától a PP Konferenciaközpont, Biznisz az ingatlanban című online konferenciáján.
A rezsi 75 százalékát fűtésre költjük 2021. március 8.
hoszigeteles1.jpgA világ teljes energiafogyasztásának egyharmadát Kína és az Amerikai Egyesült Államok adja, Magyarországon viszont mindkét államénál nagyobb a lakosság energiafelhasználási aránya.
https://otpbusiness.hu/tarsashazipalyazat/

 
Milyen közgyűlési szavazati arány szükséges egy társasházi felújításhoz? 2021. február 22.
felujitas.jpgA hazai társasházak fele felújításra szorul, de mindig kérdés, hogy mit, mikor és hogyan hozzanak helyre a tulajdonosok, a beruházást pedig miből finanszírozzák. A Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi blokkjában egy egri épület hosszú éveken át tartó, tudatosan tervezett felújításának története körvonalazódik, amiből kiderül az is, hogy ők logikusan a festést-mázolást hagyták a sor végére, amikor már a szigeteléssel, gépészettel, tetőfelújítással és más munkákkal is végeztek.
Egyre több társasház szorul felújításra – ebben is segíthet az OTP Business 2021. február 17.
otp200.jpgAkkor is sok társasház igényelne állagmegóvási beruházásokat, ha a koronavírus járvány nem irányította volna rá a lakóközösségek figyelmét szűkebb környezetükre. Az OTP Business idén ismét összesen 15 millió forint vissza nem térítendő forrással támogatja a Társasházi Pályázatán nyertes lakóközösségeket. A társasházak és lakásszövetkezetek lakói fejlesztési, közösségépítési, biztonsági és állagmegóvási beruházásokkal is pályázhatnak.
http://www.tht.hu/index.php?mid=newsview&id=986

 
TTOE-UIPI hírek - Épületek energetikai felújítása: francia és német tapasztalatok 2021. január 7.
UIPI_logo.pngKevesen tudják, hogy az EU üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 36%-áért nem az ipar, de még csak nem is a közlekedés, hanem az épületek felelősek. Ahhoz, hogy a 2050-es széndioxid-semlegességi célokat el tudja érni a közösség, elengedhetetlen az épületállomány energetikai felújítása.
Közösségi zöld energia megosztása társasházakban - Új irány, új lehetőségek 2020. szeptember 7.
A társasházak energiaellátásának megszokott módja a távfűtés vagy a központi kazán. Már el sem gondolkodunk azon, hogy miként épül meg vagy hogyan jut belőle a lakóközösség minden tagjának, mert annyira egyértelmű a rendszerek működése. De miért ne lehetne ugyanilyen logikával villamos energiát termelni a házon és azt megosztani egymással?
(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva