background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

Napelemre, zöld tetőkre és több közösségi térre vágynak a társasházban élők
2015. augusztus 31.
 
Igen különleges pályaművekkel jelentkeztek az ország minden pontjáról a társasházak az OTP Bank idei pályázatára. Az immár hetedik alkalommal meghirdetett pályázatra a társasházak és lakásszövetkezetek egyebek között vissza nem térítendő forrást igényelhettek környezetük szépítésére, közösségi terek kialakítására, de a lakóépületek biztonságát szolgáló fejlesztésekre is.
 

A pályázatok között egyebek mellett szerepeltek az életminőséget javító fejlesztések, napelemes rendszerek telepítése, akadálymentesítés, sőt zöld tetős beruházási tervek is. 

A kiírás nem titkolt célja a közösségépítés, illetve az energiamegtakarítás támogatása. A pályázati keret összege csaknem eléri a 9 millió forintot.
Augusztus 27-én immár hetedik alkalommal hirdetett nyerteseket a magyarországi társasházak és lakásszövetkezetek kisebb fejlesztéseit támogató pályázatán az OTP Bank. A hitelintézet márciusi felhívására összesen 567 társasház jelentkezett. A pályázat keretében az OTP Bank kategóriánként 3-3 jelentkezőt díjazott, mintegy 9 millió forint keretösszeggel. 

A korábbi évek tapasztalataitól eltérően idén nem a környezetvédelmi kategória volt a legnépszerűbb. A legtöbben az életminőség javítását célzó fejlesztési terveik megvalósításához kívántak forrást szerezni. Emellett a társasházak és lakásszövetkezetek többsége napelemes rendszerek telepítésére, zöld tető létesítésére, akadálymentesítésre, valamint - mozgásérzékelővel ellátott - energiatakarékos világítási rendszerek kiépítésére igényelt támogatást. 

Az életminőség kategória díj és egyben az 1,4 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyertesei a budapesti Tömő utca 40-es szám alatti társasházház lakói - jelentette be az ünnepélyes díjátadón Aladics Sándor. Az OTP Business igazgatója kiemelte, a nyertes társasházban 45 év után lesz akadálymentes a lifthez vezető folyosó. Az elkészült rámpa nem csak a három mozgáskorlátozott lakónak jelent majd segítséget, hanem a kisgyermekes, babakocsival közlekedő családoknak, valamint a bevásárló kocsit használó idősebbeknek is. 

Energiatakarékos zöldtetőt szeretne építeni, vagyis inkább felújítani a megnyert több, mint 1 millió forintból a környezetvédelmi kategória nyertese, egy ceglédi társasház. A tulajdonosoknak további tervei is vannak a zöldtetőt illetően, amit majd a későbbiekben szándékoznak megvalósítani, mint pl. vízvezeték kiépítése a tetőre, pihenőhelyek elhelyezése az idősebbek részére, mobil homokozók elhelyezése a kisgyermekek részére, ezáltal élénkítve a közösségi életet is. 

Érdekes kezdeményezést díjazott idén az OTP Bank a közösségépítés kategóriában. Aladics Sándor elmondta, egy olyan budai társasház pályaműve nyerte az első díjjal járó 1,4 millió forintot, ahol az emeleten festők, míg a földszinti műtermekben keramikusok, szobrászok kaptak lehetőséget munkáik elkészítésére és a megnyert pénzből már kialakítható egy olyan kiállító terem is, ahol egyben a környéken élő gyermekeknek is tarthatnak kézműves foglalkozásokat. 

„A pályázat legfontosabb célja idén is annak tudatosítása volt a lakóközösségekben, hogy látszólag kis volumenű beruházások révén is hogyan tehető szebbé környezetük, miként javítható lakóhelyük komfortja, vagy akár hogyan érhetnek el jelentős energiamegtakarítást a lakóközösségek. " - fejtette ki az OTP Business igazgatója. 

Olyan sok elismerésre érdemes pályázat érkezett idén, hogy az igazgató bejelentette: egy 1 millió forintos különdíjat is megszavazott a zsűri. A nyertese egy budapesti lakóközösség, ahol több generáció él egymás mellett, így egy olyan közös kertet szeretnének kialakítani, ahol a 2-től a 82 éves korú lakóig mindenki jól érezheti magát. A pályaműben öntöző rendszerrel kiépített füvesítés, játszótér kialakítása, kerti sütő-főző hely megépítése mellett szerepel egy, kétszintes kerti vasút is, amelyet a vasútnál dolgozó lakók építettek meg. Most ennek környezetét is szeretnék rendbe hozni, hogy szülők, nagyszülők és unokák örömmel tölthessék idejüket együtt a pöfögő, sípoló vonatok között, amely már most is gyerekek kedvence.

„Bár évente tíz nyertest díjazunk a társasházi pályázaton, egyre több támogatásra méltó, színvonalas pályaművel találkozunk, amelyek gazdáit arra buzdítjuk, hogy ne tegyék el a fiókba a már kész terveket, hiszen a megvalósításukhoz a pályázati források mellett számos egyéb finanszírozási lehetőség áll rendelkezésre" - hangsúlyozta Aladics Sándor.

Az OTP Bank társasházaknak és lakásszövetkezeteknek nyújtott hitelei például lehetővé teszik, hogy lakóközösségek akár ingatlanfedezet nélkül, minimális saját forrással felújítsák, korszerűsítsék lakóépületeiket. A társasházak egyebek között élhetnek a lakástakarék-pénztári konstrukciók lehetőségeivel is, amelyek nem jelentenek jelentős havi terhet az egyes lakástulajdonosok számára, mégis - a megtakarítási időszak végén - komoly összeget fordíthatnak az épület közös részeinek felújítására, karbantartására.

Környezetvédelem kategória
1. helyezett - zöldtető, Cegléd, 1,4 millió Ft
2. helyezett - napelemrendszer, Székesfehérvár, 800 ezer Ft
3. helyezett - vízforgatós, takarékos szökőkút, Budapest, 400 ezer Ft

Közösségépítés kategória
1. helyezett - közösségi tér és kiállítás, Budapest, 1,4 millió Ft
2. helyezett - kerti pihenő sütőhellyel, madáretetőkkel, Kaposvár, 800 ezer Ft
3. helyezett - halászléfőző hely, Baja, 400 ezer Ft

Életminőség-javítás
1. helyezett - akadálymentesítés (mozgáskorlátozottak, kisgyermekesek), Budapest, 1,4 millió Ft
2. helyezett - lépcsőjavítás-lépcsőfelújítás, Miskolc, 800 ezer Ft
3. helyezett - biztonsági világítás mozgásérzékelővel, Balatonalmádi, 400 ezer Ft

Különdíj
Közösségi kerti pihenőhely, Budapest, 1 millió Ft

Továbbküldöm a cikket >>>
 

További híreink
 
Eladtam a lakásomat – Visszajár-e a felújítási alapba befizetett, de fel nem használt összeg?
2021. április 12.
 
penz.jpgHiába törnek be az új anyagok, technológiák a társasházi felújítások piacára, ha a lakóközösség nem vevő azok finanszírozására, mert a takarékosság illúzióját keltve inkább a toldozás-foltozás mellett dönt.
 
Elhunyt számvizsgálók, tulajdonosok, tehetetlen közös képviselők: COVID-19 a társasházkezelésben
2021. március 18.
 
maszkos.jpgAz egyik népszerű közösségi oldalon a társasházkezelők osztották meg a tapasztalataikat a COVID-19 vírus munkájukra gyakorolt hatásairól.
 
https://www.tht.hu/?mid=subscribe

 
eKözgyűlés a társasházban
2021. március 17.
 
Online közgyűlésMíg az oktatás, az egyesületek, gazdasági társaságok és a bíróságok is online közgyűlhetnek és működhetnek, addig a társasházakra mintha már megint senki nem gondolt volna. Pedig az elektronikus közgyűlés lehetősége nagyon sok társasház működését megkönnyítené.
 
Közgyűlés nincs, de a közös döntés lehetősége adott
2021. március 16.
 
meeting1.jfifA COVID miatti kényszerű kijárási korlátozások idején sokan felújításra lakásszépítésre vállalkoznak ezekben az időkben. A társasházakban élőknek ez több kötöttséget jelent, mint a családi házban lakóknak, különösen, ha közös területeket is érintenek a munkák vagy, ha más ügyekben közösen kell dönteniük, mert az ezekhez szükséges közgyűléseket törvényesen nem lehet megtartani.
 
https://otpbusiness.hu/tarsashazipalyazat/

 
Dén Mátyás András: A társasházak 5 legnagyobb problémája
2021. március 11.
 
denmatyas.jpgA társasházaknak 5 fő problémája van Magyarországon: a rossz általános műszaki állapot, a fragmentált, töredezett tulajdonosi szerkezet, a bankok hitelezési hajlandósága, a rossz társasházi törvény és sok helyen a professzionális társasházkezelés hiánya - hangzott el Dén Mátyás Andrástól, a Proptech Digital Investment Zrt. vezérigazgatójától a PP Konferenciaközpont, Biznisz az ingatlanban című online konferenciáján.
 
Életveszélyes társasházi elektromos hálózatok – Kötelező felülvizsgálatok, halogatott felújítások
2021. március 8.
 
elektromosszekreny.jfifRégi építésű társasházakban, vagy a 60-as, 70-es években épült lakótelepeken legtöbbször már elavultak az elektromos vezetékek. A tulajdonosok viszont többnyire csak akkor hajlandóak foglalkozni a felújítással, ha már az újonnan megvásárolt villamos berendezéseiket sem tudják gond nélkül működtetni.
 
http://www.tht.hu/index.php?mid=newsview&id=986

 
dr. Bék Ágnes, a TTOE elnökének levele Varga Mihály és dr. Varga Judit minisztereknek
2021. március 3.
 
bekagnestht.jpgdr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke levélben fordult dr. Varga Judit Igazságügyi Miniszterasszonyhoz és a Varga Mihály Pénzügyminiszterhez az 502/2020. (X1.16.) kormányrendelet kiegészítésének kérelmével annak érdekében, hogy a 2020. évi beszámolást és a 2021. évi tervezést írásbeli szavazással is el lehessen fogadtatni a társasházakban.
 
Milliós közös költség tartozás, korlátozott közmű szolgáltatások egy egri társasházban
2021. március 1.
 
fejfajas3.jpgDrámai a helyzet az egyik egri társasházban, ahol a tulajdonosok egy része már egyáltalán nem fizet közös költséget, százezres, milliós tartozásokat halmoztak fel. Az épületet ugyan nemrég szigetelték, de az ahhoz szükséges „beugrót" is a többiek fizették a tartozók helyett. A Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi blokkjában elhangzott riportban csak úgy záporoznak a kérdések.
 
Május 23-tól kezdődhetnek a közgyűlések?
2021. február 24.
 
meeting.jpgA február 17-ei hírlevelünkben és a THT február 19-én megjelent számában még arról számolhattunk be, hogy visszavonásig érvényes a 502/2020, (XI. 16) kormányrendelet, de a február 22-én megjelent 80/2021. (II. 22.) kormányrendelet alapján felcsillan a remény, hogy május 23-tól végre elkezdődhetnek a közgyűlések.
 
Megjelent a megújult THT január-februári száma!
2021. február 23.
 
tht202101cimlap.pngA Társasházi Háztartás szaklap megújulása újabb szakaszba érkezett: az arculati ráncfelvarrást követően a tartalomgyártást illetően is fejlődési pályára állítottuk a kiadványt.
 
Milyen közgyűlési szavazati arány szükséges egy társasházi felújításhoz?
2021. február 22.
 
felujitas.jpgA hazai társasházak fele felújításra szorul, de mindig kérdés, hogy mit, mikor és hogyan hozzanak helyre a tulajdonosok, a beruházást pedig miből finanszírozzák. A Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi blokkjában egy egri épület hosszú éveken át tartó, tudatosan tervezett felújításának története körvonalazódik, amiből kiderül az is, hogy ők logikusan a festést-mázolást hagyták a sor végére, amikor már a szigeteléssel, gépészettel, tetőfelújítással és más munkákkal is végeztek.
 
Márciusban se közgyűlés, se THT roadshow
2021. február 17.
 
thtkkn200.pngA tavaly megjelent 502/2020. (XI.17.) Kormányrendeletben február 8-a volt az az időpont ameddig nem lehetett közgyűléseket tartani, közös képviselőt felmenteni és az előző évi elszámolást elfogadtatni írásbeli szavazással, mert az kizárólag közgyűlési hatáskörbe tartozik.
 
Egyre több társasház szorul felújításra – ebben is segíthet az OTP Business
2021. február 17.
 
otp200.jpgAkkor is sok társasház igényelne állagmegóvási beruházásokat, ha a koronavírus járvány nem irányította volna rá a lakóközösségek figyelmét szűkebb környezetükre. Az OTP Business idén ismét összesen 15 millió forint vissza nem térítendő forrással támogatja a Társasházi Pályázatán nyertes lakóközösségeket. A társasházak és lakásszövetkezetek lakói fejlesztési, közösségépítési, biztonsági és állagmegóvási beruházásokkal is pályázhatnak.
 
Használható-e lakásként egy társasházhoz tartozó garázs vagy más funkciójú albetét?
2021. február 16.
 
garazslakas2.jpgSzegeden egy 32 lakásos társasház egyes lakásaihoz 20 négyzetméteres garázsok is épültek, melyek közül az egyikben fodrász műhely működik, egy másik tulajdonosa pedig azzal fordult a közös képviselőhöz, hogy akkor ő is más funkcióra használná. Könyvelőirodát szeretne kialakítani benne.
 
Videókonferencia: Biznisz az ingatlanban
2021. február 15.
 
ingatlankonf.jpg
Szeretettel meghívjuk a BKIK és a PP Konferenciaközpont Biznisz az ingatlanban című konferenciájára, melyen a THT TTOE Szakmai partnerséget vállalt. Tagtársaink, partnereink jelentős kedvezménnyel vehetnek részt videókonferenciánkon.
 
Társasházi perek - ki mire számíthat?
2021. február 9.
 
bekagnestht.jpgHallottunk már kisebb-nagyobb problémákról, összetűzésekről, melyek odáig fajultak, hogy bíróság elé kellett vinni az ügyet. Megdöbbentő, milyen jellegű perek zajlanak/zajlottak az elmúlt időkben társasházak és tulajdonosok, illetve lakók között. Ilyen esetekről kérdeztük Dr. Bék Ágnest, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnökét.
 
A közös képviselő vagy a társasház felelőssége a járófelületek síkosságmentesítése?
2021. február 8.
 
csuszas.jpgIdén eddig nem sok gondot okozott a hóesés, de hétvégére igen kemény téli időjárást jelezek a meteorológusok, így a Kossuth Rádió Napközben című műsorában is felvetődött a kérdés, hogy a közös képviselő vagy a társasházi tulajdonosok vonhatók felelősségre, ha a ház előtt nincs eltakarítva a hó vagy egy baleset következtében megsérül valaki.
 
Társasházi kérdések-válaszok a Kossuth Rádióban
2021. február 1.
 
kossuth.pngJanuár 26-án indult a Kossuth Rádió Napközben című műsorában a műsor, melynek keretében a hallgatók 10:15 és 10:30 között szöveges üzenetekben küldhetik el kérdéseiket a műsorvezetőnek, aki a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) elnökét dr. Bék Ágnest kérdezi a társasházi problémák megoldási lehetőségeiről.
 
Új időszak kezdődik a fővárosi kéményseprésben
Interjúnk Leikauf Tiborral, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnökével

2021. február 1.
 
leikauf200.jpgAlig pár hete, hogy kiderült, hogy 2021. májusától a katasztrófavédelemhez kerül a fővárosban található társasházi kémények karbantartása, ami új helyzetbe hozza a kéményseprő vállalkozásokat. Az ingyenes szolgáltatás mellett ezentúl a katasztrófavédelem nemcsak, hogy bírságolhat, hanem adatokat is kikérhet a ház tulajdonosairól.
 
Márciusig nem tartható közgyűlés és nem váltható le a közös képviselő sem
2021. január 29.
 
tarsashaz100.jpgMódosították az 502/2020. (XI. 16.) kormányrendelet és az abban jelölt február 8. helyett március 1-ig tart a közgyűlési tilalom is.
 


(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva