Barion Pixel

Érkeznek az APEH késedelmi pótlékok

2010. augusztus 3.
A Társasházi Háztartás szaklap, az öt éve végzett ingyenes jogi tanácsadás mellett a jövőben ingyenes pénzügyi-számviteli tanácsadással is segíti a közös képviselők munkáját. A THT új rovatában Dr. Tőke Lászlóné, a Benedek és Társai Kft. adótanácsadója válaszol az olvasók kérdéseire, melyek közül néhányat hírlevelünkben is közzéteszünk.

Kérdés
Újságban olvastam, hogy az adóhatóság az adókról, vagy esetleges késedelmi kamatokról tájékoztatást küld az érintetteknek. Lehetséges, hogy nemcsak a társasház, hanem én, mint magánszemély, is számíthatok erre?

Válasz
Valóban megkezdte az adóhatóság a folyószámla kivonatok és az éves késedelmi-pótlék értesítők kipostázását. Először a vállalkozások részére küldik meg, s aztán kerülnek csak sorra a magánszemélyek és egyéni vállalkozók.A jogszabályi előírás értelmében az adóhatóság az elektronikus bevallóknak nem küld sem folyószámla kivonatot, sem pótlékértesítőt. Idén azok a magánszemélyek, egyéni vállalkozók, valamint gazdálkodó szervezetek kapnak kivonatot, akiknek adófolyószámlája ezer forintot meghaladó tartozást, vagy túlfizetést mutat, illetve késedelmi pótlékuk van. Vagy ugyan nem érintettek 2009. évre vonatkozó késedelmi pótlékkal és a folyószámlájuk is rendezett, de volt 2009.ben a folyószámlájukon elévültetés címen rendezés, s erről ily módon kívánják értesíteni az adózókat.

Nyomtatott folyószámla-kivonatot csak azok kapnak, akik nem elektronikus úton nyújtották be bevallásukat.
A folyószámla-kivonaton az illeték adónemek is szerepelnek. Ezek egyeztetése különös figyelmet igényel, amit hivatali ügyintézés esetén gyorsíthat a vitatott könyvelési tételhez kapcsolódó határozat másolatának beküldése a lakcím szerint illetékes adóhivatalhoz, ha szükséges.

Változást jelent a korábbiakhoz képest, hogy ebben az évben a bankszámla nyitására nem kötelezett adózók értesítői mellé nem csatolnak postai készpénz-átutalási megbízást (csekket). Ezek az adózók is fizethetnek ugyanis banki átutalással lakossági folyószámlájukról, vagy bankkártyával a kijelölt ügyfélszolgálatokon. Amennyiben mégis csekken kívánnának fizetési kötelezettségüknek eleget tenni, úgy annak igénylését természetesen továbbra is jelezhetik az ügyfélszolgálati irodákban, vagy telefonon az APEH Általános Tájékoztató Contact Centere (hétfőtől csütörtökig 8.30-16 óráig, pénteken 8.30-13.30 óráig) kék 40/42-42-42 számán, amely mobilhálózatból is hívható.

Amennyiben az értesítőn szereplő adatokkal kapcsolatban észrevételt kíván valaki tenni, azt személyesen, a folyószámlát vezető illetékes igazgatóság ügyfélszolgálatán, ügyfél-azonosító birtokában telefonos egyedi ügyintézéssel, az APEH Ügyintéző Contact Center fenti számának hívásával, vagy írásos észrevétel benyújtásával lehet megtenni. Utóbbi esetben a „Folyószámla-kivonatra észrevétel" elnevezésű nyomtatványt javasolják használni, amely megtalálható az adóhatóság honlapján.

A bevallott kötelezettségek, és a teljesített befizetések, illetve kiutalások egyenlegét mutató adatsort az adózók összevethetik a saját nyilvántartásaikkal, azaz az adózó saját nyilvántartását az adóhivatal nyilvántartásával. Ha a két adatsor eltérést mutat, akkor célszerű folyószámla-egyeztetést kezdeményezni a területileg illetékes adóhivatalnál - lehetőleg írásban. Ennek egyszerűsítésére a hatóság egy egyszerű formanyomtatványt alakított ki, amit az igazgatóság honlapjáról lehet letölteni. A nyomtatvány visszaküldésekor a vitatott könyvelési tétel rendezéséhez az észrevétel mellékleteként az alapbizonylatot is célszerű beküldeni az illetékes folyószámla-kezelési osztálynak.

Ha a folyószámla-egyeztetést követően a kivonat tartozást mutat, akkor azt célszerű minél hamarabb befizetni, hogy a későbbiekben minél kevesebb késedelmi pótlékot kelljen fizetni. Nem olcsó tartozni az államnak, hiszen abban az esetben, ha az adózó nem fizette meg adóját a határidőig, a késedelem minden napjára késedelmi pótlékot számít fel a hivatal, amelynek napi mértéke a jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része.

Az APEH felhívja a figyelmet arra is, hogy ha valamely adónemen fennálló tartozást egy másik adónemen jelentkező túlfizetés átvezetésével kívánja az adózó rendezni, úgy azt csak és kizárólag az átvezetési kérelem nevű 1017 számú nyomtatvány benyújtásával lehet kérni.

Kérdezzen Ön is Dr. Tőke Lászlónétól tht@tht.hu

Saját véleményem: tht@tht.hu

További híreink


BÉRLAKÁSPÁLYÁZATOK 2024. - Budapest 2024. március 19.
berlakas_1200x900.pngBudapest egyik önkormányzata most összesen 164 db lakása bérleti jogának elnyerésére írt ki pályázatokat. Az egyik pályázat ráadásul egy újépítésű társasház lakásaira kínálja a bérleti jogokat, azaz a sikeres pályázók a piaci ár alatt jutnak majd hozzá teljesen új otthonukhoz! Cikkünkben ezen túl a többi aktuális fővárosi önkormányzati lakáspályázatot is összegyűjtöttük.

Miért érdemes már most foglalkozni a társasházi elektromos autótöltéssel? (X) 2024. március 19.
Evergy_logo_2024.pngAz elektromos autók számának növekedésével egyre több igény merül fel a társasházi töltésre. Számos társasházban a lakók maguknak oldják meg a töltést, konnektorral vagy a közös óráról engedély nélkül. Ezek a megoldások tűzvédelmi problémákkal járnak, áramszünethez vezethetnek. Másrészt elszámolási nehézségeket okoznak, mert a töltés költsége minden lakót terhelni fog. Ez a helyzet a többi lakó felháborodásához vezet, amit a közös képviselőnek kell kezelnie.

Fókuszban az otthonunk védelme (X) 2024. március 19.
Generali_kep_2024.jpgA jogszabályi változásnak köszönhetően március ettől az évtől a lakásbiztosítás hónapja lesz, ezért érdemes most egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni neki. Hiszen az otthonunk a legfőbb értékünk - ez az aranyigazság azonban nem csak saját lakásunkra, hanem arra a többlakásos épületre is vonatkozik, amelyben otthonunk található. Mert bár az épület jelentős része közös tulajdon, attól még nem mindegy, hogy azt milyen biztosítási védelemmel látjuk el.

Megjelent a THT „Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024” című kétkötetes szakkönyve: ezeken a helyeken vehető át díjmentesen az első kötet! 2024. március 18.
THT-Jogok_es_kotelezettsegek-csomagA március 13-ai budapesti évnyitó konferencián vehették kézbe először az érdeklődők a „Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című THT szakkönyvet, melynek I. kötetét minden résztvevő díjmentesen kapta meg. A 37 témakör mellett az I. kötetben a társasházi témájú kúriai döntések, a II. kötetben pedig a vonatkozó jogszabályok legfontosabb részei is olvashatók a számos, gyakorlati életből merített JOGESET mellett, melyeket az elmúlt években Önöktől kaptunk olvasói kérdés formájában.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
A cukor ára 32,8%-kal emelkedett, az iskolába és munkába járás költsége pedig 21,7 %-kal csökkent egy év alatt - a KSH friss inflációs adatai 2024. március 14.
bevasarlas.pngBár behúzta a kéziféket a lejtmenetben az infláció, még mindig csorog lefelé. 2024 februárjában a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat, idén januárhoz viszonyítva pedig átlagosan 0,7%-kal emelkedtek az árak. Néhány alapélelmiszer, a háztartási energia, az iskolába és munkába járás, a használt gépkocsik, az üzemanyag olcsóbbak lettek, mint egy éve voltak, minden más azonban valamelyest tovább drágult.

A lakásszövetkezetből való kiválás lehetőségei 2024. március 13.
Dr.KissBalazsKaroly.jpgA Lakásszövetkezet kezelésében lévő épületekben lévő lakások - ez körülbelül 2500-3000 db lakást érint - egyik tulajdonosaként (aki egyébként nem tag) érdeklődöm, mert vezetőségi alkalmatlanság, feltételezett pénzügyi visszaélések, karbantartási/fejlesztési kötelezettségek elmulasztása, valamint a tulajdonosokkal szembeni lekezelő viselkedés miatt - több tulajdonossal (tagok és nem tagok) együtt - a jelenlegi helyzeten változtatni szeretnénk. A tulajdonosok - a három lehetőség közül - a leginkább költséghatékony módszert szeretnék választani:1. a lakásszövetkezet teljes megszüntetése (elszámoltatással), épületenként társasházzá alakulás, 2. új vezetőség választása (jelenlegi gárda teljes lecserélése), 3. kilépés a szövetkezetből, társasházzá alakulás (a többség egyébként ezt szeretné).Kérdésem a következő: melyik lehetőséget érdemes meglépni? a) Mindhárom esetben szükséges-e ügyvédet fogadni (az ügyvédi költség körülbelül mennyi lenne)? b) A 3. esetben kell-e újabb földmérés (a helyrajzi számok egyébként rendelkezésre állnak, így ez hozzávetőlegesen mekkora összeget jelentene)? c) Az alapító okirat elkészítése, okiratba foglalása mekkora összeg lenne? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Teltház a THT budapesti konferenciáján! Ha Ön már nem fért be, szívesen látjuk tavaszi vidéki konferencia-sorozatunk állomásain: Győrben, Szombathelyen, Székesfehérváron, Pécsen, Kecskeméten, Szegeden, Miskolcon és Debrecenben! 2024. március 12.
telthaz.pngA THT március 13-ai évadnyitó konferenciáján már az összes hely betelt. Azonban ne legyen csalódott, ha nem sikerült bejutnia, hiszen a vidéki konferenciákon még vannak szabad helyeink! Jelentkezzen a GYŐRI, SZOMBATHELYI, SZÉKESFEHÉRVÁRI, PÉCSI, KECSKEMÉTI, SZEGEDI, MISKOLCI és DEBRECENI rendezvényünkre, ahol a magas színvonalú szakmai előadásainkon való részvétel mellett díjmentesen veheti át a „Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című idei THT szakkönyv I. kötetét.

Online TÁRSASHÁZKEZELŐ tanfolyam indul március 18-án! (X) 2024. március 12.
Penta_portre-057.jpgSzakképesítő vizsgára felkészítő Társasházkezelő képzés indul 2024.03.18-án Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében. A 100% online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető, és mindössze 69 870 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők társasházkezelői, műszaki, jogi és pénzügyi ismeretek témakörökben lesznek naprakészek.

Ezek a társasházak problémái: beszéljünk róla! 2024. március 11.
Kerdoiv.jpgA 2023. október 19-én megtartott XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen a közel 800 résztvevő részére átadott konferencia-csomag egy kérdőívet is tartalmazott „A társasházak legnagyobb kihívásai 2023." címmel, amelyet a THT szerkesztősége állított össze 12+1 témakörben. Cikkünkben a kérdőívre adott válaszok eredményeit szedtük össze.

Viga Imre: "Nem változtatnék!" 2024. március 8.
Viga_Imre.jpgA 2023. október 19-én megtartott XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen a hagyományokat követve Dr. Dén-Nagy Ildikó pHD főszerkesztő adta át a THT szakmai díjait, 6 kategóriában, közel 700 résztvevő előtt. A THT 2023-as szakmai díjainak nyertesei közül az egyik „TÁRSASHÁZI ÉLETMŰDÍJ 2023" elnevezésű díjat Viga Imre kapta. A díjazottal készített interjút az alábbiakban olvashatják.

Példamutató önkormányzatok számára pályázati felhívást tesz közzé a Habitat for Humanity Magyarország 2024. március 7.
onkormanyzatok_a_lakhatasert.jpgOrszágos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország „Önkormányzatok a lakhatásért" címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2-án (kedd) éjfélig.

A társasház tartozásaiért ki és hogyan felel? 2024. március 6.
kiss.jpgTanácsát szeretném kérni abban, hogy mit tehetnék? Hatlakásos kis társasházban élek, ahol nincs se közös képviselet, sem pedig összetartozás. A jogszabályokat figyelmen kívül hagyják. A legnagyobb probléma jelenleg a házban, hogy nincs közgyűlési határozat a víz- és csatornadíj megállapodás ügyében, ezért van olyan tulajdonos, aki közvetlenül a díjbeszedőnek teljesít, de olyan is van, aki egyáltalán nem fizet, ezért a társasháznak adósága van a díjbeszedő felé. Az lenne a kérdésem, hogyha valaki nem fizeti ki rá eső részt és jelzálogjog kerül az albetétekre, akkor elárverezhetik-e az egész társasházat? Vagy az eljárás csak a nem fizető tulajdonosokat fogja érinteni? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Teltház a THT budapesti konferenciáján, felkészül Győr, Szombathely, Székesfehérvár és Pécs! 2024. március 5.
kkn_header.jpgA THT már csak 20 regisztrációt tud fogadni a március 13-ai évadnyitó konferenciájára, ahol a rendkívül széles körű szakmai előadásokon kívül a résztvevők díjmentesen vehetik át a „Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című idei szakkönyv I. kötetét. Az évindító budapesti konferenciát követően a THT idei roadshow-jának első állomásai Győr, Szombathely, Székesfehérvár és Pécs.

Biztosítás 2024: minden, amit tudni érdemes a felbolydult lakásbiztosítási piac színfalai mögül 2024. március 5.
lakastakarek.jpgA Portfolio Biztosítás 2024 konferencián Kovács Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa, átfogó betekintést nyújtott a magyar biztosítási szektor aktuális helyzetébe és a közeljövő várható trendjeibe. Az előadás fő témái között szerepelt a szektor stabilitása, növekedési potenciálja, profitabilitása, és a gazdasági visszaesés hatása, valamint az öngondoskodás és a megtakarítások jövőbeli szerepe a magyar társadalomban. A konferencián a THT is képviseltette magát, cikkünkben az elhangzó előadások főbb mondanivalóit összegezzük.

Két nagyon izgalmas jó hírrel kezdi a 2024-es évet az ELCO (Ariston Group) (X) 2024. március 5.
ELCO_Logo_Descriptor_RGB.jpgNagy örömünkre szolgál, hogy 2024 februárjában elkészült az első magyarországi referencia filmünk, amely során bemutatjuk a Kamaraerdő Idősek Otthona kazánházának rekonstrukcióját.

Beázik a tető? Oldja meg akár 30 évre, garanciával! (X) 2024. március 5.
resiprim_logo.pngA tetőszigetelések idővel elöregednek. A folyamat visszafordíthatatlan, tehát egyre gyakoribbá válnak a beázások. Ilyenkor nincs mit tenni, gondoskodni kell a tetőszigetelés felújításáról, illetve szakszerűbben az újraszigeteléséről. A szigetelés elvégezhető a hagyományos módszerrel, bitumenes lemezzel is, de bevethetőek a legmodernebb bevonatszigetelések is.

Tegye próbára 2024-ben is a THT-t! 2024. március 5.
THT_elofizetes.pngA Társasházi Háztartás szaklap 2000 óta segíti a társasházak, társasházkezelők és lakásszövetkezetek munkáját. Küldetésünk, hogy olyan tartalmas és megbízható szolgáltatást nyújtsunk előfizetőink számára, mely kézzel fogható segítséget jelent a lakóközösségek, és az ügyeiket intéző szakemberek számára. Szaklapunk az alábbi előnyöket is biztosítja az Ön számára:

Beindult a 2024-es társasházi pályázati szezon: milliárdokhoz juthatnak most a társasházak 2024. március 4.
forint_uj4.jpgPályázatok sokasága várja az érdeklődő társasházakat és lakásszövetkezeteket, melyeket most is kigyűjtöttünk olvasóinknak. Jelenleg több budapesti önkormányzat is kiemelkedően aktív, de van országosan meghirdetett és a főváros egész területén elérhető pályázat is a listánkon.

GYŐRBEN ez a program és ez a szakkönyv várja Önt MÁRCIUS 19-én (kedden) a THT konferenciáján 2024. március 7.
kozgyules5.jpgA résztvevők a THT 2024-es országos konferencia-sorozatának "Jogok, kötelességek és pénzügyek a társasházban és az ingatlanpiacon 2024." című rendezvényének győri állomásán is - a számos szakmai előadás meghallgatása mellett - díjmentesen vehetik át a "Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című, a Társasházi Háztartás szaklap által megjelentetett jogi szakkönyv I. kötetét, ami nélkülözhetetlen segítség lesz a közös képviselők, társasházkezelők mindennapi munkájában.

SZÉKESFEHÉRVÁRON ez a program és ez a szakkönyv várja Önt MÁRCIUS 25-én (hétfőn) a THT konferenciáján 2024. március 7.
kozgyules5.jpgA résztvevők a THT 2024-es országos konferencia-sorozatának "Jogok, kötelességek és pénzügyek a társasházban és az ingatlanpiacon 2024." című rendezvényének székesfehérvári állomásán is - a számos szakmai előadás meghallgatása mellett - díjmentesen vehetik át a "Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című, a Társasházi Háztartás szaklap által megjelentetett jogi szakkönyv I. kötetét, ami nélkülözhetetlen segítség lesz a közös képviselők, társasházkezelők mindennapi munkájában.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások