background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Intelligens szellőzőrendszerek a társasházakban2021. május 20.
 
Intelligens szellőztető rendszerek„Bár a legtöbb szellőzőrendszert lehet távolról, az interneten keresztül vezérelni, de a társasház-felújításnál ennek azért nincs relevanciája, mert ezeket az épületeket nem erre tervezték, ezért megvalósításuk költségei nagyon magasak lennének" - mondta Brenner Marcell, az Aereco Légtechnika Kft. projektmenedzsere a THT és TTOE első online videokonferenciáján.
 
Az Aereco szellőzőrendszere attól intelligens, hogy rengeteg villamos és fűtési energiát spórol felhasználóinak, egyszerűbbé teszi az életet, olcsón, jól és szabályozottan működik. A szellőzés ugyanis akkor hatékony, ha a szagok nem terjengenek, ha a pára hamar eltűnik, ha más lakásokban keletkezett szagok és pára nem jelenik meg más lakásokban, és a gázkészülékek biztonságosan üzemelnek.

Felmerülhet a kérdés, hogy mikor kell szellőztetni? Hideg vagy meleg esetén, napszaktól függően, netán szélben vagy éppenséggel szélcsend alatt, esetleg az is számít, hogy a lakó otthon tartózkodik-e vagy sem. A válasz az, hogy mindig kell szellőztetni, a hangsúly pedig a szabályozottságon van. A jó szellőztetés folyamatos és szabályozott, igényeknek megfelelő (annyi levegőt szív el a rendszer és annyi tiszta levegőt enged be, amennyire szükség van az adott helyiségben vagy lakásban), energiatakarékosan, zajhatás nélkül, és biztonságosan működik.

Aereco szellőztetés

Piros színnel jelölve a szabályozatlan folyamatos szellőzés, igénytől, napszaktól függetlenül, azonos teljesítményen. Fehér színnel jelölve az Aereco okos szellőzőmegoldása.

A szellőzést befolyásoló tényezők közé tartozik az elszívó ventillátorok működőképessége, a szellőző vezetékek tisztasága (négyévente kötelező tisztítani, különben tűzveszélyes) illetve az elszívó elemek állapota, de további kérdés a légutánpótlás biztosítása is. Egy olyan panelépületen, ami szigetelést és új nyílászárókat kapott, ami miatt a ventillátor nem tud levegőt elszívni, biztosan nem tud szellőzni. Nem megoldás az ablakok kinyitása, mert az a fűtés vagy hűtés kárára válik, inább légbevezető nyílásokat kell kialakítani, ami csak annyi levegőt enged be, amennyire szükség van.

Veszteségek

A fűtési energiaveszteség 100%-os a szabályozatlan szellőzés esetén, mivel folyamatosan a felfűtött levegőt szívja el. Nem működő szellőzés esetén 70%-os, mivel ha nem távozik az elhasznált levegő, a lakók ablakot nyitnak, szabályozott Aereco szellőzés esetén ez 50%-kal csökkenthető, mivel a szellőzőrendszer annyit szellőztet, amennyire szükség van.

A villamos energia veszteség is számottevő, ugyanis míg a lépcsőházi világítás a társasház fogyasztásának 10-15%-át teszi ki, a felvonó a 30-40%-át, addig a szellőző a 45-60 százalékát emészti fel.

Az Aereco szabályozott szellőztetés esetén a villamos energia veszteség nagyban csökkenthető.

Felújítás

A szellőzőrendszer felújításának fontos része a szellőzőrendszer tisztítása, kamerás vizsgálata. A legjobb, ha egy előtte és utána felvétel is készül, amelyen látszik a különbség, és feltárhatóak a rendszer hibái. Az energiafaló tetőventillátorok cseréje után az energiahatékony megoldások mellé egyéni vezérlés is szükséges az optimális eredményekhez. Az elszívó elemek páraszabályozós, mozgásérzékelős elemekre történő cseréje tovább fokozza a komfortot, és ugyanilyen fontos a légutánpótlás biztosítása légbevezető elemekkel, ami lehet falas, vagy ablakos kivitel.

A rendszer előnye az alacsony energiafogyasztás, halk működés, szabályozhatóság, és a biztos működés folyamatos üzem esetén is.

Az elszívó elemek cseréjének előnye, hogy szabályozottá tehető az elszívás mértéke, szabad átjárást biztosít a levegőnek, tűzvédelmi szempontból is biztonságosabb, mert a csappantyúnak köszönhetően nem terjed a szellőző rendszeren a tűz a többi lakásba. A páraszabályozós megoldás fürdőbe, a toalettekbe a mozgásérzékelős javasolt, a kombinált elszívók pedig egybeépített fürdőszoba esetén ajánlottak. A légbevezető elemek a nappalikba, hálókba kerülnek, amelyek páratartalom alapján nyitják-zárják a levegő útját.

Konkrét megoldások

A VTZ-VCZ ventillátorcsalád előnye, hogy alacsony energiafogyasztású, halk működésű, állandó nyomást biztosító, magas minőségű, széleskörűen alkalmazhatóa, épületfelügyeleti rendszerre köthető elemeket tartalmaz, amelyek a légbevezető elemekkel kiváló összhangban működnek.

Négy-öt emeletes épületeknél ajánlott a VBP ventillátor alkalmazása, mert alacsony energiafogyasztású (15W), emellett szigetüzemű napelemes rendszerbe integrálható, halk működésű, hibrid szellőzést biztosít, azaz kialakításának köszönhetően álló lapátok esetében is biztosítja a szellőzést a gravitációnak köszönhetően.

A VBV ventillátorcsalád szintén alacsony energiafogyasztású, halk működésű, széleskörűen alkalmazható, intelligens vezérléssel működtethető, akár 10 percenkénti időintervallumra is beállítható.

A szakember szerint a fenti intelligens szellőzési megoldásokkal sokat spórolhat egy társasház a fűtési és villamos energián, miközben sokkal komfortosabbakká válnak a lakások.


További híreink
 
eHÁZ: Mesterséges intelligencia a társasházi adminisztrációban 2021. június 14.
Den-Nagy_Ildiko.jpegA magyar alapítású és tulajdonú eHÁZ hazánkban elsőként automatizálta a társasházi könyvelést, az elmúlt időszakban pedig olyan diszruptív technológiákkal készül a jövőre, mint a blokklánc technológia és az arra épülő okos szerződések. A cég legújabb fejlesztéseiről Dr. Dén-Nagy Ildikó, az Info Sierra Kft. innovációs menedzsere beszélt a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének első online videokonferenciáján.
NHP: Az utolsó olcsó hitellehetőség is odaveszett a társasházak számára 2021. június 9.
hitel.jpgA lakástakarék állami támogatásának megszűnését követően most a Magyar Nemzeti Bank által 2013-ban indított, 2,5%-os fix kamatozású hitet kínáló Növekedési Hitelprogram is kifut, mely azt jelenti, hogy míg az elmúlt 8 évben ez a lehetőség 73 ezer vállalkozást, mintegy 2600 milliárd forint hitellel segített meg, addig társasházak szinte teljesen kimaradtak ebből is.
Az automatikus kárrendezés és a blokklánc-alapú biztosítások előnyei a társasházakban 2021. június 7.
Gergely OlivérAnnak ellenére, hogy jelenleg nyolc biztosító is kínál társasház-biztosítási termékeket, a magyar társasházi és lakásszövetkezeti állomány több mint fele nem biztosított. Sőt, a megkötött biztosítások nagyjából 30%-át kötötték csak át az elmúlt évben - hívta fel a figyelmet Gergely Olivér, a NiT-Risk Kft. területi vezetője a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján, az Okos Társasház 2021 országos online rendezvényen, amelyet 2021. április 28-án tartottak.
http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Ez a szakkönyv és ez a program várja Önt 15 városban a TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE A COVID ÁRNYÉKÁBAN című konferencián 2021. június 7.
THT-Szakkonyv_2021_cimlap_net-hirek.jpgA június 10-ei budapesti konferenciát követően 14 megyeszékhelyen várjuk a lakóközösségek képviselőit a THT-TTOE országos konferenciasorozatán. A rendezvényeken a pénzügyi, műszaki és jogi ismereteket bővítő előadások mellett a COVID-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetek és azok következményeinek kezelését is sorra vesszük. A résztvevők emellett a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során" című ajándék kézikönyvvel is gazdagodhatnak. Városok, helyszínek, programok, jelentkezés:
Digitális könyvelés, számlafeldolgozás, papírmentes szerződéskötés a társasházakban 2021. június 3.
Poór KárolyNe papíron kössük a szerződéseket! - hívta fel a figyelmet Poór Károly, a SDSYS Zrt. cégvezetője, aki a szerződések digitalizálásáról és a papíralapú dokumentumok papírmentes feldolgozásáról tartott előadást a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján.
Mit tegyenek és mit ne a közös képviselők, az újra induló közgyűléseken? 2021. június 3.
bekagnestht.jpgA közgyűlési tilalom feloldása után felpörögnek az események a társasházakban. Sok kényszerűen jegelt probléma vár megoldásra, ezért ahol valóban megvan a szándék az előrelépésre ott rövid időn belül megtartják a közgyűléseket és meghozzák a szükséges döntéseket. A feladat azonban nagyobb figyelmet igényel, mint a „békeidőben" megszokott ügymenet idején.
Minden, amit a társasházi okos mérésről tudni érdemes 2021. június 3.
okosmeres.jpgMilyen szempontok és paraméterek alapján érdemes okosmérésre terméket és szolgáltatót választani? Erre kaphattunk választ a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján 2021. április 28-án.
Magyar Közlöny: Indulhatnak a közgyűlések! Most már tényleg! 2021. május 31.
jog.jpgA hétfő este megjelent Magyar Közlönyben változtak a társasházakat érintő szabályok, indulnak a közgyűlések!
Ez a program várja Önt a TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE A COVID ÁRNYÉKÁBAN című konferencián, június 10-én 2021. május 30.
thtkonferencia.jpgA Társasházi Háztartás című szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete szeretettel várja Önt a TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE A COVID ÁRNYÉKÁBAN című konferenciára, és a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során" című szakkönyv bemutatójára és átadására.
Így kell ezt csinálni: lakás és társasház felújítására 110%-os állami támogatás! 2021. május 28.
tarsashaz_felujitas.jpgMíg Magyarországon a társasházakat és az abban élőket szinte már bünteti az állam, addig Olaszországban egy, az ország újraindításáról szóló rendelet 110%-os adókedvezménnyel segíti az olaszországi lakások és társasházak felújítását.
Budapest: csökkenő lakásárak és bérleti díjak 2021. május 28.
szinespanel.jpgA Magyar Nemzeti Bank 2021. májusi ingatlanpiaci jelentéséből kiderült, hogy míg vidéken emelkedtek a lakásárak az elmúlt időszakban, addig Budapesten nemcsak a társasházi lakások vételára csökkent, hanem a bérleti díjak is.
Bankszövetség: csak a rászorulóknak legyen hitelmoratórium 2021. május 27.
hitel.jpgA hiteltörlesztési moratóriumok összesített, várható költsége meghaladja a 400 milliárd forintot, meghosszabbítását a Bankszövetség csak a rászoruló háztartások számára tudja elképzelni.
Kinek áldás, kinek átok - Háziállatok a társasházban 2021. május 27.
kutyatarsashaz.jpgKutyák, macskák, hüllők, rágcsálók gyakori lakói a társasházaknak, s gazdáik számára sok örömforrást jelentenek. A szomszédok tekintetében már nem ilyen egyértelmű a helyzet.
Káosz a társasházakra vonatkozó rendeletekben 2021. május 26.
tarsashazi_rendeletek.jpgA Kormány az elmúlt napokban több ponton hozzányúlt a társasházakat érintő rendeletekhez, mely okozhat kellemetlen meglepetéseket a társasházkezelés mindennapjaiban.
Európa-szerte működnek az online társasházi közgyűlések 2021. május 25.
onlinekozgyules.jpgEzúttal egy másik kérdéskört veszünk górcső alá, amely Magyarországon komoly fejtörést okoz a társasházkezelői piacon dolgozóknak. Ez a közgyűlési tilalom, amely a jelenlegi jogszabályi környezet mellett a társasházi közgyűlések felfüggesztését jelenti.
Megjelent a THT májusi száma! 2021. május 24.
tht_2021_majus.jpgMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2021. májusi száma, mely a napokban lesz a postaládákban azoknál, akik a print előfizetéssel rendelkeznek. Ők és akik online, vagy eHÁZas verzióban fizettek elő, már azonnal olvashatják a szaklapot. A tartalomból:
A mai állapot szerint mégsem indulnak a közgyűlések 2021. május 22.
kozgyules4.pngA tegnapi bejelentéseket követően megjelentek a Magyar Közlönyben a magánrendezvényekre, esküvőkre, gyűlésekre, sportrendezvényekre vonatkozó enyhítések, a társasházi közgyűléseket azonban valamilyen rejtélyes okból kifolyólag még mindig nem lehet tartani.
Május 23-tól indulhatnak a közgyűlések 2021. május 21.
kozgyules3.jpgA társasházi közgyűlések megtartását az 502/2020. (XI.16.) Korm. rendelet tiltotta meg, amelyet 2021. május 22-vel hatályon kívül helyeztek. Ennek alapján a közgyűléseket 2021. május 23-tól újra megtarthatják a lakóközösségek.
Napokon belül zárul az OTP Business Társasházi Pályázata 2021. május 21.
otptarsashaz.jpgA pályázatok online, néhány perc alatt benyújthatók, az erre létrehozott oldalon, ezért még azok a közös képviselők, lakók sem maradtak le semmiről, akik most értesülnek arról, hogy vissza nem térítendő fejlesztési és állagmegóvási támogatásra pályázhatnak az OTP Business-nél. A Társasházi Pályázat 20 lakóközösséget, összesen 15 millió forinttal támogat.
Videókonferencia: Energiában a pénz - Költsünk a jövőre! 2021. május 21.
energiabanajovo.pngMagyarországon a legtöbb energiát a lakóingatlanok használják el, a szén-dioxid 40 %-ának kibocsátásáért felelnek. Cserére várnak a tetőszerkezetek, az építőanyagok, nyílászárók, radiátorok, világítástechnika, a hűtő és fűtőberendezések, melyekre több ezer milliárd forintnyi támogatás érkezik az Európai Uniótól Magyarországra a Helyreállítási és Alkalmazkodási Alapból.
(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva