background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Liftmentő vakcina és biztonsági kamerarendszer: távfelügyelet az egész országban2021. augusztus 20.
 
Objekt_or.webpA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
 
A biztonság és a távfelügyelet egy társasház, vagy épp egy lakásszövetkezeti épület esetében manapság nem számít luxusnak, gyakorlatilag elengedhetetlen, ha az ember szeretné igazából biztonságban érezni magát, illetve szeretne olyan tudatban élni, ha valami mégis történik, az rögzítve van, utána lehet járni, el lehet kapni a tettest, lehet bizonyítékként használni felvételeket, ha épp pereskedésről van szó. Nem egy olyan esetről hallottunk már, amely azon csúszott el, hogy a „másik félnek" több tanúja volt épp, vagy csak jobb ügyvédet tudott szerezni. Doktorits László, az Objekt-Őr Vagyonvédelmi Kft. társtulajdonosa és egyben műszaki igazgatója tartott előadást arról, ők hogyan tudják segíteni a társasházak életét.
 
Mit lehet tudni az Objekt-Őr Kft-ről?
A cég 2012-ben alakult meg 100%-ig magyar tulajdonosi körrel, emellett Doktorits László kiemelte, hogy kollégái legalább 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek a területen. A cég fő profilja az elektronikus vagyonvédelem, biztonságtechnika, illetve a vészhelyzeti jelzőrendszerek telepítése és üzemeltetése. A távfelügyeleti rendszer a hét minden napján, a nap minden órájában működik, így az ügyfelek egy percig sem kell, hogy veszélyben érezzék magukat, vagy vagyontárgyaikat. Éves szinten többezer vész- és riasztási jelzés kerül feldolgozásra az ország közel 2700 településén. Az Objekt-Őr célja, hogy minél magasabb színvonalon nyújtsanak segítséget, illetve valódi biztonságot és védelmet biztosítsanak megfizethető, korrekt áron.
 
„Mivel kis-középvállalkozás vagyunk, ezért nem kell 50-60 e-mailt váltani, mire egy problémát meg tudunk oldani egy közös képviselővel. Gyakorlatilag rövid kommunikációs csatornákon, családiasan tudjuk kezelni az ügyeket." - fogalmazott Doktorits László.

Jogszabályi kötelezettség a liftek tekintetében
A felvonó ma már nem üzemelhet folyamatosan 0-24h-ban rendelkezésre álló üzemügyeletes, illetve mentésre kioktatott személy nélkül. Erre minden üzemeltetőnek megfelelő megoldást kell találnia. Ez a személy egyébként lehet akár a gondnok is, amennyiben kapott megfelelő képesítést ahhoz, hogy a beszorult utasokat szakszerűen és biztonságosan kimentse. Ez sajnos nagyon sok társasháznál nincs, vagy csak részlegesen van megoldva.
 
Éves ÉMI és szakértői felülvizsgálaton kell részt vennie minden felvonónak, ahol nem csak a lift megfelelő működését nézik, hanem a biztonsági jelzőrendszerekét is. Ez utóbbinál szokott általában elbukni a dolog, ami egy 10 emeletes társasház esetében elég nagy problémát jelent, hiszen ebben az esetben le kell állítani a működést. Erre a megoldás a folyamatos távfelügyelet és kivonuló szolgálat, valamint a rendszeres ellenőrzés.
 
„Ami még problémát szokott jelenteni, az a SIM kártya kérdése. Mivel ez egy feltöltős kártya, ezért meg van rá az esély, hogy lemerül. Ha ezt a kártyát a társasháznak kell felügyelni, akkor ez általában meg is szokott történni, ezért mi ragaszkodni szoktunk a saját SIM kártyánkhoz, amit rendszeresen ellenőrzünk. Nagyon ritka esetben folyamodik a társasház más megoldáshoz." - mondta László.

Az Objekt-Őr előnyei, alkalmazott technikák
Sajnálatos módon a legtöbb hasonló profilú cég úgy vállal ilyen szintű távfelügyeletet, hogy nincs meg mögötte a megfelelő technikai háttér, így nem tud megbízható lenni a szolgáltatás. A cég rendszere egy GPRS adat, illetve egy GSM kétoldalú hangkapcsolattal rendelkezik. Ez azt eredményezi, hogy a vészjelzés pár másodperc alatt be tud érkezni a távfelügyeleti központba, ahol egy kétoldali hangkommunikációval (akár több nyelven is) meg tud kezdődni a hibabejelentés, illetve a vészhelyzet megoldása. Amint elindul a beszélgetés, a legközelebbi kivonuló szolgálat el is indul a helyszínre. Eközben a bennrekedt utasnak kérdéseket tesznek fel annak érdekében, hogy a mentés minél pontosabban és zökkenőmentesebben történjen.
 
„A vészhívó rendszer működése folyamatosan biztosítva van, hiszen 5 perces ciklusokban ellenőrzi saját magát, melyet életjel lekérdezésnek hívunk. Ez más szolgáltatóknál akár 24 óra is lehet" - mondta a szakember.

A cég közel 1500 felvonó mentését végzi, melyekhez éves szinten körülbelül 100-200 alkalommal szokott vészhívás történni. Egy video-lift felügyeleti szolgáltatásra is van lehetőség az Objekt-Őrnél, amennyiben a kamerarendszer ki van építve. A vészjelzési nyomógomb, a mikrofon és a hangszóró mind megtalálható a kabinban, egyértelműen elhelyezve.

A probléma bejelentésének menete
Az első, hogy minimum három másodpercig lent kell tartani a vészhívót gombot. Ezután a 0-24h ügyeleti központ fogadja a hívást, maximum 1 percen belül. Ekkor a diszpécser megkéri a bent ragadt személyt, hogy ismertesse a probléma részleteit. Az ügyeleti központ ezzel egyidőben értesíti a megfelelő személyeket és járőrszolgálatot, majd erről biztosítja a bennragadt utast és megpróbálja megnyugtatni. A mentés megkezdődik, mely a tavalyi évet tekintve átlagosan 8 percet vett igénybe. Ez egy igazán kiemelkedő szám, hiszen a piacon az átlag a fél órát súrolja.
 
Egyéb szolgáltatások
• Riasztórendszerek és felügyeleti rendszerek kivonulószolgálattal
• Tűzjelző rendszerek 0-24h felügyelettel és intézkedéssel (pl. szeméttárolók)
• Beléptető rendszer bejáratoknál (kártyás megoldás)
o A biometrikus azonosításra már léteznek lehetőségek, a technológia adott, viszont GDPR szempontból még rengeteg kérdés tisztázatlan az üggyel kapcsolatban.
• Felvonó használata közösköltségi díjfizetés alapján (kártyás lehetőség)
o Ez egy remek megoldás lehet egyébként a közös költségek behajtására, legalábbis a László által elmondott tapasztalatok alapján a tízediken lakók sokkel kevésbé maradtak el a befizetésekkel.
• Kamerarendszerek telepítése, felügyelete és adatkezelési szabályzat (MNS Kft.) partnerrel
• Időszakos járőrözés - preventív bűnmegelőzés
További információk:
• WEB: https://www.objekt-or.hu/
• Tel.: +3617664566
• FB.: https://www.facebook.com/Objekt-%C5%90r-Kft-231825893693874/


További híreink
 
Megvannak a THT szakmai díjak nyertesei 2021. szeptember 15.
tht_dij_tn.jpgLezárult a szavazás, melyben a THT kiírása alapján a több mint 10 éve született Energiahatékonysági díj mellett idén újabb 7 kategóriában érkezhettek jelölések a szakma legjobbjaira:
Jogi személlyé válnak a társasházak! - Vegyen részt Ön is a XII. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPÓN 2021. szeptember 1.
thtkkn200.pngA társasházi törvény megszületése óta eltelt időszak legjelentősebb változását jelenti, hogy megszületett a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szóló törvény, melyben a jogalkotók rögzítették, hogy a társasházak is jogi személlyé válnak. Ez a drasztikus változás alapjaiban érinti a közös képviselők tevékenységét, ezért a XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében, dr. Bék Ágnes, a TTOE elnöke, Dr. Kiss Balázs Károly, ügyvéd, társasházi szakértő és Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő előadása is ennek az új helyzetnek a hatásait vizsgálja.
Díjmentes VIP részvételi lehetőség a THT olvasóinak: Döntéselőkészítési konferencia a társasházak felújítási támogatásáról 2021. szeptember 9.
Budapest_Poster_Hu_20210802.pngA TTOE, a THT-val és az eHázzal közösen ez év januárjában az Európai Ingatlantulajdonosok Nemzetközi Érdekképviseleti Szövetsége (UIPI) felkérésére egy olyan felmérésben vett részt, melynek tapasztalatai segítenek kiválasztani azokat a szempontokat, melyek mentén az Európai Unió hamarosan meghozza a döntéseit arról, hogy - pályázatokkal, szabályozásokkal vagy más eszközökkel - miként ösztönözze az ingatlantulajdonosokat otthonaik környezetbarát felújítására.
http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Ki látja el a jogi személyiséggé váló társasházak törvényességi felügyeletét a jegyzők helyett? 2021. szeptember 7.
Torvenyessegi_felugyelet.jfifNem valami hálás feladat a társasházak feletti törvényességi felügyelet ellátása. Erre akkor jöhettünk rá alőször, amikor 2010-ben a Társasházi törvény az ügyészséget jelölte meg illetékesként, de mire hatályba lépett volna a jogszabály az ügyésszég erőteljes ellenállása miatt azt meg is változtatták.
Pályázzon a THT szakmai díjak egyikére szeptember 12-éig! 2021. augusztus 10.
tht_dij_tn.jpgA Társasházi Háztartás szaklap idén már 8 kategóriában adja át szakmai díjait a Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo, konferencia és kiállítás keretében. Nevezze közös képviselőjét, számvizsgálóját vagy akár a közösségépítésben aktív tulajdonostársát, hogy az eseményen több száz ember tapsa köszönthesse, amikor átveszi kitüntetését! Küldje be pályázatát szeptember 12-éig! 
Meghívó: Milyen társasházi felújítási támogatásokra van szüksége Magyarországnak? 2021. szeptember 9.
Budapest_Poster_Hu_20210802.pngA magyar Társasházak és Társasházkezelők Országos Szövetségével (TTOE) együttműködve a UIPI meghívja Önt a UIPI Felújítási Körút első rendezvényére, amely Budapesten 2021. szeptember 17 -én lesz a Radisson Blu Béke Hotelben!
Társasház fejlesztése a Covid árnyékában 2021. szeptember 1.
OTP_eloadashoz.jfifHogyan lehet a törvényi előírásokat betartva, energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt? - erre a kérdésre kereste a választ a TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án, online konferenciája keretében. 
A szervezet azért döntött úgy - immár másodszor -, hogy online rendezi meg eseményét, mert az érdeklődők közül sokan nem tudtak volna részt venni egy személyes részvétellel meghirdetett rendezvényen.
Lakásbérlők nyilvántartása – Jó ötlet, de hol bukik el? 2021. szeptember 7.
Lakasberles.jfifA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovata, legutóbb egy hallgatói kérdés alapján foglalkozott az olyan helyzetekkel, amikor a hátrányos helyzetbe kerülő tulajdonosok, a közös képviselőtől várják a megoldást, de hiába, mert arra a törvény nem ad lehetőséget.
Társasházak mindig aktuális tűzvédelmi kérdései 2021. szeptember 1.
Lestyan2.png.jpgA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Fűtés és meleg víz nélkül maradhatnak a lakók – Hogyan kerülhették volna el a kiszolgáltatott helyzetet? 2021. augusztus 31.
Oreg_gazkazan.jpgHiába fizették ki a fűtés és a melegvíz-rendszer felújításának költségeit az egyik társasház tulajdonosai, nem volt műszaki átadás. Nem értik, hogyan maradhatott ki a beruházásból két lépcsőház, s attól tartanak, hogy, mivel nem történt meg a teljes felújítás, bármikor fűtés nélkül maradhatnak.
Megjelent a THT augusztusi száma 2021. augusztus 27.
THT_szaklap_2021-08_aug.pngMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2021. augusztusi száma, mely a napokban lesz a postaládákban azoknál, akik a print előfizetéssel rendelkeznek. Ők és akik online, vagy eHÁZas verzióban fizettek elő, már azonnal olvashatják a szaklapot.
Milyen újdonságokkal készül az őszre az eHÁZ? 2021. augusztus 25.
ehaz-600x363.jpgA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Dén Mátyás András az eHÁZ rendszeréről tartott előadást, amely ma már a magyarországi társasházi lakások 14%-ában megtalálható.
Nem vállalják a tulajdonosok az életveszélyes állapot elhárításának költségeit – Meddig terjed a közös képviselő felelőssége? 2021. augusztus 16.
Romos_fuggofolyoso.jpgA drasztikusan emelkedő építőanyag árak és a lasszóval sem fogható mesteremberek vastagon fogó ceruzája nehéz helyzetbe hozta a felújítás előtt álló társasházakat. Mit ér ilyenkor a közgyűlés által elfogadott terv és az egy éve adott ajánlatok, ha nincs, aki azon az áron elvégezze a munkát.
Útikalauz a felújítások útvesztőiben: Rendhagyó felújítási helyzetek és megoldásaik Fatrafol rendszerekkel 2021. augusztus 13.
Fatrafol1.jpgRendhagyó felújítási helyzetekről és megoldásairól tartott előadást Jámbor Zsolt (Fatra Izolfa Zrt.) mérnök és szaktanácsadó a TTOE 2021 július 26-án tartott online konferenciáján. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a pandémia alatti lehetőségekről, energiahatékony működésről és törvényességről szeretné a legsokoldalúbb tájékoztatást nyújtani. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Forrásszerzési lehetőségek a társasházakban 2021. augusztus 11.
kbk21.pngA társasházak finanszírozási lehetőségeiről tartott előadást Dr. Kiss Balázs Károly ügyvéd és társasház szakértő a TTOE 2021 július 26-án tartott online konferenciáján. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a pandémia alatti lehetőségekről, energiahatékony működésről és törvényességről szeretné a legsokoldalúbb tájékoztatást nyújtani. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Kibújhat-e valaki a többség által megszavazott célbefizetés alól? 2021. augusztus 10.
Tetofelujitas_elott.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.
Így nézheti vissza a Társasházak törvényes és energiahatékony működtetése a COVID árnyékában országos videokonferenciát és igényelheti a "Jogok és kötelességek a társasházi felújítások során" című szakkönyvet 2021. július 26.
Online_konferencia_2.jpgIde kattintva nézheti vissza a THT online országos videokonferenciáját. Azok, az online konferencián részt vevők, akik a roadshow eddigi állomásain még nem jutottak hozzá a kiadványhoz, a THT kérdőívének kitöltésével és online visszaküldésével igényelhetik a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során" című szakkönyvet.
Megjelent a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során" című szakkönyv - Ön hogyan juthat hozzá? 2021. július 19.
THT-Szakkonyv_2021_cimlap_net-hirek.jpgMegjelent a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során" című THT szakkönyv, melyet az OTP Business jóvoltából eddig azok vehettek át díjmentesen, akik részt vettek a THT-TTOE országos konferenciasorozatának állomásain.
 
Klímaberendezés a falon – Mit tehet az, akinek hűvös helyett csak a zaj és a kondenzvíz jut? 2021. július 19.
Klima_a_falon.jpgA kánikulában mindenkinek megfordul a fejében, hogy klímát kéne elhelyezni a lakásban. Ez társasházi környezetben némi egyeztetést igényelne, hiszen a kültéri egység miatt nem belső munkáról beszélünk. Az ugyanis közös tulajdonú falrészre kerül.
ORSZÁGOS ONLINE THT-TTOE KONFERENCIA - TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE A COVID ÁRNYÉKÁBAN 2021. július 15.
digikonf.jpg
Mivel a jogszabályok továbbra is kötelezővé teszik a zárt térben tartott rendezvényeken - így a THT-TTOE országos körútjának konferenciáin is - a védettségi igazolvány bemutatását, ezért sok lakóközösségi képviselő annak ellenére sem vehetett részt rendezvényeinken - így az OTP BUSINESS jóvoltából díjmentesen átvehető szakkönyvet sem kaphatta meg - hogy jelentkezett azokra.

Ebben a rendkívüli helyzetben sem szeretnénk azonban cserben hagyni azokat, akik számítanak a segítségünkre, ezért - félbeszakítva a THT-TTOE 2021-es országos konferencia sorozatát - 2021. július 26-án, héthőn, 9.30-14.45 között egy rendkívüli online konferencián várunk minden lakóközösségi képviselőt!

(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva