background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Liftmentő vakcina és biztonsági kamerarendszer: távfelügyelet az egész országban2021. augusztus 20.
 
Objekt_or.webpA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
 
A biztonság és a távfelügyelet egy társasház, vagy épp egy lakásszövetkezeti épület esetében manapság nem számít luxusnak, gyakorlatilag elengedhetetlen, ha az ember szeretné igazából biztonságban érezni magát, illetve szeretne olyan tudatban élni, ha valami mégis történik, az rögzítve van, utána lehet járni, el lehet kapni a tettest, lehet bizonyítékként használni felvételeket, ha épp pereskedésről van szó. Nem egy olyan esetről hallottunk már, amely azon csúszott el, hogy a „másik félnek" több tanúja volt épp, vagy csak jobb ügyvédet tudott szerezni. Doktorits László, az Objekt-Őr Vagyonvédelmi Kft. társtulajdonosa és egyben műszaki igazgatója tartott előadást arról, ők hogyan tudják segíteni a társasházak életét.
 
Mit lehet tudni az Objekt-Őr Kft-ről?
A cég 2012-ben alakult meg 100%-ig magyar tulajdonosi körrel, emellett Doktorits László kiemelte, hogy kollégái legalább 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek a területen. A cég fő profilja az elektronikus vagyonvédelem, biztonságtechnika, illetve a vészhelyzeti jelzőrendszerek telepítése és üzemeltetése. A távfelügyeleti rendszer a hét minden napján, a nap minden órájában működik, így az ügyfelek egy percig sem kell, hogy veszélyben érezzék magukat, vagy vagyontárgyaikat. Éves szinten többezer vész- és riasztási jelzés kerül feldolgozásra az ország közel 2700 településén. Az Objekt-Őr célja, hogy minél magasabb színvonalon nyújtsanak segítséget, illetve valódi biztonságot és védelmet biztosítsanak megfizethető, korrekt áron.
 
„Mivel kis-középvállalkozás vagyunk, ezért nem kell 50-60 e-mailt váltani, mire egy problémát meg tudunk oldani egy közös képviselővel. Gyakorlatilag rövid kommunikációs csatornákon, családiasan tudjuk kezelni az ügyeket." - fogalmazott Doktorits László.

Jogszabályi kötelezettség a liftek tekintetében
A felvonó ma már nem üzemelhet folyamatosan 0-24h-ban rendelkezésre álló üzemügyeletes, illetve mentésre kioktatott személy nélkül. Erre minden üzemeltetőnek megfelelő megoldást kell találnia. Ez a személy egyébként lehet akár a gondnok is, amennyiben kapott megfelelő képesítést ahhoz, hogy a beszorult utasokat szakszerűen és biztonságosan kimentse. Ez sajnos nagyon sok társasháznál nincs, vagy csak részlegesen van megoldva.
 
Éves ÉMI és szakértői felülvizsgálaton kell részt vennie minden felvonónak, ahol nem csak a lift megfelelő működését nézik, hanem a biztonsági jelzőrendszerekét is. Ez utóbbinál szokott általában elbukni a dolog, ami egy 10 emeletes társasház esetében elég nagy problémát jelent, hiszen ebben az esetben le kell állítani a működést. Erre a megoldás a folyamatos távfelügyelet és kivonuló szolgálat, valamint a rendszeres ellenőrzés.
 
„Ami még problémát szokott jelenteni, az a SIM kártya kérdése. Mivel ez egy feltöltős kártya, ezért meg van rá az esély, hogy lemerül. Ha ezt a kártyát a társasháznak kell felügyelni, akkor ez általában meg is szokott történni, ezért mi ragaszkodni szoktunk a saját SIM kártyánkhoz, amit rendszeresen ellenőrzünk. Nagyon ritka esetben folyamodik a társasház más megoldáshoz." - mondta László.

Az Objekt-Őr előnyei, alkalmazott technikák
Sajnálatos módon a legtöbb hasonló profilú cég úgy vállal ilyen szintű távfelügyeletet, hogy nincs meg mögötte a megfelelő technikai háttér, így nem tud megbízható lenni a szolgáltatás. A cég rendszere egy GPRS adat, illetve egy GSM kétoldalú hangkapcsolattal rendelkezik. Ez azt eredményezi, hogy a vészjelzés pár másodperc alatt be tud érkezni a távfelügyeleti központba, ahol egy kétoldali hangkommunikációval (akár több nyelven is) meg tud kezdődni a hibabejelentés, illetve a vészhelyzet megoldása. Amint elindul a beszélgetés, a legközelebbi kivonuló szolgálat el is indul a helyszínre. Eközben a bennrekedt utasnak kérdéseket tesznek fel annak érdekében, hogy a mentés minél pontosabban és zökkenőmentesebben történjen.
 
„A vészhívó rendszer működése folyamatosan biztosítva van, hiszen 5 perces ciklusokban ellenőrzi saját magát, melyet életjel lekérdezésnek hívunk. Ez más szolgáltatóknál akár 24 óra is lehet" - mondta a szakember.

A cég közel 1500 felvonó mentését végzi, melyekhez éves szinten körülbelül 100-200 alkalommal szokott vészhívás történni. Egy video-lift felügyeleti szolgáltatásra is van lehetőség az Objekt-Őrnél, amennyiben a kamerarendszer ki van építve. A vészjelzési nyomógomb, a mikrofon és a hangszóró mind megtalálható a kabinban, egyértelműen elhelyezve.

A probléma bejelentésének menete
Az első, hogy minimum három másodpercig lent kell tartani a vészhívót gombot. Ezután a 0-24h ügyeleti központ fogadja a hívást, maximum 1 percen belül. Ekkor a diszpécser megkéri a bent ragadt személyt, hogy ismertesse a probléma részleteit. Az ügyeleti központ ezzel egyidőben értesíti a megfelelő személyeket és járőrszolgálatot, majd erről biztosítja a bennragadt utast és megpróbálja megnyugtatni. A mentés megkezdődik, mely a tavalyi évet tekintve átlagosan 8 percet vett igénybe. Ez egy igazán kiemelkedő szám, hiszen a piacon az átlag a fél órát súrolja.
 
Egyéb szolgáltatások
• Riasztórendszerek és felügyeleti rendszerek kivonulószolgálattal
• Tűzjelző rendszerek 0-24h felügyelettel és intézkedéssel (pl. szeméttárolók)
• Beléptető rendszer bejáratoknál (kártyás megoldás)
o A biometrikus azonosításra már léteznek lehetőségek, a technológia adott, viszont GDPR szempontból még rengeteg kérdés tisztázatlan az üggyel kapcsolatban.
• Felvonó használata közösköltségi díjfizetés alapján (kártyás lehetőség)
o Ez egy remek megoldás lehet egyébként a közös költségek behajtására, legalábbis a László által elmondott tapasztalatok alapján a tízediken lakók sokkel kevésbé maradtak el a befizetésekkel.
• Kamerarendszerek telepítése, felügyelete és adatkezelési szabályzat (MNS Kft.) partnerrel
• Időszakos járőrözés - preventív bűnmegelőzés
További információk:
• WEB: https://www.objekt-or.hu/
• Tel.: +3617664566
• FB.: https://www.facebook.com/Objekt-%C5%90r-Kft-231825893693874/


További híreink
 
Egy társasház, két épület, lekötött betét és lakáskassza - Gazdálkodhatnak külön? 2022. január 26.
Ket_tarsashaz.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Személyes online tanácsadás dr. Bék Ágnessel - Így segít tagjainak a TTOE 2022. január 25.
TTOE.jpgA Coviddal kapcsolatos korlátozások miatt számos THT-TTOE konferencia időpontját kellett megváltoztatni és voltak olyanok is, melyeket nem is sikerült megtartani. Ez érintette a budapesti rendezvényeket és az országos konferenciasorozat állomásait is. A szakmai konzultációk iránti igény azonban tovább emelkedett, amit a THT honlap "Kérdést teszek fel" rovatába érkező megkeresések növekvő száma is jelez számunkra.
THT életműdíj: - Szabó Ferenc 2022. január 24.
Szaboferenc.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
	http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Három új zöld pályázatot írt ki a Józsefvárosi Önkormányzat 2022. január 24.
Jozsefvaros_balkonzoldites.jpgGangzöldítésre, árnyékolásra és homlokzatzöldítésre is pályázhatnak társasházak és lakásszövetkezetek 2022. február 28-ig. A város szívében minden zöldfelület felértékelődik. 2021-es zöld udvar és komposztláda pályázatatok ezeknek az értékes zöldfelületeknek a növeléséhez, a józsefvárosi klímavédekezéshez járultak hozzá.
TTOE-UIPI hírek - Elutasították az épületek energiahatékonyságáról szóló uniós törvénytervezetet 2022. január 21.
EPBD.jfifNovember 24-én kaptuk a hírt a UIPI főtitkárától, miszerint kezébe került az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (Energy Performance of Buildings Directive - EPBD) véglegesnek tűnő, kiszivárogtatott változata, amely komoly aggodalomra adott okot. A szervezet azonnal cselekedni kezdett: hozzálátott a szöveg elemzéséhez, illetve az EU energiaügyi biztosának kabinetjével folytatott eszmecserét követően egyeztetett a tagsággal a legfőbb aggályokat illetően, és lépéseket sürgetett nemzeti szinten is. Végül a Szabályozási Ellenőrző Testület (RSB) szakértői elutasították a revíziót, amely értesüléseink szerint már második alkalommal fordult elő.
Szankcionálható-e az aki nem rendeltetésszerűen használja a szelektív kukákat? 2022. január 20.
szelektiv_hulladek.JPGA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Hajnali háromkor meeting, home office-ban – A szomszéd is szót kap? 2022. január 18.
homeoffice.jfifAlapvetésként leszögezhetjük, hogy a társasházi lakások nem irodának épültek, ezért a laza home office elnevezés a mindennapokban jelenthet feszültségforrást. A nemzetközi cégeknél például természetes, hogy különböző időzónában „meetingelnek" egymással a munkatársak, amit a szomszéd kihangosítva élvezhet hajnali háromkor.
THT életműdíj - Lökkös Judit 2022. január 17.
Lokkosjudit.pngA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
TTOE-UIPI hírek - Nehézségek , sikerek és tanulságok 2022. január 14.
UIPI_logo.pngA francia környezetvédelmi politika meghatározó eleme az üvegházhatású gázok emissziójának mérséklése, valamint a fosszilis és nukleáris energiahordozók megújulókkal való minél nagyobb arányú kiváltása. (Franciaország egyike az atomenergiától leginkább függő országoknak.)
A karbonsemlegességi célok eléréséhez vezető úton a francia kormányzat is kiemelt figyelmet fordít az ország épületállományának széndioxid kibocsátására.
A következő összefoglaló - kitekintésként - a francia lakásokat érintő intézkedéseket, illetve a legújabb jogszabályi változásokat veszi sorra azok problémáival és várható előnyeivel.
Közös területen, magánszemély által kihelyezett kamera működik - Leszereltethetjük? 2022. január 13.
kamera.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Szankciókkal fenyegeti a Kormányhivatal a közös képviselőket - A TTOE a Miniszterelnökséghez fordult 2022. január 11.
Villanyora.jfifMeglepetten olvasták a közös képviselők/társasházkezelők a kormányhivatalok által az elmúlt napokban küldött tájékoztatót, melyben jelzik, szankcionálnák a rezsicsökkentési tájékoztató kihelyezésével kapcsolatos -sok esetben kivitelezhetetlen - teendők elmulasztását. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete, Dr. Gulyás Gergely Minisztelelnökséget vezető miniszterhez fordult a tájékoztató felülvizsgálása érdekében.
Kisebbségbe kerültünk a társasházban – Tűrjünk vagy harcoljunk? 2022. január 11.
tarsashaz_tarsasjatek.jpgKomoly konfliktushelyzet alakult ki egy budapesti társasházban. Az egyik tulajdonos, egy életmód orvos, aki rendelőt nyitott a házban, fokozatosan vásárolta fel az ingatlanokat, s ma már szinte csak az általa jóváhagyott dolgok történhetnek az épületben.
Könnyebb lesz a személyi adatokkal és a közművekkel kapcsolatos ügyintézés 2022. január 10.
lakcimkartya.jfifAz Országgyűlés november 9-én fogadta el az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével, továbbá az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt. (Ennek ismeretében a közgyűlési meghívók kiküldése előtt érdemes frissíteni az adatokat.)
THT életműdíj - Mészáros Ernő 2022. január 7.
Meszaroserno.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Az önkormányzat „extra” dokumentumokat kér a közös költség befizetéséhez - Kötelezhet erre? 2022. január 6.
beszamolo.jfifA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Bejött a THT arculatváltása és tartalombővítése 2022. január 4.
tht_logo.jpgA 2000-ben alapított THT húsz év után 2020 decemberében új arculattal lepte meg olvasóit. A friss, letisztult stílus dinamikus megjelenést kölcsönzött a lapnak és az elmúlt egy év visszajelzései alapján elmondhatjuk, osztatlan szimpátiát váltott ki előfizetőink körében, akik tartalmi újításainkra is pozitívan reagáltak.
Eltűnt banki kivonatokkal átvett háznál ki fizeti a pótlás költségeit? 2022. január 3.
Ki_fizet.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
A lakásból utcára dobott tárgyak által okozott kárért is a tulajdonos vonható felelősségre - Az eloltott tüzet is jelentsük a tűzoltóknak! 2021. december 28.
112.jfifA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovatában a karácsonyi és szilveszteri időszak veszélyforrásainak áttekintése során ismét szóba kerültek a tűzvédelemmel kapcsolatos teendők. Nagy Csaba a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője több olyan szabálytalanságot is felsorolt, melyek elkerülése nem csak a saját biztonságunk, hanem a házban lakók biztonsága érdekében is fontos.
Változások a THT rendezvényeken 2022-ben 2021. december 27.
thtkonferencia.jpgA meglehetősen zaklatott elmúlt két év tapasztalatainak figyelembevételével a THT és a TTOE összeállította 2022. évi rendezvénytervét, melyet az alábbiakban osztunk meg olvasóinkkal - azokkal a szervezési információkkal együtt, melyek mindannyiunkat segítenek majd abban, hogy a jogszabályok betartásával, biztonságosan találkozhassunk egymással konferenciáinkon.
Megjelent a THT decemberi száma 2021. december 21.
THT_szaklap_2021-12_dec.pngMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2021. decemberi száma, mely a napokban lesz a postaládákban azoknál, akik a print előfizetéssel rendelkeznek. Ők és akik online, vagy eHÁZ-as verzióban fizettek elő, már azonnal olvashatják a szaklapot.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva