background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Digitális könyvelés, számlafeldolgozás, papírmentes szerződéskötés a társasházakban2021. június 3.
 
Poór KárolyNe papíron kössük a szerződéseket! - hívta fel a figyelmet Poór Károly, a SDSYS Zrt. cégvezetője, aki a szerződések digitalizálásáról és a papíralapú dokumentumok papírmentes feldolgozásáról tartott előadást a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján.
 
Önmagában már a papír előállítása is jelentős környezeti terhelést jelent, de gondoljunk az előállításához szükséges vízhasználatra, nyomtatásra és szállításra is. Az EU-ban mindössze egyszer megfogott dokumentumok ökológiai lábnyoma ilyen mértékű, amit nagyon nehezen lehetne karbonsemlegessé tenni:

Szerencsére a jogi folyamatok digitalizálódása a jövő. Tagadhatatlan, hogy mindenkinek szüksége van arra, hogy jogilag biztonságos módon, távolról tudja menedzselni a szerződéskötési és aláírási folyamatait. Az üzleti folyamatok energiaigényével kapcsolatban a szakember elmondta, hogy míg régebben ez sok időt és energiát vett igénybe, addig ma már Magyarországon is lehet elektronikusan szerződni. Ráadásul a megoldás mindenki számára elérhető, költséghatékony és nem okoz gondot a használata sem. Szelfi segítségével, mobilapplikáción keresztül lehetőség van mindenkinek saját tanúsítás megszerzésére, amely révén lehetőség van az adott dokumentum aláírására, a legnagyobb biztonságban, speciális mobileszköz vásárlása nélkül.

Olyan letölthető applikációkról beszélt, amelyek mögött mindig minősített szolgáltatók és olyan hitelesítő cégek állnak, amelyek megadják a jogi és informatikai biztosítékot, garantálva mindkét aláíró fél sikerességét. Jelenleg a járvány miatt a megoldás igénye 500%-kal nőtt a magyar vállalatok körében. Napjainkban egy ilyen aláírás nem kíván több képességet, mint egy mobilos játékban profil létrehozása.

Milyen problémákat old meg az elektronikus szerződés?

Idő és költségcsökkentést: papírköltség, nyomtatási költség és idő, iktatással töltött idő, az ügyvezető és a munkatársak ideje, postázás és tértivevény, az utazás és az időpont-egyeztetés, a várakozás és a telefonálás, hogy a dokumentum megérkezett-e, elírta-e, visszaküldené-e? Ráadásul ezek a rendszerek azt is tudják, hogy ki nem írta alá digitálisan a dokumentumot. Ez kifejezetten előnyös, amikor közgyűlési dokumentum hitelesítéséről van szó, azaz több személynek is alá kellene írnia.

A normálisnak gondolt tevékenységeket - automatizálás helyett - mi végezzük, pedig már rég a digitális térbe költözhetett volna az egész folyamat, ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, mire költenénk a fennmaradó időt? Azok a cégek ugyanis, akik heti 5 dokumentumot hoznak létre, évente átlagosan 165 órát töltenek adminisztrációval. Azok a cégek, akik heti 25 dokumentumot hoznak létre, évente átlagosan 852 órát töltenek adminisztrációval, ami 106 munkanapot jelent!

Ezek az eszközök pont azért vannak, hogy időt és energiát szabadítsanak fel. A papírfelhasználás csökkenésével gyorsabb és biztonságosabb az ügyintézés, egyszerűen használható, és költséget csökkent.

Hogyan működik?

A távoli ügyfélazonosítás során, lefotózza arcunkat egy gép, bemutatjuk a személyi igazolványunkat, a rendszer arról beolvassa az adatokat, megadjuk az emailcímünket és a telefonszámot, majd nemsokára megérkezik sms-ben a kód, amivel visszaigazolhatjuk magunkat, tanúsítva vagyunk, bármit aláírhatunk, amire ez jogosít (kivéve ingatlan adásvétel), a tanúsítás ráadásul egész Európában érvényes. Ezt követi a digitális szerződéskötés, a dokumentummenedzsment és a minősített elektronikus aláírás folyamata.

A szerződéskötés ideje hagyományos módon 23 perc, ami heti 5 szerződés esetén évi 100 munkaórát jelent, digitális módon ez 3 percre csökken, azaz a digitális szerződéskötéssel 87 órányi, összesen 11 napnyi munkamegtakarítás érhető el, ez szerződésenként 20 percet jelent átlagosan. Ehhez azonban fontos, hogy a másik oldalnak is rendelkeznie kell ezzel a típusú aláírással.

A Trustchain révén a rendszer képes arra, hogy automatikus, érintésmentes és rendszerfüggetlen megoldást adjon a szerződés aláírására, ezzel mindenki számára megfelelő digitális megoldást nyújt.

Nem jó fél lábon állni!

Felmerül a kérdés, hogy a fentiek után hogyan lehet a számlák befogadását is digitálisan megoldani? Mióta a NAV előírja az elektronikus számlázást, már a pdf számla is elfogadható a navos ellenőrzéskor. Ezt viszont tárolni kell, a felelősség az adóalanyokat terheli. Előnye, hogy például nyomonkövethető, mikor töltötték le az egyes számlákat. A digitalizációnak különböző fokozatai vannak, de hozzávetőlegesen kimenő számlák esetén 50 másodperc megtakarított idő érhető el számlánként.

Poór Károly szerint fel kell készülni arra, hogy el fog tűnni a számla képe, át fog alakulni a számlaolvasás, egyáltalán az is, ahogyan befogadunk egy számlát. A következő évek erről fognak szólni, sok vállalat és főként közműszolgáltató fog átállni, mivel a jogszabályi háttér adott, semmi akadálya, ezért, mint érintett fél, ideje mindenkinek felkészülni.
Ennek eredményeként a rendszerek automatikusan képesek lesznek kiolvasni a számlaadatokat egy másik rendszerből, azaz nem kell majd adatrögzítéssel foglalkozni, csupán a szemünk előtt végigfuttatva ellenőrizni kell, hogy érvényes-e, megfelel a követelményeknek, befogadjuk-e a számlát.

Az ezt biztosító matching rendszerről érdemes tudni, hogy nagyon pontos, gyorsan implementálható, nem szükséges egy új rendszert megtanulni, alkalmas a hibridfolyamatok kezelésre (papíralapú, pdf, navos eszámla stb.), tehát érdemes mindenképpen ilyen rendszert választani - szögezte le a SDSYS Zrt. cégvezetője.

Mint mondta, a digitalizáció ma már nem cél, hanem eszköz, nem lehet kikerülni. Mivel a pandémia felgyorsította ezt a folyamatot, nem árt a szükségszerinti digitalizációt mindenképpen felismerni.


További híreink
 
A társasházi könyvelés a tízszeresére gyorsul: automatikus bankszámla szinkron az eHÁZban 2021. október 11.
bankiapi.jpgAz automatikus könyvelés újabb fokozatra kapcsolt az eHÁZban. A minden felhasználó számára külön díjazás nélkül elérhető bankszámla szinkron szolgáltatással ezentúl az internetbanki számlaforgalmat már nem kell importálni, a bankszámlaforgalom - hasonlóan a NAV szinkronhoz a számlák esetében - naponta 4 alkalommal automatikusan bekerül a rendszerbe.
Társasházak változó szabályozásáról a Napközben-ben 2021. október 5.
Cegbirosag.jfifSzeptember 23-án, a Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo volt az első rendezvény az országban, ahol a résztvevők előadásokat hallgathattak meg arról, hogy milyen módon érinti a társasházak működését az, hogy jogi személyekké válnak. A téma fontosságát jelzi, hogy a Kossuth Rádió Napközben című műsora is foglalkozott a kérdéssel.
Jogi személlyé válnak a társasházak! - Vegyen részt Ön is a XII. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPÓN 2021. szeptember 1.
thtkkn200.pngA társasházi törvény megszületése óta eltelt időszak legjelentősebb változását jelenti, hogy megszületett a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szóló törvény, melyben a jogalkotók rögzítették, hogy a társasházak is jogi személlyé válnak. Ez a drasztikus változás alapjaiban érinti a közös képviselők tevékenységét, ezért a XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében, dr. Bék Ágnes, a TTOE elnöke, Dr. Kiss Balázs Károly, ügyvéd, társasházi szakértő és Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő előadása is ennek az új helyzetnek a hatásait vizsgálja.
http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Milyen újdonságokkal készül az őszre az eHÁZ? 2021. augusztus 25.
ehaz-600x363.jpgA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Dén Mátyás András az eHÁZ rendszeréről tartott előadást, amely ma már a magyarországi társasházi lakások 14%-ában megtalálható.
A társasházi szoftverek időt és pénzt takarítanak meg 2021. június 15.
thszoftver.pngInnovatív, időtakarékos megoldásokat, egyedi szolgáltatásokat tartalmaz valamennyi hazai társasházi, lakásszövetkezeti ügyviteli és könyvelőmegoldás, melyekből számos cég terméke bemutatkozott a THT és a TTOE első online videokonferenciáján, április 28-án.
eHÁZ: Mesterséges intelligencia a társasházi adminisztrációban 2021. június 14.
Den-Nagy_Ildiko.jpegA magyar alapítású és tulajdonú eHÁZ hazánkban elsőként automatizálta a társasházi könyvelést, az elmúlt időszakban pedig olyan diszruptív technológiákkal készül a jövőre, mint a blokklánc technológia és az arra épülő okos szerződések. A cég legújabb fejlesztéseiről Dr. Dén-Nagy Ildikó, az Info Sierra Kft. innovációs menedzsere beszélt a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének első online videokonferenciáján.
Az automatikus kárrendezés és a blokklánc-alapú biztosítások előnyei a társasházakban 2021. június 7.
Gergely OlivérAnnak ellenére, hogy jelenleg nyolc biztosító is kínál társasház-biztosítási termékeket, a magyar társasházi és lakásszövetkezeti állomány több mint fele nem biztosított. Sőt, a megkötött biztosítások nagyjából 30%-át kötötték csak át az elmúlt évben - hívta fel a figyelmet Gergely Olivér, a NiT-Risk Kft. területi vezetője a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján, az Okos Társasház 2021 országos online rendezvényen, amelyet 2021. április 28-án tartottak.
Minden, amit a társasházi okos mérésről tudni érdemes 2021. június 3.
okosmeres.jpgMilyen szempontok és paraméterek alapján érdemes okosmérésre terméket és szolgáltatót választani? Erre kaphattunk választ a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján 2021. április 28-án.
TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE 2021 - JÚNIUS 10-ÉN INDUL A THT és a TTOE ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZATA 2021. május 19.
thtkonferencia.jpgIdén tizenkettedik alkalommal szervezi meg a Társasházi Háztartás és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a "Társasházak törvényes és energiahatékony működtetése 2021" című országos konferenciasorozatot. A rendezvényeken a pénzügyi, műszaki és jogi ismereteket bővítő előadások mellett a COVID-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetek és azok következményeinek kezelését is sorra vesszük. A résztvevők emellett a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során!" című ajándék kézikönyvvel is gazdagodhatnak.
A jövő már itt van: A kiterjesztett valóság és épületinformációs 7D modellezés alkalmazási lehetőségei a társasházakban 2021. május 14.
bim02.pngA virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR)  különleges egyvelege a vegyes valóság (MR), amely úgy jön létre, hogy a körülöttünk lévő tárgyakat és teret is érzékeli, ez alapján alkotja meg azt a virtuális valóságot, amelyre vetít digitális tartalmakat. Bár elsőre meglepően hangzik, de a technológia nagyban hozzájárul azokhoz a megoldásokhoz, amelyek megkönnyíthetik a társasházak tulajdonosainak és kezelőinek életét.
Dr. Kiss Balázs Károly: Az e-közgyűlés szabályai a gyakorlatban 2021. május 12.
kbk21.pngJavasolt volna az egyéb más jogterületeken, más gazdasági szerepelők vonatkozásában már szabályozottan működő jogi megoldások beépítése a társasházak joganyagába is.
Rendhagyó konferenciával és új szakmai csapattal indult a tavaszi eseménysorozat a THT-nál 2021. május 5.
meichl_okosth.pngNagy érdeklődés kísérte a THT első online videókonferenciáját, összesen több mint 500-an vettek részt a virtuális rendezvényen.
Adatvédelem - Digitális megoldások jogszerű használata a társasházakban 2021. április 19.
adat2.jpgA THT és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete által 2010 óta minden évben megszervezett országos konferenciasorozat április végre már bőven túl szokott jutni az állomások felén, hiszen "békeidőben" május 31-ig meg kell tartani a közgyűléseket, amihez házhoz szoktuk szállítani a legfontosabb információkat, különös tekintettel a jogszabályi változásokra.
Ez a program várja Önt az Okos Társasház 2021 országos online videokonferencián 2021. április 12.
digikonf.jpg2021-től a THT évi két alkalommal tematikus online konferenciát rendez, melyek alkalmanként egy-egy társasházakkal kapcsolatos üzleti szegmenst fognak össze és adnak lehetőséget arra, hogy a szolgáltató és gyártó szektor bemutatkozzon a közös képviselők számára. 2021 első ilyen rendezvényét április 28-án tartjuk, „Okos társasház 2021" címen, melyen olyan innovatív, digitális megoldásokról hallhat, melyek egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a társasházak hétköznapjait.
Április 28: Országos THT videokonferencia:
OKOS TÁRSASHÁZ 2021.
2021. március 22.
Online konferencia2021-től a THT évi két alkalommal tematikus online konferenciát rendez, melyek alkalmanként egy-egy társasházakkal kapcsolatos üzleti szegmenst fognak össze és adnak lehetőséget arra, hogy a szolgáltató és gyártó szektor bemutatkozzon a közös képviselők számára. 2021 első ilyen rendezvényét április 28-án tartjuk, „Okos társasház 2021" címen, melyen olyan innovatív, digitális megoldásokról hallhat, melyek egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a társasházak hétköznapjait.
A pandémia berobbantotta a magyar informatikai szolgáltatók piacát 2021. március 23.
digitalizacio.jpgA pandémia alatt jelentősen megnőtt az igény a hatékonyságot, valamint a távmunkát elősegítő megoldások iránt, ugyanakkor a biztonsági eszközök esetében az ügyfélkör egyelőre inkább utólag kezeli a problémát, ezért az előttünk álló időszakban nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzés fontosságának edukációjára.
Elhunyt számvizsgálók, tulajdonosok, tehetetlen közös képviselők: COVID-19 a társasházkezelésben 2021. március 18.
maszkos.jpgAz egyik népszerű közösségi oldalon a társasházkezelők osztották meg a tapasztalataikat a COVID-19 vírus munkájukra gyakorolt hatásairól.
eKözgyűlés a társasházban 2021. március 17.
Online közgyűlésMíg az oktatás, az egyesületek, gazdasági társaságok és a bíróságok is online közgyűlhetnek és működhetnek, addig a társasházakra mintha már megint senki nem gondolt volna. Pedig az elektronikus közgyűlés lehetősége nagyon sok társasház működését megkönnyítené.
Dén Mátyás András: A társasházak 5 legnagyobb problémája 2021. március 11.
denmatyas.jpgA társasházaknak 5 fő problémája van Magyarországon: a rossz általános műszaki állapot, a fragmentált, töredezett tulajdonosi szerkezet, a bankok hitelezési hajlandósága, a rossz társasházi törvény és sok helyen a professzionális társasházkezelés hiánya - hangzott el Dén Mátyás Andrástól, a Proptech Digital Investment Zrt. vezérigazgatójától a PP Konferenciaközpont, Biznisz az ingatlanban című online konferenciáján.
Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása 2021. január 27.
azevblockchain2020w.pngMagyarország első felhő-alapú, blokklánc-hitelesített társasházkezelő rendszere nyerte a Magyar Marketing Szövetség Az év honlapja - Az év blockchain megoldása díjat!


(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva