background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Digitális könyvelés, számlafeldolgozás, papírmentes szerződéskötés a társasházakban2021. június 3.
 
Poór KárolyNe papíron kössük a szerződéseket! - hívta fel a figyelmet Poór Károly, a SDSYS Zrt. cégvezetője, aki a szerződések digitalizálásáról és a papíralapú dokumentumok papírmentes feldolgozásáról tartott előadást a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján.
 
Önmagában már a papír előállítása is jelentős környezeti terhelést jelent, de gondoljunk az előállításához szükséges vízhasználatra, nyomtatásra és szállításra is. Az EU-ban mindössze egyszer megfogott dokumentumok ökológiai lábnyoma ilyen mértékű, amit nagyon nehezen lehetne karbonsemlegessé tenni:

Szerencsére a jogi folyamatok digitalizálódása a jövő. Tagadhatatlan, hogy mindenkinek szüksége van arra, hogy jogilag biztonságos módon, távolról tudja menedzselni a szerződéskötési és aláírási folyamatait. Az üzleti folyamatok energiaigényével kapcsolatban a szakember elmondta, hogy míg régebben ez sok időt és energiát vett igénybe, addig ma már Magyarországon is lehet elektronikusan szerződni. Ráadásul a megoldás mindenki számára elérhető, költséghatékony és nem okoz gondot a használata sem. Szelfi segítségével, mobilapplikáción keresztül lehetőség van mindenkinek saját tanúsítás megszerzésére, amely révén lehetőség van az adott dokumentum aláírására, a legnagyobb biztonságban, speciális mobileszköz vásárlása nélkül.

Olyan letölthető applikációkról beszélt, amelyek mögött mindig minősített szolgáltatók és olyan hitelesítő cégek állnak, amelyek megadják a jogi és informatikai biztosítékot, garantálva mindkét aláíró fél sikerességét. Jelenleg a járvány miatt a megoldás igénye 500%-kal nőtt a magyar vállalatok körében. Napjainkban egy ilyen aláírás nem kíván több képességet, mint egy mobilos játékban profil létrehozása.

Milyen problémákat old meg az elektronikus szerződés?

Idő és költségcsökkentést: papírköltség, nyomtatási költség és idő, iktatással töltött idő, az ügyvezető és a munkatársak ideje, postázás és tértivevény, az utazás és az időpont-egyeztetés, a várakozás és a telefonálás, hogy a dokumentum megérkezett-e, elírta-e, visszaküldené-e? Ráadásul ezek a rendszerek azt is tudják, hogy ki nem írta alá digitálisan a dokumentumot. Ez kifejezetten előnyös, amikor közgyűlési dokumentum hitelesítéséről van szó, azaz több személynek is alá kellene írnia.

A normálisnak gondolt tevékenységeket - automatizálás helyett - mi végezzük, pedig már rég a digitális térbe költözhetett volna az egész folyamat, ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, mire költenénk a fennmaradó időt? Azok a cégek ugyanis, akik heti 5 dokumentumot hoznak létre, évente átlagosan 165 órát töltenek adminisztrációval. Azok a cégek, akik heti 25 dokumentumot hoznak létre, évente átlagosan 852 órát töltenek adminisztrációval, ami 106 munkanapot jelent!

Ezek az eszközök pont azért vannak, hogy időt és energiát szabadítsanak fel. A papírfelhasználás csökkenésével gyorsabb és biztonságosabb az ügyintézés, egyszerűen használható, és költséget csökkent.

Hogyan működik?

A távoli ügyfélazonosítás során, lefotózza arcunkat egy gép, bemutatjuk a személyi igazolványunkat, a rendszer arról beolvassa az adatokat, megadjuk az emailcímünket és a telefonszámot, majd nemsokára megérkezik sms-ben a kód, amivel visszaigazolhatjuk magunkat, tanúsítva vagyunk, bármit aláírhatunk, amire ez jogosít (kivéve ingatlan adásvétel), a tanúsítás ráadásul egész Európában érvényes. Ezt követi a digitális szerződéskötés, a dokumentummenedzsment és a minősített elektronikus aláírás folyamata.

A szerződéskötés ideje hagyományos módon 23 perc, ami heti 5 szerződés esetén évi 100 munkaórát jelent, digitális módon ez 3 percre csökken, azaz a digitális szerződéskötéssel 87 órányi, összesen 11 napnyi munkamegtakarítás érhető el, ez szerződésenként 20 percet jelent átlagosan. Ehhez azonban fontos, hogy a másik oldalnak is rendelkeznie kell ezzel a típusú aláírással.

A Trustchain révén a rendszer képes arra, hogy automatikus, érintésmentes és rendszerfüggetlen megoldást adjon a szerződés aláírására, ezzel mindenki számára megfelelő digitális megoldást nyújt.

Nem jó fél lábon állni!

Felmerül a kérdés, hogy a fentiek után hogyan lehet a számlák befogadását is digitálisan megoldani? Mióta a NAV előírja az elektronikus számlázást, már a pdf számla is elfogadható a navos ellenőrzéskor. Ezt viszont tárolni kell, a felelősség az adóalanyokat terheli. Előnye, hogy például nyomonkövethető, mikor töltötték le az egyes számlákat. A digitalizációnak különböző fokozatai vannak, de hozzávetőlegesen kimenő számlák esetén 50 másodperc megtakarított idő érhető el számlánként.

Poór Károly szerint fel kell készülni arra, hogy el fog tűnni a számla képe, át fog alakulni a számlaolvasás, egyáltalán az is, ahogyan befogadunk egy számlát. A következő évek erről fognak szólni, sok vállalat és főként közműszolgáltató fog átállni, mivel a jogszabályi háttér adott, semmi akadálya, ezért, mint érintett fél, ideje mindenkinek felkészülni.
Ennek eredményeként a rendszerek automatikusan képesek lesznek kiolvasni a számlaadatokat egy másik rendszerből, azaz nem kell majd adatrögzítéssel foglalkozni, csupán a szemünk előtt végigfuttatva ellenőrizni kell, hogy érvényes-e, megfelel a követelményeknek, befogadjuk-e a számlát.

Az ezt biztosító matching rendszerről érdemes tudni, hogy nagyon pontos, gyorsan implementálható, nem szükséges egy új rendszert megtanulni, alkalmas a hibridfolyamatok kezelésre (papíralapú, pdf, navos eszámla stb.), tehát érdemes mindenképpen ilyen rendszert választani - szögezte le a SDSYS Zrt. cégvezetője.

Mint mondta, a digitalizáció ma már nem cél, hanem eszköz, nem lehet kikerülni. Mivel a pandémia felgyorsította ezt a folyamatot, nem árt a szükségszerinti digitalizációt mindenképpen felismerni.


További híreink
 
Jókai utcai tetőomlás: ki a felelős? 2022. június 28.
Tetoomlas_jokai_u.jpgA tegnapi budapesti Jókai utcai tetőomlás kapcsán sokakban felmerülhet a kérdés: vajon ki a felelős a kis híján emberéletet követelő tragédiáért? Dr. Kiss Balázs Károlyt kérdeztük a témában. 
Az Ön háza nem egyetemes szolgáltatás keretében vásárol energiát? - Június 30-ig jelezze, hogy jogosult a rezsicsökkentés igénybevételére! 2022. június 28.
mvmnext.pngMindazoknak a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek, akik üzleti alapon fizetik az elektromos áram vagy a gáz díját, 2022. június 30-ig van lehetőségük arra, hogy visszatérjenek az egyetemes szolgáltatás keretei közé!
Hibás vagy módosítandó az alapító okirat? - Mikor kell és mikor nem szükséges 100%-os aláírás a megváltoztatásához? 2022. június 28.
podcast2.pngA társasházi alapító okirat egy jogkövetkezményekkel járó szerződés, amit a tulajdonostársak kötnek egymással annak érdekében, hogy létrehozzanak egy új jogalanyt, a társasházat. Ezzel, egy korlátozottan ugyan, de cselekvőképes önálló jogalany jön létre, ami a földhivatali bejegyzéssel válik törvényessé.
	http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása 2022. június 28.
Knauf_junius_01.jpgTisztelt Partnereink! Júniusi hírlevelünkben egy otthoni házimozi terem akusztikai megoldását szeretnénk bemutatni. A munkát partnereink szakszerű és professzionális megoldásainak hála, igencsak látványosra sikerült összehozni.
Elszabaduló ingatlanárak és kamatok - Közeleg a trendforduló? 2022. június 27.
lakashitelallomany.jpegA járvány utóhatásaként recesszió kibontakozásának vagyunk szemtanúi világszerte. Ehhez az is hozzájárul, hogy a február végén kirobbant orosz-ukrán háború alapvetően megváltoztatta a világgazdasági kilátásokat: többek között a megemelkedett nyersanyag- és energiaárak miatt, amelyek tovább növelik az egyébként is magas inflációt. Mindezek tudatában meglepő az a kép, amelyet a nemzetközi ingatlanpiacok alakulásáról kaphatunk jelen pillanatban.
https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO

 
Ablak helyett bejárati ajtó - Milyen arányú hozzájárulással építhető át? 2022. június 24.
ajtoathelyezes.jpgA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) alapító elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Egyszerűsödik a teremgarázsban lévő „beállóhelyek” értékesítése 2022. június 23.
teremgarazs.jpgJóval kevesebb dolga lesz a közös képviselőknek a teremgarázsokban lévő „beállóhelyek" értékesítése során azáltal, hogy ezek „álláshely" elnevezéssel önálló ingatlanként kerülhetnek nyilvántartásba vételre.
Egyre csak drágulnak a társasházi lakások és a bérleti díjak is 2022. június 22.
MNB.jfifA Magyar Nemzeti Bank 2022. májusi lakáspiaci jelentése szerint az infláció a lakásárakra és a bérleti díjakra is hatással van, kevés a szabad albérlet, a külföldi vásárlók száma csökken, vidék pedig kezdi behozni a pesti árakat.
Mennyi idő alatt évül el a közös költség tartozás, s utána végleg elveszett-e a lakóközösség számára? 2022. június 21.
Elevules2.jpgA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi blokkjában ismét a nagy számban beérkezett hallgatói kérdések közül válogatott a szerkesztő, a válaszokat pedig dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete alapító elnöke adta meg az alábbi témákban:
Kérhető-e utólagosan díj a közös terület használatáért? 2022. június 20.
Napelem_laposteton.jpgA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) alapító elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Mikor kell kettős könyvvitelt vezeti egy társasházban? 2022. június 17.
kettos_konyveles.pngA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Van-e döntési jogköre a számvizsgáló bizottságnak? 2022. június 16.
szamvizsgalok.jpgA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi blokkjában ismét a nagy számban beérkezett hallgatói kérdések közül válogatott a szerkesztő, a válaszokat pedig dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete elnöke adta meg az alábbi hét témában:
Legális teljesítményfokozó közös képviselőknek – THT Podcast 2022. június 14.
podcast2.pngEgyszerű szoftvernek indult, mára a hazai társasházak 15%-ha használja az eHáz rendszerét, ami az elmúlt 12 évben alapjaiban alakította át a közös képviselők munkáját és a tulajdonosokkal történő kommunikációját. A gyorsabb adminisztráció, az innovatív megoldások és a kevesebb konfliktusforrás, nap, mint nap érzékelhető teljesítmény- és hatékonyság növekedést eredményezett a rendszert használók számára, ráadásul olyan felhasználóbarát kezelőfelülettel, amit kedvelnek a fiatalok és imádnak a 70 pluszosok is. S, ha még a Társasházi Percek - THT Podcast adásából az új fejlesztésekről is tudomást szereznek...
Minden társasház bajlódik közösköltség-hátralékokkal – Fölöttébb hatékony megoldást kínál a Faktor-Ring Zrt.! 2022. június 14.
Koveteleskezeles_logo.pngA követeléskezelő társaság - merőben új és abszolút professzionális eljárás keretében - úgy szedi be a társasház számára a több hónapos fizetési késedelembe esett lakóktól, bérlőktől a közösköltség-hátralékokat, hogy a társasház mentesül a behajtási költségek megfizetésétől, a hivatalos eljárási és személyes kényelmetlenségektől, kellemetlenségektől, de még a hátralékot felhalmozó adósok is számukra kedvező fizetési konstrukciók közül válogathatnak.
Közgyűlés? Ki nem hagynám! 2022. június 14.
anreaosvart_blog.pngSokan nem értik és azt hiszik, megbolondultam, vagy hogy valamilyen furcsa perverzió vezérel amikor alig várom, hogy végre társasházi közgyűlésre mehessek. Megpróbálom elmagyarázni, miért szerettem bele ebbe a műfajba, hogy közösen gondoljuk újra egy olyan jelenségről alkotott elképzeléseinket, amiről senki nem mondta, hogy azt másképp is lehet.
Ki fizeti a társasház tartozását? 2022. június 13.
fityisz-b.gy_..jpgEzúttal egy olyan témát dolgozunk fel, amely minden társasház életében előfordulhat, a pontos jogi hátterével azonban jellemzően sem a tulajdonosok, sem a közös képviselők nincsenek tisztában - ennek oka pedig az, hogy bírósági igényérvényesítési szakba ritkán jut el a kérdés. 
Kertbaráti üdvözlet - Tujafélék tudnivalói 2022. június 10.
rozsdas_tuja.jpgA tujafélék a legnépszerűbb kerti növények közé tartoznak: díszítőértékük magas, gondozási igényük nem összetett, változatos formaválasztékban hozzáférhetőek, ráadásul igencsak kellemesek a szemnek. Megszoktuk, szeretjük őket, afféle alapnövénynek számítanak.
Meddig szabálysértés és mikortól vétség a közös tulajdon rongálása? 2022. június 8.
rongalas.pngA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Jó fej tulajdonos mászókát vesz a társasházi gyerekeknek – Ki üzemelteti és ki ellenőrzi annak állapotát? 2022. június 7.
maszoka.jpgA Kossuth Rádió Napközben című műsorában ezúttal a közös területen működő játszóterekkel kapcsolatos tudnivalókról esett szó, melyek az új építésű lakóparkokban szinte mindenütt kialakításra kerültek, de ahol volt rá lehetőség ott korábban is elhelyezésre kerültek különböző játszótéri elemek.
Hogyan ellenőrizzük a tűzvédelmi követelményeknek való megfelelést az építési tevékenységek során? 2022. június 7.
Kodaly_korond_01.jpgEgyszerű, beázás elleni javításnak indult, katasztrófális eredménnyel zárult 2014. júliusában a Kodály körönd egyik patinás, világörökségi listán szereplő épületének tetőterében végzett szakszerűtlen munka. A következmények egyik előremutató hozadéka lett, hogy azóta sokkal nagyobb figyelem kíséri a tűzvédelem szempontjából is érzékeny felújítási munkákat.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva