background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Meghívó: Milyen társasházi felújítási támogatásokra van szüksége Magyarországnak?2021. szeptember 9.
 
Budapest_Poster_Hu_20210802.pngA magyar Társasházak és Társasházkezelők Országos Szövetségével (TTOE) együttműködve a UIPI meghívja Önt a UIPI Felújítási Körút első rendezvényére, amely Budapesten 2021. szeptember 17 -én lesz a Radisson Blu Béke Hotelben!
 
Az esemény célja, hogy közelebb hozza az Európai Bizottság klímacéljait az uniós polgárokhoz, nevezetesen a magyar társasházkezelőkhöz és ingatlantulajdonosokhoz, azáltal, hogy helyi vonatkozású szakpolitikai vitát kezdeményez és bemutatja az európai és helyi legjobb gyakorlatokat.

Az esemény két szekcióra oszlik: A délelőtti szakpolitikai panelen a főelőadók információkat nyújtanak a résztvevőknek, hogy mi várhatók uniós, nemzeti és helyi szinten az energiahatékonyságra összpontosító szabályozások és támogatási programok tekintetében. Annak érdekében, hogy a vitát valóban az érintettekre, pontosabban a társasházkezelőkre vonható következmények irányába tereljék, a délelőtti ülés egy részvételi kerekasztal-beszélgetéssel zárul, amelyen a közönségtől érkező vélemények és kérdések mentén is lehetőségük lesz a meghívott előadóknak tájékoztatást adni.

A délutáni ülés célja, hogy praktikus tanácsokkal segítse a résztvevőket a területen várható változások tekintetében. Gyakorlati műhelypanelek mutatják be a legkorszerűbb megoldásokat, többek között pénzügyi, finanszírozási, támogatási, adminisztratív, projekt menedzsment, műszaki és technológiai témakörökben.
A konferencia délutánja rövid, képzés-jellegű előadásokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a résztvevők számára, hogy kérdéseket tegyenek fel közvetlenül az előadóknak. Az esemény befejezéseként egy utolsó panel zárja a napot, amely áttekinti az összes résztvevő által megosztott legfontosabb információkat, főbb felvetéseket és megjegyzéseket.

A regisztráció már nyitva áll (angol nyelvű) online és (magyar nyelvű) személyes résztvevők számára egyaránt. Kérjük, feltétlenül regisztráljon az alábbi linkre kattintva!

Az ebéddel egybe kötött rendezvényen a részvétel ingyenes, de védettségi igazolványhoz és regisztrációhoz kötött.

Részletes program és jelentkezés itt: UIPI felújítású körút 2021

Az esemény előadói lesznek többek között:

Karlis Goldstein, az Európai Bizottság energiaügyi kabinetjének tagja
Horváth Viktor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Stratégiai Tervezési és Programozási Főosztály vezetője
Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) elnöke

Szécsi Ilona, Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szakmai munkatársa
Emmanuelle Causse , az Ingatlantulajdonosok Nemzetközi Uniójának (UIPI) főtitkára
Kurucz Regina, építész és épületenergetikai szakértő mérnök, a HUGBC Well munkacsoport vezetője
Osadcow Gerely, a Magyar Ingatlan Tanács (MIT) alelnöke, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Ingatlanosztály elnökhelyettese
Souran Chtterjee , Közép-Európai Egyetem (CEU) posztdoktor kutatója
Banai Ádám , a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért és devizakezelésért felelős ügyvezető igazgatója
Varga Zoltán, közgazdasági szakértő IMRO DDDK Nonprofit Kft.-nál
Magyar Zoltán, a Comfort Consulting ügyvezető igazgatója
Ane Ferreiro, építészmérnök a CYPE építészeti, mérnöki és építőipari szoftver fejlesztőnél
Dr. Csoknyai Tamás, adjunktus, BME

A UIPI Renovation Tour-ról
Az Ingatlantulajdonosok Nemzetközi Uniója (UIPI) elindítja a UIPI Renovation Tour rendezvénysorozatát Európában, amely az Európai Bizottság klímacéljait kívánja közelebb hozni az uniós polgárokhoz és az ingatlantulajdonosokhoz azáltal, hogy helyi szinten releváns politikai vitákat irányít és gyakorlati megoldásokat javasol a meglévő európai és helyi kezdeményezésekről. 

A felújítási hullám elősegítéséhez elengedhetetlen a polgárok felhatalmazása és a társadalmi tudatosság növelése, valamint a visszajelzések összegyűjtése azoktól az érdekelt felektől, akik kulcsfontosságú partnerek a változás megvalósításában, és a mindenki számára zöldebb és fenntarthatóbb Európa felé vezető út előkészítésében.

Határozott meggyőződésünk, hogy a tisztességes energetikai átmenet nem érhető el Európában a kulcsfontosságú civil társadalmi csoportok mozgósítása nélkül, mivel ők döntő szerepet játszhatnak az állampolgárok és a politikai döntéshozók bevonásában, tájékoztatásában és támogatásában a fenntartható energiaellátás felé tartó átmenet során, valamint biztosítják, hogy minőségi projektek valósuljanak meg.


További híreink
 
Egy társasház, két épület, lekötött betét és lakáskassza - Gazdálkodhatnak külön? 2022. január 26.
Ket_tarsashaz.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Személyes online tanácsadás dr. Bék Ágnessel - Így segít tagjainak a TTOE 2022. január 25.
TTOE.jpgA Coviddal kapcsolatos korlátozások miatt számos THT-TTOE konferencia időpontját kellett megváltoztatni és voltak olyanok is, melyeket nem is sikerült megtartani. Ez érintette a budapesti rendezvényeket és az országos konferenciasorozat állomásait is. A szakmai konzultációk iránti igény azonban tovább emelkedett, amit a THT honlap "Kérdést teszek fel" rovatába érkező megkeresések növekvő száma is jelez számunkra.
THT életműdíj: - Szabó Ferenc 2022. január 24.
Szaboferenc.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
	http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Három új zöld pályázatot írt ki a Józsefvárosi Önkormányzat 2022. január 24.
Jozsefvaros_balkonzoldites.jpgGangzöldítésre, árnyékolásra és homlokzatzöldítésre is pályázhatnak társasházak és lakásszövetkezetek 2022. február 28-ig. A város szívében minden zöldfelület felértékelődik. 2021-es zöld udvar és komposztláda pályázatatok ezeknek az értékes zöldfelületeknek a növeléséhez, a józsefvárosi klímavédekezéshez járultak hozzá.
TTOE-UIPI hírek - Elutasították az épületek energiahatékonyságáról szóló uniós törvénytervezetet 2022. január 21.
EPBD.jfifNovember 24-én kaptuk a hírt a UIPI főtitkárától, miszerint kezébe került az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (Energy Performance of Buildings Directive - EPBD) véglegesnek tűnő, kiszivárogtatott változata, amely komoly aggodalomra adott okot. A szervezet azonnal cselekedni kezdett: hozzálátott a szöveg elemzéséhez, illetve az EU energiaügyi biztosának kabinetjével folytatott eszmecserét követően egyeztetett a tagsággal a legfőbb aggályokat illetően, és lépéseket sürgetett nemzeti szinten is. Végül a Szabályozási Ellenőrző Testület (RSB) szakértői elutasították a revíziót, amely értesüléseink szerint már második alkalommal fordult elő.
Szankcionálható-e az aki nem rendeltetésszerűen használja a szelektív kukákat? 2022. január 20.
szelektiv_hulladek.JPGA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Hajnali háromkor meeting, home office-ban – A szomszéd is szót kap? 2022. január 18.
homeoffice.jfifAlapvetésként leszögezhetjük, hogy a társasházi lakások nem irodának épültek, ezért a laza home office elnevezés a mindennapokban jelenthet feszültségforrást. A nemzetközi cégeknél például természetes, hogy különböző időzónában „meetingelnek" egymással a munkatársak, amit a szomszéd kihangosítva élvezhet hajnali háromkor.
THT életműdíj - Lökkös Judit 2022. január 17.
Lokkosjudit.pngA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
TTOE-UIPI hírek - Nehézségek , sikerek és tanulságok 2022. január 14.
UIPI_logo.pngA francia környezetvédelmi politika meghatározó eleme az üvegházhatású gázok emissziójának mérséklése, valamint a fosszilis és nukleáris energiahordozók megújulókkal való minél nagyobb arányú kiváltása. (Franciaország egyike az atomenergiától leginkább függő országoknak.)
A karbonsemlegességi célok eléréséhez vezető úton a francia kormányzat is kiemelt figyelmet fordít az ország épületállományának széndioxid kibocsátására.
A következő összefoglaló - kitekintésként - a francia lakásokat érintő intézkedéseket, illetve a legújabb jogszabályi változásokat veszi sorra azok problémáival és várható előnyeivel.
Közös területen, magánszemély által kihelyezett kamera működik - Leszereltethetjük? 2022. január 13.
kamera.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Szankciókkal fenyegeti a Kormányhivatal a közös képviselőket - A TTOE a Miniszterelnökséghez fordult 2022. január 11.
Villanyora.jfifMeglepetten olvasták a közös képviselők/társasházkezelők a kormányhivatalok által az elmúlt napokban küldött tájékoztatót, melyben jelzik, szankcionálnák a rezsicsökkentési tájékoztató kihelyezésével kapcsolatos -sok esetben kivitelezhetetlen - teendők elmulasztását. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete, Dr. Gulyás Gergely Minisztelelnökséget vezető miniszterhez fordult a tájékoztató felülvizsgálása érdekében.
Kisebbségbe kerültünk a társasházban – Tűrjünk vagy harcoljunk? 2022. január 11.
tarsashaz_tarsasjatek.jpgKomoly konfliktushelyzet alakult ki egy budapesti társasházban. Az egyik tulajdonos, egy életmód orvos, aki rendelőt nyitott a házban, fokozatosan vásárolta fel az ingatlanokat, s ma már szinte csak az általa jóváhagyott dolgok történhetnek az épületben.
Könnyebb lesz a személyi adatokkal és a közművekkel kapcsolatos ügyintézés 2022. január 10.
lakcimkartya.jfifAz Országgyűlés november 9-én fogadta el az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével, továbbá az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt. (Ennek ismeretében a közgyűlési meghívók kiküldése előtt érdemes frissíteni az adatokat.)
THT életműdíj - Mészáros Ernő 2022. január 7.
Meszaroserno.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Az önkormányzat „extra” dokumentumokat kér a közös költség befizetéséhez - Kötelezhet erre? 2022. január 6.
beszamolo.jfifA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Bejött a THT arculatváltása és tartalombővítése 2022. január 4.
tht_logo.jpgA 2000-ben alapított THT húsz év után 2020 decemberében új arculattal lepte meg olvasóit. A friss, letisztult stílus dinamikus megjelenést kölcsönzött a lapnak és az elmúlt egy év visszajelzései alapján elmondhatjuk, osztatlan szimpátiát váltott ki előfizetőink körében, akik tartalmi újításainkra is pozitívan reagáltak.
Eltűnt banki kivonatokkal átvett háznál ki fizeti a pótlás költségeit? 2022. január 3.
Ki_fizet.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
A lakásból utcára dobott tárgyak által okozott kárért is a tulajdonos vonható felelősségre - Az eloltott tüzet is jelentsük a tűzoltóknak! 2021. december 28.
112.jfifA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovatában a karácsonyi és szilveszteri időszak veszélyforrásainak áttekintése során ismét szóba kerültek a tűzvédelemmel kapcsolatos teendők. Nagy Csaba a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője több olyan szabálytalanságot is felsorolt, melyek elkerülése nem csak a saját biztonságunk, hanem a házban lakók biztonsága érdekében is fontos.
Változások a THT rendezvényeken 2022-ben 2021. december 27.
thtkonferencia.jpgA meglehetősen zaklatott elmúlt két év tapasztalatainak figyelembevételével a THT és a TTOE összeállította 2022. évi rendezvénytervét, melyet az alábbiakban osztunk meg olvasóinkkal - azokkal a szervezési információkkal együtt, melyek mindannyiunkat segítenek majd abban, hogy a jogszabályok betartásával, biztonságosan találkozhassunk egymással konferenciáinkon.
Megjelent a THT decemberi száma 2021. december 21.
THT_szaklap_2021-12_dec.pngMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2021. decemberi száma, mely a napokban lesz a postaládákban azoknál, akik a print előfizetéssel rendelkeznek. Ők és akik online, vagy eHÁZ-as verzióban fizettek elő, már azonnal olvashatják a szaklapot.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva