background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Tudástár Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Társasházi biztosítások – Az igazság pillanata2022. május 6.
 
Kiss_tibor.jpgÉves szinten tízezreket spórolhatnának a társasházban élők, ha tisztában lennének azzal, hogyan is kell biztosítani társasházukat. Gyakori, hogy valahol kétszer is fizetnek egy-egy biztosítási szolgáltatásért, de csak egyszer kapnak térítést, mások pedig alulbiztosított épületekben élnek, ami hamis biztonságérzetet eredményez számukra.
 
A közgyűlési időszakban minden lakóközösségnek elemi érdeke lenne napirendre tűzni a biztosítási szerződések felülvizsgálatát, de ez nem jellemző, s ha mégis szóba kerül, akkor gyorsan tovább lapoznak, megbízva a közös képviselőt azzal, hogy nézzen utána, van-e jobb módozat az aktuálisnál. A jobb alatt természetesen az olcsóbbat értik, függetlenül attól, hogy az tartalmilag mit is jelent a társasház számára.

A közös képviselőnek valóban feladata, hogy a ház adottságaihoz illeszkedő, optimális biztosítást kössön, azonban ezt a lakóközösség, de legalább a számvizsgálók aktív közreműködése nélkül, nem fogja tudni megtenni. Ha érdektelenséget lát, nem lehet a szemére vetni, hogy ő is a kényelmesebb utat választja, és megköti a legolcsóbb módozatot, mert azt sosem kell túlmagyarázni. A felelős döntéshez ugyanis szükséges egy korrekt kockázatelemzés, és annak ismerete, hogy a tulajdonosok milyen terhet hajlandóak bevállalni a biztonságuk érdekében. Ezt pedig csak tőlük lehet megtudni, így az erről szóló egyeztetés nem spórolható meg - mondja Kiss Tibor, az ERIX Kft. ügyvezető igazgatója.

A „tőlük"-be tartoznak azok is, akik meg vannak győződve arról, hogy a biztosítás eleve úgy van kitalálva, hogy azon csak bukhasson az, aki megköti, emellett a közös képviselő is biztosan már régen lepaktált valamelyik társasággal, és jutalékot kap a szerződés után. Továbbá sokan vannak olyanok is, akik úgy gondolják, hogy a lepusztult épületben keletkező minden kár biztosítási esemény.

„Kedvencem" az az eset, amikor a műszaki-biztonsági felülvizsgálati jegyzőkönyvben rögzített gázszivárgások ellenére leszavazta a lakóközösség a hálózat felújítását, majd néhány év múlva egy kazáncsere utáni nyomáspróba a ház szolgáltatásból való kizárásával végződött. Természetesen télen, amikor az maradt az alternatíva, hogy a javítás idejére vagy elektromos fűtésre állnak át a lakók, vagy rokonoknál, ismerősöknél húzzák meg magukat. Az elektromos hálózat szintén tragikus állapotban volt, így fennállt a veszélye annak, hogy a többletterhelés elektromos tüzet eredményez. 

Ekkor állt elő az egyik tulajdonos azzal az ötlettel, hogy a közös képviselő intézze el, hogy a javítás költségeit, de legalább egy részét a biztosító állja. Ha esetleg elektromos tűz keletkezne, akkor azt is, hiszen ezek káresemények. Néhány lakó elismerően bólogatott a remek javaslat hallatán.
Egy higgadtságot magára erőltető tulajdonos sietett a lefagyott közös képviselő segítségére, aki elmagyarázta: ha ez így menne, akkor minden karbantartás értelmetlen pénzkidobás lenne, hiszen elég lenne megvárni, amíg leamortizálódik az épület majd szólni a biztosítónak, hogy újítsa fel.

Az eset ugyan már orvosinak tekinthető, de drámai erővel bizonyítja, hogy a tulajdonosok mennyire nincsenek tisztában a biztosítás lényegével, így csak irreális elvárásaik lehetnek, ami természetesen csalódásokat eredményez. Pedig talán még sosem volt ennyire fontos, hogy átlássuk, mit nyerhetünk és mit bukhatunk a jól vagy rosszul kiválasztott biztosítással - mondja Kiss Tibor.

A klímaváltozás egyik hatása ugyanis az, hogy gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási jelenségek, s ezek olyan terhelést jelentenek az épületeink számára, amikkel eddig nem találkoztak - repkednek a fák, tetők, szigetelések, napelemek. Az elmúlt két évben a Covid miatt elmaradt felújítási, karbantartási munkák is növelik a kockázatot. Az infláció és az érezhető szakemberhiány pedig garantáltan azt eredményezi, hogy a javítási költségek durván megemelkednek, ami a néhány évvel korábban megkötött, de nem indexált, vagy nem megfelelően karbantartott biztosítás mellett előrevetíti a kárrendezés utáni elégedetlenséget.

Összességében tehát megállapítható, hogy az alulinformáltság, a bizalomhiány, és a tulajdonosok hamis biztonságérzete olyan veszélyes elegyet alkot, aminek kockázata csak akkor derül ki, amikor eljön az igazság pillanata, bekövetkezik egy jelentős káresemény.

Ebben az érzékeny helyzetben előremutatónak tartottuk az együttműködés kialakítását az eHÁZ csapatával, akik ma már a hazai társasházak közel tíz százalékát kezelő közös képviselőknek biztosítanak stabil informatikai hátteret.
Mivel ők sosem maguk akarták meghatározni a fejlesztések irányát, hanem a felhasználóktól beérkező kérésekre reagálva építették programjukat, fontos információ volt számunkra, hogy megjelent a társasházak részére legoptimálisabb biztosítási szerződések megkötése és rendszeres felülvizsgálata iránti igény is. Ennek kielégítésére hozták létre a biztosítási ajánlatkérés menüpontot, ami mögé mi, harminc éves múlttal rendelkező, elismert piaci szereplőként tudunk minőségi szolgáltatást biztosítani - jelzi a szakember.

Az is szimpatikus volt, hogy az eHÁZ nem a megszokott biztosítási alkusz pozícióra keresett partnert. Elmondásuk szerint ugyanis azokkal szemben sok esetben fennáll a tulajdonosok gyanúja, miszerint csak látszat az, hogy minden biztosító ajánlatát megvizsgálják, és a háznak legjobbat választják ki. Inkább úgy vélik, hogy a számukra legnagyobb jutalékot fizető társaság lesz a befutó, és ebben akár a közös képviselőt is motiválják valamilyen formában.
Azt szerették volna, ha az eHÁZ-ban biztosítást kereső közös képviselők vagy tulajdonosok olyan cégtől kapnának segítséget, akik amellett, hogy - megvizsgálják a különböző biztosítók ajánlatait, - figyelembe veszik a ház adottságait és az esetleges egyedi kockázatokat, - rögzítik a szerződés utógondozási igényeit is. Ezeket áttekinthető módon a lakóközösség elé tárják, és felhívják a figyelmet arra, hogy a több évtizedes tapasztalatuk alapján az egyes módozatoktól mi várható a jellemzően bekövetkező káresemények során.

A biztosítást tehát nem a cég és nem a közös képviselő választja ki, hanem a tulajdonosi közösség, amelyet azonban minden elérhető információval segítenek a helyes döntés meghozatalában.
Mi ebben szívesen partnerek vagyunk, így már a lakóközösségeken a sor, hogy kipróbálják ennek a számukra semmilyen költséggel nem járó, de a legkritikusabb helyzetekben támaszul szolgáló rendszernek a tesztelését - mondta Kiss Tibor. 
Meichl Mátyás


További híreink
 
A társasház közös területének túlhasználata utáni bevétel elszámolása 2022. május 20.
Pinceresz.jpgA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Közgyűlések után - Tapasztalatok és újdonságok - THT-TTOE konferencia 2022. június 9. 2022. május 17.
Lurdy.jpgKét év után újra a megszokott, tervezhető közgyűlési időszak zárul május 31-én, ami azonban nem jelenti azt, hogy a felhalmozódott jogi, műszaki és együttélési problémák megoldása egyszerű feladat lett volna a közös képviselők és a lakóközösségek számára. 
A jegyzőhöz vagy a bírósághoz fordulva kényszeríthető ki hatékonyabban egy formailag és tartalmilag is kifogásolt beszámoló javítása? 2022. május 17.
Birosag_vagy_jegyzo.jpgAz előző heti kérdéssort folytatva a társasházak feletti törvényességi felügyeletet ellátó jegyzők hatáskörével foglalkozott a Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovata.
	http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Hurrá, kész az új kapu! 2022. május 16.
Forro_csoki_kapu.jpgA legnagyobb jóindulattal is legfeljebb négy parkolóhelyről beszélhetünk. De ehhez tényleg akkora jóindulat kell, hogy az autók tulajdonosainak szinte percre kell egyeztetniük saját szokásaikat a többiek mozgásával.
Közös költség csökkentés a kertben 2022. május 16.
Esovizgyujto_osztas.jpgA költséghatékonyság az élet minden területén meghatározó szervezőelv - főképpen, ha közös tulajdonról van szó -, hiszen egy társasházban rendszerint eltérő háttérrel rendelkező lakók élnek, így a közösség akarata általában a kiadások leszorítása felé hajlik, igazodva kisebb mozgástérrel rendelkező lakókhoz. A takarékoskodásnak más oka is lehet: például a ház egy nagyobb beruházásra gyűjt, és minden fillér számít.
Mitől függ az, hogy a ház vagy a tulajdonos fizeti a duguláselhárítás költségét? 2022. május 13.
Dugulaselharitas.jpgA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Milyen fákkal, cserjékkel díszíthetjük sikeresen a társasházi kerteket? 2022. május 12.
oszlopos_torpe_pafranyfenyo.jpgMinden kert nélkülözhetetlen kelléke egy vagy több fa, és nincs ez másképpen társasházi környezetben sem, sőt a megállapítás az utcafrontokra is teljesen érvényes.
Miért szeretjük, igényeljük a fákat?
Mert nagy lombtömegükkel hatékonyan zöldítik a környezetet, árnyékot adnak, roppant hangulatos növények, és - amire elsőre nem is gondolnánk - a térkihasználásban is szerepük van, hiszen a növények közül elsősorban a fák azok, melyek magasra törnek, függőleges irányban töltik ki a teret, így a birtokot háromdimenzióssá teszik. Fákra tehát mindenképpen szükség van, legyen szó praktikus vagy esztétikai okokról. A probléma azonban az, hogy nem mindenhova lehet fát ültetni, elsősorban a méretük miatt.
Beleszállt a közös képviselőkbe a Metropolitan Egyetem docense - Válaszolt a TTOE elnöke 2022. május 10.
krapecz-tarsashaz.jpgJóhiszemű, de tudatlan, a közös képviselők által megvezetett tulajdonosokról, a költségek „közérthető" értelmezésének hiányáról - ami a szerző szerint a visszaélések egyik melegágyát jelenti - szól Krapecz Imre "A közös költség elszámolása a társasházakban" című cikke, mely a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ Kft. honlapján jelent meg.
Mikor kell 4/5-ös és mikor 100 %-os szavazati arány a társasház közös területének értékesítéshez? 2022. május 10.
Tetoterbeepites.jpgA házunkban ráépítéssel új lakásokat alakítana ki egy vállalkozó, aki, cserébe külső-belső tatarozást, liftfelújítást, elektromos hálózat felújítást ígért. A terv kapcsán több kérdés merül fel, melyek közül az első mindjárt az, hogy miként tudjuk eladni a tetőteret. Mikor szükséges 4/5-ös és mikor 100 %-os szavazati arány az értékesítéshez - tette fel a kérdést a Kossuth Rádió Napközben című műsorának hallgatója.
Tárolhatjuk-e szkennelve a társasház számláit és meddig kell őket megőrizni? 2022. május 9.
Szamlak_megsemmisitese.jpgA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Kötelező-e megadnom az adataimat a tulajdonosi- és lakónyilvántartáshoz? 2022. május 5.
ehaz_laptop2.pngA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Egy kazáncsere, több probléma - Ki fizeti a kéménybélelés költségeit? 2022. május 3.
Kemenybeleles.jpgA szakmai szervezetek és a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a kazánok karbantartását nyáron végeztessük, ősztől ugyanis nem fogunk szakembert találni. Közeledik tehát az az idő, amikor meg kell nézetni a berendezéseket és könnyen kiderülhet, hogy cserére van szükség, ami egy társasházban komoly problémákat vethet fel, mert 2018. óta már csak kondenzációs kazánok telepíthetők, melyek a korábbi készülékek kéményjáratába szinte biztosan nem köthetők be.
Mennyire elégedett a közös képviselő munkájával? - Így osztályozott közel 2000 tulajdonos 2022. május 2.
4-ORSZAGOSAN_mennyire_elegedett_DB.jpgAz eHÁZ, a THT és a TTOE az elmúlt év végén "Lakástulajdonosi tudatossági kérdőív"-et állított össze azzal a céllal, hogy kiderítse: mit gondolnak a magyarországi lakástulajdonosok a közös képviselet munkájáról, annak részleteiről, díjazásáról, mennyire aktívak, és ezáltal mennyire tudatosak a saját társasházukat illetően. A felmérésben szereplő nyolc kérdésre közel kétezer tulajdonos válaszolt. Az eredményeket kérdésenként feldolgozva osztjuk meg olvasóinkkal. A 4. kérdés azt vizsgálta, hogy mennyire elégedettek a tulajdonosok a közös képviselők munkájával.
Többségi tulajdonos – avagy széllel szembe… 2022. április 29.
Tobbsegi_tulajdonos.jpgTársasház-e még az az épület, ahol egyvalakinek nyolcvanhárom százaléka van? Jogilag igen, de funkcionálisan? Van-e, ami féken tartja, lesz-e a kisebbségnek érvényesíthető jogos érdeke, ha nem tetszik a demokratikus diktatúra, ahol valaki egyedül mindent megszavazhat. A közös képviselő igyekezhet - legfeljebb repül.
A nappalink felett van a felső lakó fürdőszobája - Mit tehetünk, ha rendszeresen beázunk miatta? 2022. április 28.
beazas.jpgA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Kertészkedés a társasházi közös területen – Ki vet és ki arat? 2022. április 26.
konyhakert.gifA városi társasházban élők is vágynak a zöldre, a kertre, a természetre. Sokan örülnek, ha a társasházhoz, ahol élnek, közös belső kert is tartozik. Vannak, akik veteményest, magas ágyást komposztálót terveznek, vagy már használnak, a tulajdonostársak megkérdezése nélkül. Hogyan kezdhetünk ilyen tevékenységekbe, hogy ne feszültség, hanem örömforrás legyen a lakóközösség számára.
Társasházi pályázat épület felújításra, élet-és balesetveszély elhárításra Budapest II. kerületében 2022. április 26.
Budapest_II._kerulet_mechwart-liget.jpg

Budapest Főváros II. kerület közigazgatási területén lévő társasházakra, többlakásos (3) osztatlan közös tulajdonként értékesített lakóépületekre, valamint a lakásszövetkezetekre terjed ki, mely a társasházak pénzügyi támogatása pályázat útján az alábbi célok megvalósítására irányulhat:

Megjelent a THT áprilisi száma 2022. április 25.
THT_szaklap_2022-04_apr.pngMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2022. áprilisi száma, mely már megérkezett azokhoz, akik a print előfizetéssel rendelkeznek. Ők és akik online, vagy eHÁZ-as verzióban fizettek elő, itt azonnal olvashatják is a szaklapot.
Társasházi pályázat házi esővíz gyűjtésére és hasznosítására, Budapest II. kerületében 2022. április 25.
Esovizgyujto.jpgA pályázat célja: A II. Kerületben a magáningatlanok területére lehulló esővíz megfelelő gyűjtésével, tárolásával és felhasználásával csökkenthető az ingatlanon növények öntözésére felhasznált csapvíz mennyisége. Ezzel egyidejűleg hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez is.
Bebetonozta magát az ingatlankezelő közös képviselőnek? Mikor semmis az ilyen szerződés? 2022. április 22.
Dr.KissBalazsKaroly.jpgAz alábbi jogi eset olyan újabb építésű társasházaknál lehet fontos, ahol a beruházó által kijelölt ingatlankezelő és/vagy közös képviselő bármely okból nem megfelelően végzi a feladatát, azonban leváltása nehézségbe ütközik, mivel a beruházó - még egyszemélyes alapítóként - olyan szerződést kötött, amellyel hosszú időre „be kívánta betonozni" az ingatlankezelőt, biztosítva ezzel akár azt a lehetőséget is, hogy az épülettel kapcsolatos garanciális igények érvényesítése a beruházó részéről kontrollálható legyen, lelassuljon, akár el is lehetetlenüljön.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva