background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Tudástár Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Milyen fákkal, cserjékkel díszíthetjük sikeresen a társasházi kerteket?2022. május 12.
 
oszlopos_torpe_pafranyfenyo.jpgMinden kert nélkülözhetetlen kelléke egy vagy több fa, és nincs ez másképpen társasházi környezetben sem, sőt a megállapítás az utcafrontokra is teljesen érvényes.
Miért szeretjük, igényeljük a fákat?
Mert nagy lombtömegükkel hatékonyan zöldítik a környezetet, árnyékot adnak, roppant hangulatos növények, és - amire elsőre nem is gondolnánk - a térkihasználásban is szerepük van, hiszen a növények közül elsősorban a fák azok, melyek magasra törnek, függőleges irányban töltik ki a teret, így a birtokot háromdimenzióssá teszik. Fákra tehát mindenképpen szükség van, legyen szó praktikus vagy esztétikai okokról. A probléma azonban az, hogy nem mindenhova lehet fát ültetni, elsősorban a méretük miatt.
 
Társasházi környezetben a rendelkezésre álló hely gyakran kisebb, mint egy átlagos magánkertben, de még fontosabb különbség, hogy mivel a társasházak is jellemzően felfelé „terjeszkednek", a magasabb fák zavarhatják a felsőbb szinteken lakókat is - míg a magánkertekben ilyen probléma nem merül fel. A magasság nem csak az ablakok árnyékolása miatt lehet gond, az utcafrontokon a légvezetékekkel is ütközhetnek az ágak. 
Az alacsonyabb fajok esetében a méretes, szélesebb lombkorona jelent kockázatot: a szűkebb belső udvarokat túlságosan árnyékolhatja a lombozat, de jellemzőbb, hogy a faltól - a helyhiány miatt - nem eléggé távolra ültetett fa koronája kényszerűen hozzápréselődik majd a falhoz, ami nemcsak látványként nem lesz rendben, de sem a fának, sem a falnak nem lesz áldásos. Ezért tehát a fásításra részben vagy egészben alkalmatlan társasházi udvarokba másféle növényt kell választani.

Gombjuhar.jpgMi jöhet szóba, ha az a cél, hogy a fákat „imitáljuk", azaz nagyobb lombtömegű, a talajszintből markánsan kiemelkedő, de a helyfoglalást tekintve kompakt növényt telepítsünk?
Az oszlopos koronájú díszfák és az oszlopos cserjefélék kiváló szolgálatot tehetnek ott, ahol az alapterület kicsi, de a lakók mindenképpen szeretnének fákat is látni a kertben.
Az oszlopos fák növekedése determinált, vagyis egy meghatározott formát követ, ami jelen esetben az oszlopos alakzat - tehát oldalirányba kis-mértékben terjeszkednek, sokkal inkább felfelé növekednek.
• Az ilyen fák utcafrontra is alkalmasak akár légvezetékek közelében is, hiszen csak arról kell gondoskodni, hogy a vezeték vonalától a megfelelő távolságra kerüljenek, így a lombkorona még kifejlett korában sem fogja elérni a vezetékeket.
• Az oszlopos díszfák (vagy cserjék) csodásan mutatnak sorfaként is, így a belső kertben a telekhatáron vagy az utcai részen a ház előtt is bevethetők növényi falként, térhatárolóként.
• Szűkebb belső udvarokban szoliterként ültethetők.
• Példaként felsorolható a nyugati oszlopos tuja, az oszlopos törpe páfrányfenyő, az oszlopos gyertyán, az oszlopos tulipánfa, az oszlopos nyárfa, az oszlopos juhar, de a vérjuharnak, a vérbükknek, az ámbrafának, vagy éppen a perzsa varázsfának is vannak oszlopos változatai.

magastorzsu_korallberkenye.jpg
A törzses cserjék olyan cserjefélék, melyek nem a megszokott bokorformát veszik fel, hanem általában 80-120 cm-es törzsük van.
• Formájukat tekintve a fákat idézik, de méretük miatt szinte bárhol elférnek, helyigényük valóban minimális, kifejlett korukban is alig érik el a 2-3 méteres magasságot.
• Ideális választások aprócska előkertekbe, kis belső udvarokra vagy vékonyka utcafronti földsávokba.
• Mellettük szól, hogy dézsában is nevelhetők, így teljesen betonos, térköves belső udvarokon is alternatívát nyújtanak. A dézsás nevelés ráadásul azért is praktikus, mert az elsőre nem megfelelő helyre telepített növényt könnyedén át lehet költöztetni
- ez szabadföldi ültetésnél kockázatos és bonyolultabb folyamat lenne.
• A törzses cserjék közül említésre méltó a magas törzsű madárbirs, a magas törzsű mályvacserje, a magas törzsű hólyagvessző, a magas törzsű fűz, a magas törzsű korallberkenye, de választható magas törzsű változatban a babérmeggy, illetve izgalmas opció a törzsre oltott babarózsa is.

pampafu.jpgA díszfüvek is szóba jöhetnek.
Bár nem fákat idéző külleműek, de a magasabb változatok sudár, méretes, domináns növények, melyek megadják ugyanazt a függőleges kiterjedést, zöldtömeget, mint számos díszfa.
• A díszfüvek mellett szól, hogy gondozásuk könnyebb, mint a fáké, kevesebb betegséggel és kártevővel rendelkeznek, és megjelenésük sokszor izgalmasabb, megragadóbb, mint a jól ismert díszfáké.
• A legtöbb magasra növő díszfű oldalirányban is helyet követel, így ezek inkább oda jó választások, ahol az alapterület bőséges, de a cél az, hogy túl magas, túlságosan árnyékoló növények ne legyenek a területen.
• A díszfüvek előnye, hogy a legtöbb faj fiatal korában még nem túl szemrevaló, így a közterületen gyakori növénylopásoknak nem lesznek célpontjai. Kifejlett korukban pedig termetük, méretük miatt már nem lehet őket egyszerűen kiemelni, így lopásbiztosak lesznek.
• A leglépszerűbb közülük a pampafű, mely jellemzően 2 - 2,5 méteresre cseperedik, messziről feltűnő, változattól függő színű bugavirágzatot hoz, megjelenése pedig elegáns, extravagáns, így kifejezetten jól illik például újabb építésű házak mellé, vagy díszkerti jellegű belső udvarokra.
• Említhető még a nádtippan, a zebrafű, az árvalányhaj, az óriás molnárpántlika vagy a magas kékperje.

bambusz.jpgÉrdekes lehetőség a bambusz.
• A bambuszok roppant ellenállóak, a legtöbb nálunk forgalmazott faj téltűrése kiváló, növekedési ütemük roppant gyors, környezeti igényeik pedig alacsonyak.
• Bambuszból hozzáférhetőek nagyobb levelű, vagy éppen színes törzsű változatok is, és mivel oldalirányú kiterjedésük minimális (magasságuk pedig metszéssel szabályozható), tényleg szinte bárhova elférnek.
• Bambusz nevelhető nagyobb dézsában, magaságyásban is. Szabadföldi ültetésénél javasolt ún. „gyökércsapdába" (geotextillel több rétegben kibélelt ültetőgödörbe) telepíteni, mivel a talajszint alatt nagyon agresszíven terjeszkedik.


További híreink
 
A társasház közös területének túlhasználata utáni bevétel elszámolása 2022. május 20.
Pinceresz.jpgA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Közgyűlések után - Tapasztalatok és újdonságok - THT-TTOE konferencia 2022. június 9. 2022. május 17.
Lurdy.jpgKét év után újra a megszokott, tervezhető közgyűlési időszak zárul május 31-én, ami azonban nem jelenti azt, hogy a felhalmozódott jogi, műszaki és együttélési problémák megoldása egyszerű feladat lett volna a közös képviselők és a lakóközösségek számára. 
A jegyzőhöz vagy a bírósághoz fordulva kényszeríthető ki hatékonyabban egy formailag és tartalmilag is kifogásolt beszámoló javítása? 2022. május 17.
Birosag_vagy_jegyzo.jpgAz előző heti kérdéssort folytatva a társasházak feletti törvényességi felügyeletet ellátó jegyzők hatáskörével foglalkozott a Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovata.
	http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Hurrá, kész az új kapu! 2022. május 16.
Forro_csoki_kapu.jpgA legnagyobb jóindulattal is legfeljebb négy parkolóhelyről beszélhetünk. De ehhez tényleg akkora jóindulat kell, hogy az autók tulajdonosainak szinte percre kell egyeztetniük saját szokásaikat a többiek mozgásával.
Közös költség csökkentés a kertben 2022. május 16.
Esovizgyujto_osztas.jpgA költséghatékonyság az élet minden területén meghatározó szervezőelv - főképpen, ha közös tulajdonról van szó -, hiszen egy társasházban rendszerint eltérő háttérrel rendelkező lakók élnek, így a közösség akarata általában a kiadások leszorítása felé hajlik, igazodva kisebb mozgástérrel rendelkező lakókhoz. A takarékoskodásnak más oka is lehet: például a ház egy nagyobb beruházásra gyűjt, és minden fillér számít.
Mitől függ az, hogy a ház vagy a tulajdonos fizeti a duguláselhárítás költségét? 2022. május 13.
Dugulaselharitas.jpgA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Beleszállt a közös képviselőkbe a Metropolitan Egyetem docense - Válaszolt a TTOE elnöke 2022. május 10.
krapecz-tarsashaz.jpgJóhiszemű, de tudatlan, a közös képviselők által megvezetett tulajdonosokról, a költségek „közérthető" értelmezésének hiányáról - ami a szerző szerint a visszaélések egyik melegágyát jelenti - szól Krapecz Imre "A közös költség elszámolása a társasházakban" című cikke, mely a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ Kft. honlapján jelent meg.
Mikor kell 4/5-ös és mikor 100 %-os szavazati arány a társasház közös területének értékesítéshez? 2022. május 10.
Tetoterbeepites.jpgA házunkban ráépítéssel új lakásokat alakítana ki egy vállalkozó, aki, cserébe külső-belső tatarozást, liftfelújítást, elektromos hálózat felújítást ígért. A terv kapcsán több kérdés merül fel, melyek közül az első mindjárt az, hogy miként tudjuk eladni a tetőteret. Mikor szükséges 4/5-ös és mikor 100 %-os szavazati arány az értékesítéshez - tette fel a kérdést a Kossuth Rádió Napközben című műsorának hallgatója.
Tárolhatjuk-e szkennelve a társasház számláit és meddig kell őket megőrizni? 2022. május 9.
Szamlak_megsemmisitese.jpgA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Társasházi biztosítások – Az igazság pillanata 2022. május 6.
Kiss_tibor.jpgÉves szinten tízezreket spórolhatnának a társasházban élők, ha tisztában lennének azzal, hogyan is kell biztosítani társasházukat. Gyakori, hogy valahol kétszer is fizetnek egy-egy biztosítási szolgáltatásért, de csak egyszer kapnak térítést, mások pedig alulbiztosított épületekben élnek, ami hamis biztonságérzetet eredményez számukra.
Kötelező-e megadnom az adataimat a tulajdonosi- és lakónyilvántartáshoz? 2022. május 5.
ehaz_laptop2.pngA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Egy kazáncsere, több probléma - Ki fizeti a kéménybélelés költségeit? 2022. május 3.
Kemenybeleles.jpgA szakmai szervezetek és a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a kazánok karbantartását nyáron végeztessük, ősztől ugyanis nem fogunk szakembert találni. Közeledik tehát az az idő, amikor meg kell nézetni a berendezéseket és könnyen kiderülhet, hogy cserére van szükség, ami egy társasházban komoly problémákat vethet fel, mert 2018. óta már csak kondenzációs kazánok telepíthetők, melyek a korábbi készülékek kéményjáratába szinte biztosan nem köthetők be.
Mennyire elégedett a közös képviselő munkájával? - Így osztályozott közel 2000 tulajdonos 2022. május 2.
4-ORSZAGOSAN_mennyire_elegedett_DB.jpgAz eHÁZ, a THT és a TTOE az elmúlt év végén "Lakástulajdonosi tudatossági kérdőív"-et állított össze azzal a céllal, hogy kiderítse: mit gondolnak a magyarországi lakástulajdonosok a közös képviselet munkájáról, annak részleteiről, díjazásáról, mennyire aktívak, és ezáltal mennyire tudatosak a saját társasházukat illetően. A felmérésben szereplő nyolc kérdésre közel kétezer tulajdonos válaszolt. Az eredményeket kérdésenként feldolgozva osztjuk meg olvasóinkkal. A 4. kérdés azt vizsgálta, hogy mennyire elégedettek a tulajdonosok a közös képviselők munkájával.
Többségi tulajdonos – avagy széllel szembe… 2022. április 29.
Tobbsegi_tulajdonos.jpgTársasház-e még az az épület, ahol egyvalakinek nyolcvanhárom százaléka van? Jogilag igen, de funkcionálisan? Van-e, ami féken tartja, lesz-e a kisebbségnek érvényesíthető jogos érdeke, ha nem tetszik a demokratikus diktatúra, ahol valaki egyedül mindent megszavazhat. A közös képviselő igyekezhet - legfeljebb repül.
A nappalink felett van a felső lakó fürdőszobája - Mit tehetünk, ha rendszeresen beázunk miatta? 2022. április 28.
beazas.jpgA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Kertészkedés a társasházi közös területen – Ki vet és ki arat? 2022. április 26.
konyhakert.gifA városi társasházban élők is vágynak a zöldre, a kertre, a természetre. Sokan örülnek, ha a társasházhoz, ahol élnek, közös belső kert is tartozik. Vannak, akik veteményest, magas ágyást komposztálót terveznek, vagy már használnak, a tulajdonostársak megkérdezése nélkül. Hogyan kezdhetünk ilyen tevékenységekbe, hogy ne feszültség, hanem örömforrás legyen a lakóközösség számára.
Társasházi pályázat épület felújításra, élet-és balesetveszély elhárításra Budapest II. kerületében 2022. április 26.
Budapest_II._kerulet_mechwart-liget.jpg

Budapest Főváros II. kerület közigazgatási területén lévő társasházakra, többlakásos (3) osztatlan közös tulajdonként értékesített lakóépületekre, valamint a lakásszövetkezetekre terjed ki, mely a társasházak pénzügyi támogatása pályázat útján az alábbi célok megvalósítására irányulhat:

Megjelent a THT áprilisi száma 2022. április 25.
THT_szaklap_2022-04_apr.pngMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2022. áprilisi száma, mely már megérkezett azokhoz, akik a print előfizetéssel rendelkeznek. Ők és akik online, vagy eHÁZ-as verzióban fizettek elő, itt azonnal olvashatják is a szaklapot.
Társasházi pályázat házi esővíz gyűjtésére és hasznosítására, Budapest II. kerületében 2022. április 25.
Esovizgyujto.jpgA pályázat célja: A II. Kerületben a magáningatlanok területére lehulló esővíz megfelelő gyűjtésével, tárolásával és felhasználásával csökkenthető az ingatlanon növények öntözésére felhasznált csapvíz mennyisége. Ezzel egyidejűleg hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez is.
Bebetonozta magát az ingatlankezelő közös képviselőnek? Mikor semmis az ilyen szerződés? 2022. április 22.
Dr.KissBalazsKaroly.jpgAz alábbi jogi eset olyan újabb építésű társasházaknál lehet fontos, ahol a beruházó által kijelölt ingatlankezelő és/vagy közös képviselő bármely okból nem megfelelően végzi a feladatát, azonban leváltása nehézségbe ütközik, mivel a beruházó - még egyszemélyes alapítóként - olyan szerződést kötött, amellyel hosszú időre „be kívánta betonozni" az ingatlankezelőt, biztosítva ezzel akár azt a lehetőséget is, hogy az épülettel kapcsolatos garanciális igények érvényesítése a beruházó részéről kontrollálható legyen, lelassuljon, akár el is lehetetlenüljön.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva