background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Megújult ELCO kondenzációs gázkazánok, fali és álló gázkazánsorozat2021. augusztus 24.
 
Elco.jpgA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
 
Sántha Endre az Ariston Thermo Hungária Kft. ELCI ipari üzletág kereskedelmi vezetője a megújult kondenzációs gázkazánjaikról, illetve az új fali és álló gázkazánsorozatról tartott előadást. Az ELCO berendezésekért az Ariston Thermo Group felel, melynek magyarországi képviselete az Ariston Thermo Hungária Kft.
 
A magyar valóság
A jelenlegi társasházakban megtalálhatók hagyományos tüzelésű, lemez vagy öntöttvas tagos álló kazánok. Ezek legtöbbször jogutód nélküli megszűnt gyártók termékei, mint például a Fég Vestale, Kazép, Hőterm stb.
„Ezek a kazánok már kilehelték az életkorukat, ezért cserére szorulnak." - fogalmazott Sántha Endre.

Az esetek túlnyomó többségében a felmérések során öreg, elavult berendezéseket lehet találni (kazánok, HMV tárolók). Elhanyagolt állapotú kazánházak, folyó, illetve csöpögő csatlakozások a jellemzők rájuk. A karbantartás elhanyagolása gyakran vezet a készülékek meghibásodásához, a szolgáltatás kimaradásához, magas költségekhez/fogyasztáshoz, energiapazarláshoz, illetve környezetszennyezéshez. Utóbbi a lakók számára a legkevésbé szokott fontos lenni, viszont az EU-s előírások egyre inkább próbálják ezt visszaszorítani, ami természetesen azt jelenti, hogy ezeknek meg kell felelni. Még a jól rendben tartott kazánházakban is történhetnek repedések, csöpögések, amik az előbb említett problémákat generálhatják.
 
Társasházi környezetben
A társasházakban általában nehezen megközelíthetők a kazánházak. Vagy az épület tetejére készítik el (melyet kutyaháznak szoktak a köznyelvben hívni), vagy a tetőtérben, illetve a másik verzió, hogy a pincében/alagsorban található. Minden elhelyezkedésnek megvan a maga hátulütője. Ezek a berendezések elég nagy tömegűek, így amennyiben a tetőre kell elhelyezni, ott az alatta lévő szerkezet megvizsgálása elhanyagolhatatlan. Az égésterméket el kell vezetni, amely például egy alagsori verziónál sokkal nagyobb problémát jelent, mint a tetőn lévőnél. Egy kazáncsere esetén arra is nagy figyelmet kell fordítani, hogy a már meglévő rendszerre hogyan lehet rákötni/rácsatolni úgy, hogy hibátlan működést eredményezzen. Problémát tud még okozni a szolgáltatáskimaradás, hiszen egy csere esetében ez elkerülhetetlen, illetve ami minden más esetben is probléma, az a finanszírozás.

Mit nyújt az ELCO?
Általában ezek a berendezések 200-300 kg között mozognak, ami egyértelműsíti, hogy 2 ember nem tudja felvinni lépcsőn a négyemeletes társasház tetejére. Erre kiváló megoldással válaszol az ELCO, hiszen az ő berendezésüket „pár mozdulat" segítségével szét lehet szerelni, így könnyedén bevihetők a darabok a megfelelő helyiségbe, ahol az összeállítása szintén nem igényel sokkal több időt (3 és fél óra összesen az egész szét- és összeszerelési művelet) és erőfeszítést. Ez egy okos, elemekből álló rendszer, mely bárhol azonnal üzembe helyezhető.
 
Az ELCO egy svájci eredetű cég 1928 Vilters településen alapította meg Emile Looser, ő a névadója a cégnek. Ezután megindult a fejlődés és a terjeszkedés, első körben Ausztria irányába, majd Németország, Belgium, Anglia stb. A jogutódlási problémák elkerülése végett a céget a francia illetőségű Preussag Energie vásárolta fel. Sajnos 5 év után a cég úgy határozott, hogy nem látnak ebben fantáziát, ekkor lépett képbe az Ariston Thermo Group. A cégközpont jelenleg Németországban van, illetve Svájcban továbbra is piacvezető márka többmillió darabos értékesítéssel.
 
A gyártásnál a középpontban egyértelműen a minőség áll (WCM, azaz World Class Manufacturing ellenőrző rendszer). A teljes tervezés és fejlesztés modern szoftverekkel történik, például a Fluid Dynamics (CFD), melynek segítségével meg lehet tervezni az áramlási kép alakulását, hőmérséklet eloszlását, valamint a hőterhelésből adódó stressz analízist is el lehet készíteni. Maga a gyártás alapvetően Hollandiában történik a Holland-Belga-Német hármas határ közelében.
 
Mindenféleképp számítani kell valamilyen fajta kondenzációra, mely kondenzátum savas kémhatású ezáltal korrodálja a felületeket. Ebben a kérdésben az ELCO a nemesacél mellett tette le a voksát a tartósság érdekében. Magas hatásfokot és energiatakarékosságot biztosítanak a termékek. Kompakt, könnyű, alacsony víztartalmú berendezések, egy ajtón be lehet görgetni azt a készüléket, amely egy 100 lakásos épületet képes ellátni. Minden vevőnek igyekszik egyedi megoldást kínálni a cég.
 
Termékkínálat - Ipari kondenzációs kazánok
• Falra szerelt ipari kazánok
o Thision L Eco
o Thision L Plus

Álló kazánok gurító kerekes megoldással
o Trigon L Plus
o Trigon XL
o Trigon XXL

A kisebb méretűek 60 kW teljesítménytől körülbelül 200 kW teljesítményig elérhetők, a közepesek 150 - 570 kW között, valamint az XXL akár 2.000 kW egységteljesítménnyel is kaphatók.
 
„A termékeket zaj, illetve hőszigetelő burkolattal látjuk el, ezáltal kifejezetten alacsony zajszinten képesek üzemelni, illetve sokkal hatékonyabbak is." - mondta el Sántha Endre

A rendszer gyakorlatilag a telepítéstől kezdve üzemképes, minden fontos összetevőt tartalmaz. Külső extraként hőmérséklet érzékelőket érdemes elhelyezni a kültérben, az előre menő csövön, a készüléken, illetve a helyiségben is. A szabályozó szemmagasságba kerül, így sokkal könnyebben lehet kezelni, mint a régebbi típusú, hasonló készülékeken. Ez egy ízléses, olasz designnal megalkotott, egyszerűen kezelhető felület.
 
Mindemellett fontos megemlíteni, hogy ezek a készülékek épületfelügyeleti rendszerekhez is hozzákapcsolhatók, többféle kommunikációs csatornát is képesek értelmezni. Így, amennyiben a lakóépületben korábban telepítve lett más egyéb hasonló rendszer, akár be lehet csatlakoztatni ezt is, így még eggyel kevesebb dologgal kell rendszeresen foglalkoznia a közös képviselőnek.
 
A ELCO országos szervízháttérrel rendelkezik és számos társasházban, stadionban és egyéb középületekben is megtalálhatók termékeik.


További híreink
 
Megvannak a THT szakmai díjak nyertesei 2021. szeptember 15.
tht_dij_tn.jpgLezárult a szavazás, melyben a THT kiírása alapján a több mint 10 éve született Energiahatékonysági díj mellett idén újabb 7 kategóriában érkezhettek jelölések a szakma legjobbjaira:
Mutasd a lépcsőházad, megmondom ki vagy 2021. szeptember 15.
Lepcsohaz.jfifA lépcsőház egy tükör a lakóközösségről. Arról, hogy van-e igény az ott élőkben arra, hogy környezetüket rendben tartsák és képesek-e olyan példát mutatni, amivel befolyásolni tudják azokat, akik csak egy ólnak tekintik lakásukat. Szükség esetén pedig tudnak-e olyan egységet alkotni, ami ahhoz kell, hogy nyomást gyakoroljanak a rendbontókra.
Jogi személlyé válnak a társasházak! - Vegyen részt Ön is a XII. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPÓN 2021. szeptember 1.
thtkkn200.pngA társasházi törvény megszületése óta eltelt időszak legjelentősebb változását jelenti, hogy megszületett a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szóló törvény, melyben a jogalkotók rögzítették, hogy a társasházak is jogi személlyé válnak. Ez a drasztikus változás alapjaiban érinti a közös képviselők tevékenységét, ezért a XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében, dr. Bék Ágnes, a TTOE elnöke, Dr. Kiss Balázs Károly, ügyvéd, társasházi szakértő és Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő előadása is ennek az új helyzetnek a hatásait vizsgálja.
http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Díjmentes VIP részvételi lehetőség a THT olvasóinak: Döntéselőkészítési konferencia a társasházak felújítási támogatásáról 2021. szeptember 9.
Budapest_Poster_Hu_20210802.pngA TTOE, a THT-val és az eHázzal közösen ez év januárjában az Európai Ingatlantulajdonosok Nemzetközi Érdekképviseleti Szövetsége (UIPI) felkérésére egy olyan felmérésben vett részt, melynek tapasztalatai segítenek kiválasztani azokat a szempontokat, melyek mentén az Európai Unió hamarosan meghozza a döntéseit arról, hogy - pályázatokkal, szabályozásokkal vagy más eszközökkel - miként ösztönözze az ingatlantulajdonosokat otthonaik környezetbarát felújítására.
Ki látja el a jogi személyiséggé váló társasházak törvényességi felügyeletét a jegyzők helyett? 2021. szeptember 7.
Torvenyessegi_felugyelet.jfifNem valami hálás feladat a társasházak feletti törvényességi felügyelet ellátása. Erre akkor jöhettünk rá alőször, amikor 2010-ben a Társasházi törvény az ügyészséget jelölte meg illetékesként, de mire hatályba lépett volna a jogszabály az ügyésszég erőteljes ellenállása miatt azt meg is változtatták.
Pályázzon a THT szakmai díjak egyikére szeptember 12-éig! 2021. augusztus 10.
tht_dij_tn.jpgA Társasházi Háztartás szaklap idén már 8 kategóriában adja át szakmai díjait a Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo, konferencia és kiállítás keretében. Nevezze közös képviselőjét, számvizsgálóját vagy akár a közösségépítésben aktív tulajdonostársát, hogy az eseményen több száz ember tapsa köszönthesse, amikor átveszi kitüntetését! Küldje be pályázatát szeptember 12-éig! 
Meghívó: Milyen társasházi felújítási támogatásokra van szüksége Magyarországnak? 2021. szeptember 9.
Budapest_Poster_Hu_20210802.pngA magyar Társasházak és Társasházkezelők Országos Szövetségével (TTOE) együttműködve a UIPI meghívja Önt a UIPI Felújítási Körút első rendezvényére, amely Budapesten 2021. szeptember 17 -én lesz a Radisson Blu Béke Hotelben!
Társasház fejlesztése a Covid árnyékában 2021. szeptember 1.
OTP_eloadashoz.jfifHogyan lehet a törvényi előírásokat betartva, energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt? - erre a kérdésre kereste a választ a TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án, online konferenciája keretében. 
A szervezet azért döntött úgy - immár másodszor -, hogy online rendezi meg eseményét, mert az érdeklődők közül sokan nem tudtak volna részt venni egy személyes részvétellel meghirdetett rendezvényen.
Lakásbérlők nyilvántartása – Jó ötlet, de hol bukik el? 2021. szeptember 7.
Lakasberles.jfifA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovata, legutóbb egy hallgatói kérdés alapján foglalkozott az olyan helyzetekkel, amikor a hátrányos helyzetbe kerülő tulajdonosok, a közös képviselőtől várják a megoldást, de hiába, mert arra a törvény nem ad lehetőséget.
Társasházak mindig aktuális tűzvédelmi kérdései 2021. szeptember 1.
Lestyan2.png.jpgA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Fűtés és meleg víz nélkül maradhatnak a lakók – Hogyan kerülhették volna el a kiszolgáltatott helyzetet? 2021. augusztus 31.
Oreg_gazkazan.jpgHiába fizették ki a fűtés és a melegvíz-rendszer felújításának költségeit az egyik társasház tulajdonosai, nem volt műszaki átadás. Nem értik, hogyan maradhatott ki a beruházásból két lépcsőház, s attól tartanak, hogy, mivel nem történt meg a teljes felújítás, bármikor fűtés nélkül maradhatnak.
Megjelent a THT augusztusi száma 2021. augusztus 27.
THT_szaklap_2021-08_aug.pngMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2021. augusztusi száma, mely a napokban lesz a postaládákban azoknál, akik a print előfizetéssel rendelkeznek. Ők és akik online, vagy eHÁZas verzióban fizettek elő, már azonnal olvashatják a szaklapot.
Milyen újdonságokkal készül az őszre az eHÁZ? 2021. augusztus 25.
ehaz-600x363.jpgA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Dén Mátyás András az eHÁZ rendszeréről tartott előadást, amely ma már a magyarországi társasházi lakások 14%-ában megtalálható.
Hatékony fellépés a randalírozó szomszédokkal szemben? - Sokan keresik a receptet 2021. augusztus 24.
Bulizo_szomszedok2.jfifÉjszakába nyúló bulizás, cigarettafüst, szemét az ajtó előtt, elmaradt közös költség.
Ezek a legtipikusabb problémák, melyekkel meg kell küzdeniük azoknak, akiknek a szomszédjában a tulajdonosok kiadják a lakásukat.
Liftmentő vakcina és biztonsági kamerarendszer: távfelügyelet az egész országban 2021. augusztus 20.
Objekt_or.webpA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Nem vállalják a tulajdonosok az életveszélyes állapot elhárításának költségeit – Meddig terjed a közös képviselő felelőssége? 2021. augusztus 16.
Romos_fuggofolyoso.jpgA drasztikusan emelkedő építőanyag árak és a lasszóval sem fogható mesteremberek vastagon fogó ceruzája nehéz helyzetbe hozta a felújítás előtt álló társasházakat. Mit ér ilyenkor a közgyűlés által elfogadott terv és az egy éve adott ajánlatok, ha nincs, aki azon az áron elvégezze a munkát.
Üzenet a jövőből: Innovatív mérési megoldások 2021. augusztus 16.
ista_uzenet_a_jovobol.jfifA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Útikalauz a felújítások útvesztőiben: Rendhagyó felújítási helyzetek és megoldásaik Fatrafol rendszerekkel 2021. augusztus 13.
Fatrafol1.jpgRendhagyó felújítási helyzetekről és megoldásairól tartott előadást Jámbor Zsolt (Fatra Izolfa Zrt.) mérnök és szaktanácsadó a TTOE 2021 július 26-án tartott online konferenciáján. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a pandémia alatti lehetőségekről, energiahatékony működésről és törvényességről szeretné a legsokoldalúbb tájékoztatást nyújtani. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Forrásszerzési lehetőségek a társasházakban 2021. augusztus 11.
kbk21.pngA társasházak finanszírozási lehetőségeiről tartott előadást Dr. Kiss Balázs Károly ügyvéd és társasház szakértő a TTOE 2021 július 26-án tartott online konferenciáján. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a pandémia alatti lehetőségekről, energiahatékony működésről és törvényességről szeretné a legsokoldalúbb tájékoztatást nyújtani. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Kibújhat-e valaki a többség által megszavazott célbefizetés alól? 2021. augusztus 10.
Tetofelujitas_elott.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.
(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva