background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

TTOE-UIPI hírek - Épületek energetikai felújítása: francia és német tapasztalatok2021. január 7.
 
UIPI_logo.pngKevesen tudják, hogy az EU üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 36%-áért nem az ipar, de még csak nem is a közlekedés, hanem az épületek felelősek. Ahhoz, hogy a 2050-es széndioxid-semlegességi célokat el tudja érni a közösség, elengedhetetlen az épületállomány energetikai felújítása.
 
Den-Nagy_Ildiko.jpeg
A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) 2011 őszén egyetlen magyar szervezetként kapott meghívást és nyert felvételt az Európai Ingatlantulajdonosok Nemzetközi Érdekképviseleti Szövetsége (UIPI) tagjai közé. 
A UIPI brüsszeli központjából érkező szakmai anyagok közül a TTOE nemzetközi referense Dén-Nagy Ildikó a THT szaklap „TTOE-UIPI hírek" rovatában ismerteti meg olvasóinkkal azokat, melyek nemzetközi kitekintést biztosítanak számukra olyan kérdésekben, melyek itthon is foglalkoztatják a szakma képviselőit.

Legutóbb arról olvashattunk, hogy ambiciózus vállalkozásba kezdett az Európai Unió, amikor meghirdette a felújítási hullámot, vagyis a tagországokban lévő épületek korszerűsítési programját. A célok tiszteletreméltóak, de a konkrét megvalósítást egyelőre homály fedi, így a kérdés sok vitát generált az elmúlt hónapokban. Szerencsére az EU nem teljesen tapasztalatlan a területen, ugyanis egyes országok már felállították saját kerettervüket, amelyeket el is indítottak. 

Franciaországban 2020 január 1-je óta több mint tizennyolcezer otthon esett át energetikai felújításon, Németországban pedig 2010 és 2018 között 500 milliárd eurót különítettek el az épületek fűtési felújítására. Érdemes áttekinteni milyen stratégiával meddig jutottak.

A francia kormány az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentésének „nemzeti prioritást" adott. Tudomásul veszik, hogy az olyan intézkedések, mint például a fűtőolaj- és széntüzelésű kazánok cseréjére irányuló szabályozások elsősorban a szerényebb jövedelmű, vidéki családokat állítja komoly feladat elé, így a kormány több támogatásformát is kilátásba helyezett, amelyek mértékét szociális alapon határozza meg.  

A kormányzat külön oldalt tart fent a lakossági tájékoztatásra, ahol az energetikai felújítással kapcsolatos kérdésekre személyre szabva kérhető tájékoztatás szakmai és finanszírozási kérdésekben egyaránt. Itt akkreditált vállalkozókat is ajánlanak, több támogatás igénybevételének ugyanis feltétele, hogy ilyen szakember végezze a munkát. A francia kormányzat 7 milliárd eurót különít el a programra, 4 milliárdot az állami épületek, 2 milliárdot a magánlakások felújítására.

Németország nem elégedett
Nem egyszerű a kérdés Németországban sem annak ellenére, hogy 2010 óta komoly összeget fektettek a német lakásállomány energetikai felújítására. Az eredmények azonban alulmúlják a várakozásokat, ugyanis a német széndioxid-kibocsátás csökkenése egyelőre nem látványos. A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) szerint a hőmérséklet-különbségek (tehát a melegebb időjárás miatt csökkent fűtés) korrigálása után a szén-dioxid-kibocsátás 2010 óta mindössze 3%-kal csökkent.

A 2050-re vonatkozó éghajlati célok elérése érdekében a Német Energiaügynökség (Dena) becslései szerint a német háztartásoknak 80%-kal kell csökkenteniük energiaigényüket. Az épületek felújításának ösztönzése alapvető fontosságú a Dena szerint. Elsősorban a fűtési rendszerek illetve ablakok cseréje, a tetők és külső falak hőszigetelése kerülhetnek a támogatások körébe.

Sok, de nem elég
A szakemberek leginkább a finanszírozás miatt aggódnak. Franciaországban a környezetvédelmi célok teljesítéséhez például évente közel 500 000 magánlakást kellene felújítani, amelynek felét szerény jövedelemmel rendelkező háztartások lakják. Tavaly októberben megjelent cikkében Andreas Rüdinger, a Fenntartható Fejlődés és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (IDDRI) egyik kutatója szerint a 7 milliárdos csomag nem lesz elégséges Franciaországban. Szerinte kötelezővé kellene tenni az energetikai felújításokat, ugyanakkor ezt átfogó állami támogatási rendszerrel kellene ötvözni. Csak így tartja a kezdeményezést társadalmilag elfogadhatónak. 

Rüdinger a németországi energetikai felújítási politikát is elemezte, és véleménye szerint az Újjáépítési Hitelintézeti (Kreditbank für Wiederaufbau (KfW) kölcsönökkel támogatott beruházásokban rejlik a német modell ereje. A kölcsönt ugyanis bizonyos feltételekhez kötik, például energetikai követelmények teljesítéséhez. Ráadásul a munka elvégzésénél (a francia szabályokhoz hasonlóan) szakértő bevonását teszik szükségessé. A német politika gyenge pontja ugyanakkor a szerényebb háztartások és a társasházak igényeinek megfelelő támogatása, véli a szakember. 

Összegzésként tehát elmondhatjuk, hogy míg Franciaország bizonyos szinten kötelezővé tette az átállást, amely nem csak az új, de a már meglévő épületállományra is vonatkozik, addig Németországban a részvétel önkéntes. Franciaországban figyelembe veszik a rászorultságot, és elsősorban az alacsony jövedelműeket támogatják, ezzel szemben Németországban a támogatásoknál főleg az elérhető hatékonyságnövekedésre összpontosítanak. Mindkét országra jellemző ugyanakkor, hogy a programoktól várt eredmény egyelőre elmarad a várakozásoktól, ám a beruházások munkahely-teremtő szerepe a COVID-19-nek köszönhetően minden korábbinál nagyobb szerephez jut.

A felújítási hullámról
Az európai zöld megállapodás egyik fontos eleme a felújítási hullám, amely az épületek korszerűsítésén keresztül kíván hozzájárulni a széndioxid-semlegesség eléréséhez, miközben az építőipari, felújítási és más, munkaerő-igényes ipari ágazatban munkahelyeket teremt. A program egyszerre válhat 2021-től a környezetvédelem és a COVID-19 által okozott gazdasági nehézségeket ellensúlyozó helyreállítás eszközévé.
A beruházásokhoz kapcsolódóan várhatóan kulcsszerepet kap a szakképzés is, amely a szükséges új képességek elsajátítását biztosítja majd. 
 
Az elmúlt napokban Magyarországon is történtek a zöld hullámmal összhangban lévő intézkedések, melyeket következő THT szaklap, „A hónap kérdése" rovatában veszünk sorra.


További híreink
 
A jövő már itt van: A kiterjesztett valóság és épületinformációs 7D modellezés alkalmazási lehetőségei a társasházakban 2021. május 14.
bim02.pngA virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR)  különleges egyvelege a vegyes valóság (MR), amely úgy jön létre, hogy a körülöttünk lévő tárgyakat és teret is érzékeli, ez alapján alkotja meg azt a virtuális valóságot, amelyre vetít digitális tartalmakat. Bár elsőre meglepően hangzik, de a technológia nagyban hozzájárul azokhoz a megoldásokhoz, amelyek megkönnyíthetik a társasházak tulajdonosainak és kezelőinek életét.
Tűzveszélyes társasházak: a lánglovagok.hu is kiakadt 2021. május 13.
20210512_szarazfelszallo.jpgBudapesten majdnem minden napra jut egy lakástűz, a megelőzés mellett a tűzvédelmi szabályok is sokat segítenének a károk minimalizálásában.
https://www.tht.hu/?mid=subscribe

 
Dr. Kiss Balázs Károly: Az e-közgyűlés szabályai a gyakorlatban 2021. május 12.
kbk21.pngJavasolt volna az egyéb más jogterületeken, más gazdasági szerepelők vonatkozásában már szabályozottan működő jogi megoldások beépítése a társasházak joganyagába is.
Változott a Társasházi Törvény! 2021. május 11.
torveny3.jpgValószínű, hogy az otthonfelújítási program miatt változtattak a társasházi törvényen, kigyűjtöttük, hogy pontosan hol és mit.
https://otpbusiness.hu/tarsashazipalyazat/

 
A társasházak a legjobb adósok 2021. május 10.
OTPBusiness_Dancsne_Engler_Bernadett.jpgMiért stagnál a társasházi hitelezés Magyarországon? Milyen tendenciák várhatók a jövőben? A témában Dancsné Engler Bernadettet, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói főosztályának vezetőjét kérdeztük.
Szekrények, hulladékok helyett koktélparadicsom és virágözön – Szépülnek a társasházi erkélyek 2021. május 10.
erkely2.jpgEgyre színesebbé válnak a társasházi erkélyek. Ebben szerepet játszhat az is, hogy a kertészetekben jelentősen bővült a kínálat az olyan növényekből, melyek ezeken az apró területeken is jól megélnek. A járvány alatti bezártság is segített ráébreszteni az embereket arra, hogy az otthon töltött idő alatt örömforrás lehet virágok, fűszernövények, zöldségek, gyümölcsök gondozása, szüretelése.
http://www.tht.hu/index.php?mid=newsview&id=986

 
Társasházak és lakásszövetkezeti ingatlanok felújítását támogatja a II. kerületi önkormányzat 2021. május 7.
felujitastarsashaz.jpgA Budapesti II. kerület Önkormányzat pályázatot írt társasházakra, többlakásos osztatlan közös tulajdonként értékesített lakóépületekre, valamint a lakásszövetkezetekre általános felújításra, vagy élet- és balesetveszély elhárítását szolgáló projektekre.
Banai Ádám, Magyar Nemzeti Bank: A társasházak felújítása a lakók érdeke 2021. május 6.
banai.jfifA társasházak állapota nem megfelelő, szükség van a beruházásokra, amelyek túlmutatnak az állagmegőrzésen.
Rendhagyó konferenciával és új szakmai csapattal indult a tavaszi eseménysorozat a THT-nál 2021. május 5.
meichl_okosth.pngNagy érdeklődés kísérte a THT első online videókonferenciáját, összesen több mint 500-an vettek részt a virtuális rendezvényen.
Így tud nevezni a THT Szakmai Díjak valamelyikére! 2021. május 3.
thtdijak.jpgA THT - Társasházi Háztartás 2021-től kibővíti éves kintüntetéseit, melyeket a szakma legjobbjainak ad át az éves Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo konferencia és kiállítás keretében.
Támogassa a hétvégi kőbányai lakástűzben érintett tulajdonost! 2021. május 3.
lakastuz1.jpgSzombat este Budapesten a kőbányai Harmat utcában csaptak fel a lángok egy lakásban, melyet követően a lakás teljes egészében kiégett. A tulajdonos, aki nemrég kétkezi munkával újította fel a lakást és jó kapcsolatot ápolt a lakóközösséggel is, most segítségre szorul.
Társasházi pincék, tárolók – Jogszerű használattól a birtokháborításig 2021. május 3.
pince.jpgA társasházaknak van egy olyan része, amit a lakók jó része sosem keres fel, ezért a közgyűléseken is ritkán kerül szóba. Ez a pince. Gyakran a tulajdonosok sem tudják, hogy ott mit helyeztek el évekkel ezelőtt, arról pedig, hogy az elköltözött lakók miket hagytak vagy felejtettek ott már tényleg nem tud senki.
Így tudja visszanézni az Okos Társasház 2021 országos videokonferenciát 2021. április 27.
digikonf.jpgAz alábbiakban foglaljuk össze a belépési tudnivalókat a Okos Társasház 2021-es online videokkonferencia felületére, melyen május 4-éig megtekinthető, visszanézhető a konferencia valamennyi előadása.
Utolsó hívás: Okos társasház 2021 konferencia a digitális társasházi megoldásokról 2021. április 27.
Sosem volt még ilyen egyszerű részt venni a THT és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) által szervezett szakmai konferencián, ahol a társasházakat érintő legaktuálisabb jogi és műszaki kérdések kerülnek megvitatásra. Különös tekintettel a COVID járvány miatti intézkedések hatásainak értelmezésére, melyben dr. Bék Ágnes a TTOE elnöke segít a résztvevőknek. Ha Ön is szeretne részt venni a THT-TTOE első online konferenciáján, akkor arra ma 18:00 óráig az alábbi lehetőségei vannak:
Társasházról, társasházból hulló és dobott tárgyak – Ki fizet a végén? 2021. április 26.
karok2.jpgElőfordul, hogy a rosszul karbantartott társasházak tetejéről, ereszaljáról - főleg a fagyok és a szeles időszakok idején - leesik néhány cserép vagy vakolatdarab. Ilyenkor, főleg, ha az emberi tragédiával vagy anyagi kárral jár, felmerül a kérdés, hogy ezt hogyan lehetett volna megelőzni és az adott esetért ki vonható felelősségre.
Megjelent a THT áprilisi száma! 2021. április 26.
tht202104_200.pngMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2021. áprilisi száma, mely a napokban lesz a postaládákban azoknál, akik a print előfizetéssel rendelkeznek! A tartalomból.
Találgatások helyett a vészhelyzet meghosszabbításáról 2021. április 23.
"A koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény", amit leegyszerűsítve keresztelt el a köznyelv vészhelyzeti törvénynek, jelenleg május 22-ig tartja fenn a rendkívüli intézkedéseket, többek között a minket érintő közgyűlési tilalmat. Ehhez nyújtották be április 20-án azt a módosító javaslatot, mely fenntartaná a kormány és az önkormányzatok számára a járványügyi helyzethez való gyors és rugalmas alkalmazkodást. Az elmúlt két napban a tervezettel kapcsolatban számtalan - olvasóinkban is kérdéseket generáló - találgató cikk jelent meg.
Adatvédelem - Digitális megoldások jogszerű használata a társasházakban 2021. április 19.
adat2.jpgA THT és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete által 2010 óta minden évben megszervezett országos konferenciasorozat április végre már bőven túl szokott jutni az állomások felén, hiszen "békeidőben" május 31-ig meg kell tartani a közgyűléseket, amihez házhoz szoktuk szállítani a legfontosabb információkat, különös tekintettel a jogszabályi változásokra.
Önmegvalósító falfirkálók – Társasházi eszköztár a macska-egér harcban 2021. április 20.
graffiti.jpgVan aki művészetnek tartja, van aki firkálásnak, rongálásnak, de az biztos, hogy azoknak a társasházaknak a lakói, akik reggel arra ébrednek, hogy a ház falát tegek, firkák vagy nagyobb felületet borító festések csúfítják el, enyhén szólva sem rajonganak értük. Főleg azért, mert azok eltakarításáról már nekik kell gondoskodniuk.
Generali: gyors és biztonságos online ügyintézés társasházkezelőknek 2021. április 15.
generali200.jpgA Generalihoz a tavalyi évben mintegy 40 000 bejelentés érkezett társasházi vízkárok kapcsán, és a biztosító közel 3 milliárd forintot fizetett ki a károsult lakóközösségeknek. A tűzkárok ugyan ettől lényegesen elmaradtak 2020-ban, mégis többszáz esetben volt szükségük a társasházaknak a biztosító közreműködésére. 
(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva